Lebron Džejms i čuvena “Odluka”

Lebron Džejms i čuvena “Odluka”

Autor: Uroš Živković Datum objave: 08.07.2019. Foto: nba.com

Na današnji dan 2010. godine na ESPN-u emitovana je specijalna emisija u kojoj je Lebron Džejms, ubedljivo najbolji igrač  NBA lige tih godina, trebalo da saopšti svoju odluku o nastavku karijere.

Kralj je te večeri i zvanično prelomio i rešio da postane novi igrač Majami Hita.

Iako su mnogi na sve to gledali kao na bespotrebnu holivudsku predstavu, ili na nešto što podseća na rijaliti programe, Lebronova namera je zapravo bila da prikupi što više novca u humanitarne svrhe, mada, nema sumnje da nije imao ništa protiv ni ako bude dobio malo dodatne medijske pažnje. Od samog prenosa i kupovine prava prikupljeno je više od 2.5 miliona dolara, dok se procenjuje da se od reklama i dodatnih sponzorstava prikupilo bar još oko 3 miliona. Sav taj novac je otišao raznim fondacijama, pretežno onim koje se bave nezbrinutom decom.

Da li je Lebron tada doneo pravu odluku, mnogi navijači Klivlenda nisu mislili tako, spaljivali su njegove dresove, slali mu preteće poruke, vređali ga pri svakom gostovanju Majamija u njihovom gradu, ali, ako pre svega pogledamo njegov potez samo u košarkaškom kontekstu, pa, neka za njega govore njegovi rezultati…

4 godine provedene na Floridi i 4 odigrana finala. 2 osvojena šampionska prstena i 2 trofeja najkorisnijeg igrača finalne serije. Dokaz da ta “Odluka” nije bila samo finansijske ili “lokacijske” prirode, već da je i te kako imala pokriće i u košarkaškom smislu.

Da ne spominjemo samo trofeje i nagrade, ono što je Džejms dodatno stekao u Majamiju i poneo iz ovog grada nazad u svoj Ohajo, bilo je i potpuno igračko sazrevanje i ta dodatna svestranost i kvalitet u igri koji, voleli ga ili ne, nikako ne možete da mu osporite.

Podelite vest: