Istorijski obračun Birda i Vilkinsa

Istorijski obračun Birda i Vilkinsa

Autor: Stefan Stanković Datum objave: 22.05.2019. Foto: nba.com

Bilo je to na današnji dan 1988. godine. Duel polufinala Istočne konferencije i odlučujući, 7. susret između Bostona i Atlante.

Meč odluke, veliki ulog, sasvim logično se očekivala jedna nervozna utakmica, sa lošom realizacijom i malim brojem poena. Ipak, ono što je okarakterisalo ovaj meč i donelo mu taj epitet, “istorijski”, bila je neverovatna efikasnost oba tima, uprkos sjajnim odbranama koje su se igrale.

Ukupan procenat šuta iz igre na ovoj utakmici, računajući obe ekipe, iznosio je 58.8% i to je drugi najbolji procenat na jednom meču u istoriji doigravanja!

Ovaj duel će se, ipak, zauvek najviše pamtiti po revolveraškom obračunu koji su imale dve najveće zvezde ovih timova, Leri Bird i Dominik Vilkins, u poslednjoj deonici.

Na početku tog poslednjeg kvartala, pri rezultatu 86:86, glavni igrači su preuzeli sve na sebe i imali svoj apsolutni šou! Započeo je Leri, koji je vezao 9 poena za nepuna 2 minuta i doneo blagu prednost svom timu, da bi Dominik uzvratio i pogotkom za 99:99, ponovo doneo rezultatski egal na nešto više od 5 minuta do kraja. Nakon toga, ovo postaje i zvanično obračun dve velike legende, dok su saigrači mogli samo da statiraju, ako i to…

Bird vezuje novih 11 poena, ali mu Vilkins odgovara na isti način, istim brojem! Međutim, Seltiksi su ipak imali malo bolje “statiste” u obliku Kevina Mekhejla, Roberta Periša, Denija Ejndža, mada treba priznati da ni Hoksi nisu bili bez potpore svojoj glavnoj zvezdi – bili su tu Dok Rivers, Kevin Vilis, Rendi Vitman.

“Bilo je ovo kao u klasičnom vesternu, kada se dvojica vrhunskih revolveraša obračunavaju, pobeđuje onaj koji kasnije trepne!” – Kevin Mekhejl.

“Ja nisam mogao da promašim, on nije mogao da promaši. Nestvarno, zaista! Obojica smo želeli ovaj trijumf, na moju žalost, Lerijev tim je bio uspešniji i ja im čestitam na tome, ali ipak, bila je ovo jedna fenomenalna predstava.” – Dominik Vilkins.

“Na početku poslednje četvrtine bilo je nerešeno, svi su već bili umorni i iscrpljeni, ali su ova dva momka, ova dva vrhunska lidera stavili svoje timove na leđa i obojica rekli: ‘Idemo, možemo mi ovo!’ i to vam je cela priča, šteta što je jedan od njih morao biti poražen.” – Majk Fratelo, trener Atlante.

Bird je meč završio sa 34 poena, od kojih čak 20 u poslednjoj deonici, i vrlo dobrih 15/24 iz igre, dok je Vilkins ubacio 47 poena, uz takođe jako dobrih 19/33 u šutu iz igre.

Podelite vest: