Dan kada je započeta jedna nova era Kingsa

Dan kada je započeta jedna nova era Kingsa

Autor: Stefan Stanković Datum objave: 21.05.2019. Foto: Bleacher Report

Na današnji dan 1998. godine, Sakramento Kingsi su trejdovali dva svoja prekaljena veterana, Miča Ričmonda i Otisa Torpa u Vašington u zamenu za Krisa Vebera.

Upravo taj potez mnogi karakterišu kao prekretnicu u novijoj istoriji ove franšize, s obzirom da je s Veberovim dolaskom počela da se stvara jedna nova, moćna ekipa, koja će u narednim godinama postati prava sila u Zapadnoj konferenciji, pa i čitavoj ligi.

Početak te sezone je bio odložen zbog čuvenog lok-auta, a kada je konačno završen i kada su svi mogli da se najzad vrate igranju košarke, Kingsi su uz novu veliku zvezdu u svom sastavu imali i tek pridošlog Vlade Divca, koji je potpisao za klub neposredno po okončanju lok-auta, a tu su bila i dva mlada rukija – Džejson Vilijams i Predrag Stojaković!

Na sve ove novine u igračkom kadru, u Sakramentu su napravili još jednu, možda i najbitniju, i to u stručnom štabu. Pred početak ove sezone na mesto trenera postavljen je legendarni Rik Adelman.

U godinama koje su usledile, uz dodatno sklapanje kockica u timu i dolaske Bobija Džeksona, Hida Turkoglua, Daga Kristija, Majka Bibija, Kalifornija je postala poprište nekih od najboljih duela tih godina i u regularnoj sezoni, a naročito u doigravanju. Na žalost po Kingse, upravo su susedi Lejkersi bili ti koji su im stajali na putu ka šampionskom prstenu i svi su svesni da je te 2002. godine finale Zapada koje je tim iz Los Anđelesa dobio sa 4:3, zapravo bilo i finale NBA lige (Lejkersi su u finalu počistili Netse sa 4:0).

U svakom slučaju, ovaj datum i dolazak Krisa Vebera beleži se velikim slovima u istoriji franšize i označava početak jedne divne priče, koja je, doduše, možda mogla biti i sa srećnijim krajem…

Podelite vest: