Kris Veber kao 1. pik i momentalni trejd koji niko nije očekivao

Kris Veber kao 1. pik i momentalni trejd koji niko nije očekivao

Autor: Uroš Živković Datum objave: 30.06.2019. Foto: Detroit News

Dobro, možda ne baš niko, sigurno da su ljudi u Orlandu znali šta rade, ili su se bar nadali da znaju…

Na današnji dan 1993. godine, održan je draft na kome je Kris Veber, sasvim očekivano, izabran sa 1. pozicije od strane Orlando Medžika.

Ipak, ono što je, za razliku od toga, bilo neočekivano, usledilo je samo 15-ak minuta kasnije. Naime, dogodio se trejd koji je uzburkao sve stručnjake i analitičare, doveo u nevericu većinu simpatizera Golden Stejta, a naročito navijače Orlanda.

Kris Veber je trejdovan u Golden Stejt u zamenu za 3. pika sa tog istog drafta, Penija Hardaveja, kao i buduća tri pika prve runde.

(Foto: Lennox Mclendon/Associated Press)

Postoji mnogo spekulacija i nagađanja zbog čega se ovo dogodilo. Navijači ekipe sa Floride su bili ogorčeni i u neverici su pratili dešavanja te večeri, iz prostog razloga što se Veber smatrao ubedljivo najboljim igračem u toj klasi i sasvim logično je bilo da on završi u njihovom timu, ako već imaju pravo prvog izbora.

Govori se da nije tako mislio i Šakil O’Nil i nekako svi bojažljivo o tome pričaju i dan danas, ali veruje se da je upravo Šek bio taj koji je insistirao na ovom potezu uprave Medžika. Prosti razlozi su bili u pitanju – O’Nil je mislio da on i Veber nikada neće moći zajedno da igraju i da je Orlandu potrebniji plej, odnosno niži igrač, koji će s njim moći mnogo lakše da sarađuje u napadu i da donosi veću raznovrsnost u igri.

(Foto: nba.com)

Šta su zaista bili razlozi, ko je tu najviše urgirao, ima li uopšte istine u svim tim spekulacijama, ili je to jednostavno bio potez funkcionera klubova u momentu, ničim posebno izazvan, nije uostalom previše ni bitno.

Ono što je bitno je da su oba ova legendarna igrača imala blistave karijere u najjačoj ligi na svetu. Hardavej je odigrao 14 sezona, a Veber 15 i možda najveća žal ostaje što ni jedan ni drugi nikada nisu uspeli da se okite šampionskim prstenjem, a nijedan pravi poštovalac NBA lige ne bi smeo da kaže da ovaj prestižni komad nakita nisu i zaslužili.

Podelite vest: