Ajversonovo ponižavanje Lua i veliki trijumf Siksersa

Ajversonovo ponižavanje Lua i veliki trijumf Siksersa

Autor: Datum objave: 06.06.2019. Foto: Sporting News

Na današnji dan 2001. godine odigran je prvi meč velikog finala između Lejkersa i Seventisiksersa.

Nakon dve naporne i iscrpljujuće serije protiv Toronta i Milvokija u koje su obe morali da odigraju po 7 utakmica, gosti iz Filadelfije su, po mišljenjima stručnjaka došli u Los Anđeles turistički, bez promila šansi.

Da stručnjaci ponekad i nisu baš u pravu i da se u košarci često događaju velika iznenađenja i da je upravo zbog toga mnogima omiljen sport, pobrinuo se Alen Ajverson sa saigračima.

Filadelfija krajnje neočekivano dolazi do brejka, nanosi Lejkersima prvi i jedini poraz u doigravanju te sezone i dolazi do prednosti od 1:0. Ovaj susret će se, ipak, najviše pamtiti po jednoj situaciji za koju je zaslužan Ajverson – nakon pogotka koji je praktično doneo trijumf njegovom timu dogodilo se čuveno preskakanje i, bez preterivanja, klasično ponižavanje Tajrona Lua.

Ajverson je bio ubedljivo najefikasniji igrač svog tima sa 48 poena, dok je Dikembe Mutombo uz čak 16 skokova i 5 blokada, upisao i 13 poena.

U domaćem timu, Šakil O’Nil je zabeležio 44 poena, 20 skokova i 5 asistencija, ali uz katastrofalnih 10/22 sa linije penala. Rik Foks je imao 19 poena, 7 skokova i 5 asistencija, dok je tada poptuno podbacio Kobi Brajant sa 15 poena i svega 7/22 u šutu iz igre.

Iako su Lejkersi dobili naredna 4 susreta i odbranili titulu šampiona, Ajversonov pogodak i “duel” sa Luom je ostao jedan od najupečatljivijih detalja iz ovog finala, a mnogi su složni i u oceni da su Siksersi tada propisno i krajnje neočekivano namučili velike favorite i postarali se da to finale ipak ne bude baš toliko dosadno.

Podelite vest: