Toni Kukoč: ,,Hvala Džordanu i Pipenu.”

Legende

Toni Kukoč: ,,Hvala Džordanu i Pipenu.”

Legende
Autor: Aleksandar Pandžić Datum objave: 13.09.2021. Foto: NBA India

Jedan od najboljih košarkaša sa ovih prostora, legenda jugoslovenske i hrvatske košarke, kao i Čikago Bulsa, Toni Kukoč, novi je član Kuće slavnih u Springfildu.

Legendarnog Splićanina su u Kuću slavnih, po njegovoj želji, uveli bivši saigrač, legendarni Majkl Džordan i predsednik Bulsa Džeri Reinsdorf, a u video uvodu, pojavio se i Skoti Pipen, koji je pomenuo kako je Toni jedan od najboljih igrača iz Evrope koji su igrali u najjačoj ligi na svetu.

Toni Kukoč je tokom govora pomenuo svoje rane početke tokom kojih se bavio stoni tenisom i fudbalom, kao i svoje trenere koji su bili od izuzetnog značaja za njegov razvoj, kao i velika trenerska imena sa kojima je sarađivao tokom svoje bogate karijere – Krešimira Ćosića, Božidara Maljkovića, Moku Slavnića, Svetislava Pešića, Dušana Ivkovića, Željka Pavličevića, Aleksandra Petrovića, Petra Skansija, Rusmira Halilovića i Pina Đerđa. Naravno da nije zaobravio da pomene svoj grad Split, reprezentacije Jugoslavije i Hrvatske, kao ni pojedine saigrače iz tog perioda – legendu Dražena Petrovića, kao i Dina Rađu i Vlada Divca, koji su prisustvovali ceremoniji.

Toni Kukoč, koji je sa Bulsima osvojio tri vezana šampionska prstena, takođe je izjavio šta mu je pomoglo da postane bolji igrač:

,,Zahvaljujući Majklu Džordanu i Skotiju Pipenu, koji su me rasturili tokom Olimpijskih igara, postao sam važan deo Čikago Bulsa. Na taj način su me motivisali da radim još jače.”

Pored toga što je sa Bulsima osvojio 3 vezana šampionska prstena, sa Jugoplastikom je osvojio takođe 3 vezane evropske titule, sa reprezentacijom Jugoslavije ima jedno svetsko zlato, dva evropska zlata i jednu bronzu, kao i srebro sa Olimpijskih igara u Seulu 1988. godine. Nakon raspada Jugoslavije, sa Hrvatskom reprezentacijom osvaja srebro u Barseloni na Olimpijskim igrama, kao i bronzu na Svetskom prvenstvu u Kanadi i ”čuvenu” bronzu na Evropskom prvenstvu u Grčkoj.

Što se pojedinačnih dostignuća tiče, Toni je jednom bio MVP Svetskog prvenstva, Evropskog takođe, kao i trostruki MVP završnice Evrolige. U NBA je 1996. godine bio izabran za najboljeg šestog igrača lige.

Gledajući samo trofeje i pojedinačna priznanja, možemo da konstatujemo o kakvoj košarkaškoj veličini je reč. Legenda Toni Kukoč.

Podelite vest: