Dalas Maveriksi su postali NBA šampioni!

Dalas Maveriksi su postali NBA šampioni!

Autor: Datum objave: 12.06.2019. Foto: Bleacher Report

Na današnji dan 2011. godine, odigran je 6. susret finala NBA lige između Dalasa i Majamija.

Mevsi su slavili u gostima protiv Hita 105:95 i sa ukupnih 4:2 u pobedama došli do svog prvog trofeja u istoriji franšize!

Ova titula Dalasa je za navijače bila utoliko slađa, ukoliko se pogledaju tadašnje procene i prognoze stručnjaka, s obzirom da im apsolutno niko u ovom velikom finalu nije davao ozbiljnije šanse. Nasuprot sebe su imali novooformljenu NBA silu, u vidu velike trojke Majamija koju su činili Dvejn Vejd, Lebron Džejms i Kris Boš, silu koja je i vladala ligom sledećih sezona, ali ipak, ne i te prve godine svog nastanka!

(Foto: Ronald Martinez/Getty Images)

Za to su bili zaslužni Dirk Novicki i, prosto rečeno, jedna grupa veterana. Iako je legendarni Dirk tek nedavno završio karijeru, on je u tom finalu bio ubedljivo glavni igrač svog tima, a tada je imao 33 godine. Ako toj skupini pridodamo Džejsona Terija, Šona Meriona, Džejsona Kida, pa i Peđu Stojakovića koji je imao nešto manju minutažu u tom finalu, ali je ipak imao svoj doprinos, dolazimo do ekipe kojoj su glavni i najbitniji igrači imali prosek godina preko 30, i to debelo preko!

Možda je baš zbog toga ta ekipa Mevsa bila jedna od najomiljenijih kod svih ljubitelja košarke, u prethodnim decenijama. Ti genijalni, prekaljeni igrači su dali apsolutno svoje poslednje atome snage u tom finalu i, možda bi se moglo reći, ispravili brojne sportske, odnosno NBA nepravde koje su ih kroz karijere zadesile.

Počev od Novickog i konačnog osvajanja prstena 5 godina posle srceparajućeg poraza u finalu upravo od Majamija, pa preko legendarnog Kida koji je pod stare dane konačno uspeo da dođe do svog jedinog prstena u karijeri, Terija koji je takođe u tom prethodnom porazu u finalu patio sa Dirkom, a ovoga puta je uz njega bio glavni igrač tog revanša, i sve do Stojakovića, koji je jednostavno morao sa Kingsima da dođe trofeja, ali na žalost ipak nije, da bi onda završio karijeru u velikom stilu – iako nije to bilo sa voljenim Sakramentom, ali, može li iko da poželi bolji oproštaj od igračke karijere nego osvajanjem trofeja NBA lige?!

(Foto: David J. Phillip/Associated Press)

Dirk Novicki je proglašen najkorisnijim igračem finala, prosečno je u toj seriji beležio 26 poena i 9.7 skokova, a naročito će se pamtiti njegova sekvenca u drugom finalnom meču, kada je postigao poslednjih 9 poena za svoj tim, uključujući i pogodak za pobedu i doneo jedan od najvećih preokreta u istoriji finalnih utakmica!

Podelite vest: