Zaposleni broj 8

Legende

Zaposleni broj 8

Legende
Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 13.04.2020. Foto: Sporting News

Novinar: “Zašto šutirate toliko trojki?”
Entoan: “Zato što ne postoje četvorke.”

(FOTO: Celtics Blog)

Entoan Voker je bio igrač ispred svog vremena. Može se reći i jedan od pionira današnje košarke. Momak koji je igrajući “četvorku” predvodio NBA po broju pokušaja van linije za tri poena u dve uzastopne sezone početkom novog milenijuma. U prvoj od pomenutih imao je najbolji učinak i po broju pogodjenih šuteva za 3 poena. U tom trenutku ligom su harali Rej Alen, Redži Miler, Pedja Stojaković. Postigao je 70 trojki više od Dirka Novickog, čoveka koji je sinonim za vrhunskog šutera, ne samo vrhunskog visokog šutera.

Entoan Voker, čija igra se zaista bi sjajno prenela na današnje vreme u NBA košarci je pre nekoliko dana izjavio: “Zaradio bih 300M$ u današnjem NBA!”

Možda i bi Antoane, ali da li bi nešto i sačuvao? Vratićemo se na ovo.

Član jedne od najboljih draft generacija ikada, momak koji je izabran pre Kobija, Neša, Pedje. Entoana Vokera možete svrstati medju one igrače koji svoje navijače dovode do najveće ekstaze, ali i najvećeg ludila. Veoma talentovan, ali u istom mahu verovatno i iracionalno samouveren.

(Draft generacija ’96)

Najdublji trag i najbolje godine proveo je u Bostonu, kao “Zaposleni broj osam” – po čuvenoj reklami. Voker je bio udarna igla Seltiksa i neko ko je predao baklju čoveku koji će kasnije postati ikona “zelenih”, Polu Pirsu. U početku Pirsove karijere, on je bio “Robin” upravo Vokeru koji je bio glavni igrač tima. U najboljoj sezoni u karijeri i sezoni koja je vratila nadu navijačima Kelta nakon “duge zime” Voker je beležio gotovo 23 poena, 9 skokova i 6 asistencija. Kao član Bostona uspeo je da upiše čak tri nastupa na “All Star” meču.

Odigrao je 13 NBA sezona, 8 u zelenom dresu, ali najveći timski uspeh doživeo je kao prikolica Vejdu i Šeku u Majami Hitu, kada je stigao do jedinog šampionskog prstena. Isti nije dugo ostao u njegovom vlasništvu.

(FOTO: Pinterest)

Entoan Voker je u karjeri zaradio tačno 107,730,893$ od NBA ugovora. Ko zna koliko od još od raznih sponzorskih ugovora, kao na primer jedno od glavnih lica Adidasa u to vreme. Sve je uspeo da potroši. Kako?

Za malo onih koji nisu upućeni, treba reći da afro-amerikanci u Sjedinjenim državama odrastaju u dosta težim uslovima. Uglavnom u opasnijim krajevima u kojima nije veliki procenat onih koji uspeju da se nakon tinejdžerskih godina ne bave nekim kriminalnim radnjama. Kodeks ponašanja je opšte poznat, ako jedan iz društva uspe, uspeli smo svi.

Po sopstvenom priznanju, Voker se tokom čitave karijere “kretao” sa još najmanje 8-9 ljudi u društvu. Entoan je želeo da njegovi prijatelji osete isti luksuz i isti način života kao on. Ni u jednom trenutku nije odvajao sebe od svoje ekipe. Da li su to putovanja – Havaji, Maldivi, Las Vegas. Da li je to bolesno skupi nakit, egzotična kola poput Mercedesa, Bentlija, Mejbaha. Nije ni čudo što neverovatnih 60% NBA igrača bankrotira po završetku karijere, momci koji dolaze iz sličnih okolina jednostavno ne umeju baš najbolje sa novcem.

Iz onoga što smo mogli da pročitamo izmedju redova, Vokerov vikend u Las Vegasu sa “ekipom” nije izlazio ispod pola miliona dolara.

Bitno je znati da Entoan Voker zaista nije loš lik. Nikada jedan saigrač nije rekao lošu reč o njemu. Bio je jedan od onih koji su doprinosli atmosferi u svlačionici. Uspeo je da izdejstvuje da mu ogroman deo “ruki” ugovora bude isplaćen unapred, nešto što je bio jako redak slučaj, a od istog novac kupio je kuću majci.

Plaćao je finansijskog savetnika, ali je odbijao da sluša njegove savete. Kako sam kaže, bio je mlad, arogantan i mislio da zna najbolje. Ko bi zaista u tom trenutku mislio da sav taj novac može da nestane?

Ugovor koji je Voker potpisao sam Keltima doneo mu je 71 milion dolara za 6 sezona, u tom trenutku najunosniji u istoriji Boston Seltiksa. Da stavimo stvari u perspektivu – Entoan je ugovor potpisao 1999. godine, a timski budžet za sezonu 1999/00 iznosio je 34M$. Budžet za sezonu 2019/20 iznosi 109M$, iliti 3.2 puta više. Kako, zaista kako?

Možda ako, na primer, izdvojite ogromnu svotu novca kako biste saigraču platili samo da zamenite brojeve na dresu?

(FOTO: CBS Boston)

Voker je na leto 2003. godine trejdovan u Dalas, naredne sezone već je nosio dres Atlante, ali poslednjeg dana za razmene 2005. godine, vratio se u Boston. Na njegovu žalost, dres sa brojem 8 u medjuvremenu je zadužio Al Džeferson, te je na prva dva meča Voker nosio dres sa broj 88. Na putu za Boston (oba meča igrana na strani) Džeferson je “odlučio” da broj 8 vrati nekadašnjem kapitenu tima. Zvanično, mladi Al je od Vokera želeo samo da ga uzme pod svoje krilo, želeo je mentora. Ali zašto je onda čekao dva meča da isto uradi? Nezvanično, Voker je iskeširao šestocifreni iznos kako bi dobio svoj broj nazad.

Ili ako platite 10,000$ striptizeti koja najbolje imitira vaš ples?

Da malo pojasnimo unapred nastavak ove priče. Voker je možda i otac “wiggle” plesa u NBA ligi.

Sledeći tekst dolazi iz nepouzdanog izvora, ali priča je previše dobra da ne bi bila istinita. Godina je 2006. i Majami Hit je šampion NBA lige, naravno, nekoliko dana posle toga igrači tima sa Floride i dalje su slavili svoj uspeh. Scena je sledeća:

Poznati striptiz bar u Majamiju, nekoliko igrača pravi žurku, ali atmosfera nije baš najbolja, bolje rečeno – mrtva. Judonis Hazlem sedi potpuno sam na telefonu, Geri Pejton u pratnji nekoliko dama glasno iritira većinu prisutnih, nekoliko ostalih članova tima planira da napusti bar, a onda… U klub ulazi Entoan Voker, obučen u nestvarno odelo boje breskve, sa šmekerskim naočarima (iako je 11 sati uveče) a pod rukom mlada dama kojoj sve gospodjice iz bara zajedno izgledom nisu bile ni do kolena.

Videvši kakva je situacija, Entoan je uspeo nekako da dodje do mikrofona i tada je krenuo šou. Počeo je da šeta po klubu, ide od čoveka do čoveka, baca fore i diže atmosferu, jednostavno unosi živost u veče. Stvari su se zakuvale, toliko novca leti na sve strane, da su devojke koje rade u klubu plesale i za ljude koji nisu deo tima.

Prošlo je neko vreme i Voker odlučuje da napravi sledeći korak i organizuje takmičenje: “Da li se neko seća mog šuta od 4 poena protiv Dalasa?” Devojke su ga zbunjeno gledale. Da pojasnimo, Voker je u finalnoj seriji postigao trojku uz faul, našao se na parketu, a onda uradio čuveni “wiggle” – GIF ispod.

“Niko se ne seća?” Pita Voker i u isti mah se penje na binu za demonstraciju. Zamislite scenu u kojoj dvadesetak zgodnih devojaka uči ovaj ples? “Ne!” povikao je ponovo Voker i rekao – “Morate to da uradite na podu!”

Nakon par minuta oduševljenja, entuzijazam je splasnuo. Kako je sve više devojaka odustajalo, odlučio je da podigne uloge: “Ko najbolje bude imitirao moj ‘wiggle’ dobija 10,000$!”

Iste sekunde sve devojke iz kluba našle su se na podu. Videvši šta je uradio i kako neće biti šanse da odluči pobednika, Voker je uzeo sav novac koji je imao u džepovima i bacio ga u vis. Bio je to neverovatan prizor.

Entoan je navodno izjavio da je to veče potrošeno preko 100,000$ ali “ne brinite, to nije čak ni moj plejof bonus!” Prisutni, koji su i preneli ovu priču, kažu da je opšti utisak bio kao da je na podu bar milion dolara.

Ne treba da čudi da je nedugo nakon toga Voker dotakao bukvalno finansijsko dno i objavio bankrot.

Finansijski kolaps Voker je doživeo 2007. godine u poslednjoj velikoj krizi. Uložio je ogroman deo kapitala u nekretnine, a kriza je toliko jako udarila da je izgubio gotovo 90% uloženog. Nedugo nakon toga Entoan je javno proglasio bankrot. Nasuprot logičnom razmišljanju, ovo je daleko od njegovih najvećih problema.

Problemi sa zakonom kreću 2009. godine, kada je uhapšen zbog vožnje u teško alkoholisanom stanju, ali je 2010. možda njegova najteža godina. Iste je optužen od strane tri različita kazina u Vegasu da je iskoristio nevažeće čekove kako bi isplatio dugove od ukupno 770,000$.  Iako je u prvi mah negirao krivicu, godinu dana kasnije izjasnio se krivim na jednu od tri optužbe uz dogovor po kojem neće biti zatvorske kazne. Pušten je sa uslovnom i morao je da odradi svoj dug.

Kada je 2010. godine ponovo predao papire za bankrot, Vokerov dug je iznosio 12,7M$. Iako je posedovao nekretnine u vrednosti od 4,3M$ to nije bilo ni blizu dovoljno da otplati dugove. Na primer, njegova kuća u Majamiju u vrednosti od 2,3M$ bila je pod hipotekom od 3,6M$.

U procesu otplate dugova, Voker je morao da proda i šampionski prsten osvojen 2006. godine. Bio je toliko bez sredstava da je advokata za bankrot platio njegov saigrač sa Kentakija i takodje NBA igrač, Nazr Mohamed.

(FOTO: Yahoo! Sports)

Priča ima, donekle, srećan kraj.

Voker je uspeo da se konsoliduje i uz nekoliko pametnih poslovnih poteza, poput snimanja filma (“Gone in an Instant”) i pisanja knjige, otplati svoje dugove, te je isto objavio u avgustu 2013. godine.

(FOTO: Kentucky Sports Radio)

Nakon svega što je prošao, Voker želi da pomogne sadašnjim NBA igračima i pokaže kako ne treba, kako ne bi pošli njegovim stopama. Trenutno radi kao komentator na ESPN “SEC” mreži koja pokriva baš tu konferenciju koledž košarke. Njegova vrednost procenjuje se na 250.000 dolara.

Kris Rok je jednom prilikom izjavio:

“Kada je belac bogat, on je bogat generacijama. Kada je crnac bogat – to je jedan paklen vikend!”

Podelite vest: