Gospodin Džeri Vest – najbolji funkcioner u istoriji NBA lige?

LA Clippers Legende

Gospodin Džeri Vest – najbolji funkcioner u istoriji NBA lige?

LA Clippers Legende
Autor: Datum objave: 07.07.2019. Foto: Sporting News

Džeri Vest, nekada najbolji igrač lige, ostao je upamćen i kao jedan od najboljih košarkaša druge najtrofejnije franšize svih vremena, Los Anđeles Lejkersa, a već gotovo punih 40 godina smatra se i jednim od najboljih funkcionera koje je NBA liga ikada imala.

(Foto: Wally Skalij/Los Angeles Times)

Po završetku igračke karijere, oprobao se bio i u trenerskim vodama. Krajem 70-ih godina prošlog veka bio je prvi trener Lejkersa i imao sasvim solidno uspeha, ali nakon tri godine na klupi odlučuje da ipak pređe u fotelju. Zapravo, prvo se preselio na tribine, pošto je bio skaut tima iz Los Anđelesa par sezona, a onda konačno prelazi i u fotelju 1982. godine, kada postaje generalni menadžer kluba.

Upravo tih godina je i nastala legenda o Džeriju Vestu kao vrhunskom funkcioneru, s obzirom da je on najzaslužniji za stvaranje jedne fenomenalne dinastije, jedne moćne ekipe Lejkersa koja je harala ligom 80-ih godina i uspela da čak 5 puta osvoji šampionski trofej.

(Foto: Associated Press)

Nakon nešto sušnijeg perioda za Jezeraše, što je bilo sasvim i očekivano usled smene generacija, Džeri Vest odlučuje da ponovo stupi na scenu i napravi novi dar-mar u ligi. U leto 1996. dogovorio je trejd koji nije naišao baš na preveliko razumevanje kod velikog dela javnosti – poslao je Šarlotu Vlada Divca, a za uzvrat dobio mladog momka, nedokazanog igrača tek izašlog iz srednje škole, Kobija Brajanta. Ubrzo nakon toga uspeva da ubedi i Šakila O’Nila da pređe u Los Anđeles, a par godina kasnije na mesto trenera dovodi legendarnog Fila Džeksona koji uz, tada već, dominantni dvojac Kobi-Šek donosi Lejkersima tri titule zaredom.

(Foto: Juan Ocampo/Getty Images)

U potrazi za novim izazovima, popularni Logo, odlazi u Memfis, jednu mladu franšizu, punu problema i letargije i od njih u relativno kratkom periodu uspeva da napravi jedan sasvim respektabilan plej-of tim. Izgradivši tim oko mladog Pau Gasola, koga je kasnije upravo on preporučio svojim Lejkersima i posredovao u njegovom dovođenju, uz neke pravovremene odluke oko novih potpisa, ali i trejdova, tek drugi put u svojoj karijeri biva proglašen najboljim funkcionerom u ligi, 2004. godine. Tri godine kasnije zvanično se povlači sa mesta generalnog menadžera Grizlija i objavljuje odlazak penziju.

(Foto: John L. Focht/Associated Press)

To ipak nije bio pravi odlazak u penziju i Džeri Vest se brzo vraća u ulozi savetnika. Nije to bila bilo kakva uloga savetnika, Vest je i u Golden Stejtu, u koji je došao 2011. i u Klipersima sa kojima je od 2017. odgovarao isključivo vlasnicima, odnosno, kada su bitne odluke u pitanju, prvo se pita on, pa tek onda predsednici, generalni menadžeri i ostali funkcioneri.

Kao savetnik Voriorsa, možda ne treba previše ni naglašavati šta je sve uspeo da postigne. Osim dva trofeja i posredovanje u dovođenju Kevina Durenta, sigurno da treba napomenuti njegovu ulogu u sprečavanju trejda koji je mogao sve da promeni, čitavu istoriju NBA lige u protekloj deceniji.

(Foto: Icon Sportswire via Getty Images)

Naime, pre povratka Lebrona Džejmsa u Klivlend, 2014. godine, malo je poznato da su Golden Stejt i Minesota pregovarali o razmeni igrača – Klej Tompson za Kevina Lava. Tadašnji generalni menadžer Voriorsa, Bob Majers je dao zeleno svetlo, papiri su praktično već bili spremni, ali, kao što sam već napomenuo, znalo se čija je poslednja i ko ima glavnu moć odlučivanja! Džeri Vest blokira taj trejd, Klej ostaje u Ouklandu, Lav odlazi kod Lebrona u Klivlend i to je bilo to što se tiče tih planova uprave Voriorsa.

Poslednji u nizu genijalnih poteza koje je legendarni Logo povukao, bio je dovođenje Kavaja Lenarda i Pola Džordža u Los Anđeles Kliperse i to u istoj noći!

(Foto: Mark J. Terrill/Associated Press)

Naravno, imao je Vest tokom svih ovih godina i odlične saradnike, ljude bez kojih neki od ovih poteza ne bi bili mogući, ili ne bi bili do kraja sprovedeni u delo, ali nema sumnje da je njegov uticaj bio ubedljivo najveći. Prosto, logično je da čovek koji je hodajuća košarkaška legenda, neko čija silueta krasi zvanični logo NBA lige i dan danas, ima takav uticaj i moć, čak i pod stare dane, kao što smo u to i mogli da se uverimo pre samo neko veče, a nedavno je napunio 81 godinu.

Podelite vest: