Medžikov drugi i definitivan odlazak u penziju

Medžikov drugi i definitivan odlazak u penziju

Autor: Uroš Živković Datum objave: 14.05.2019. Foto: espn.com

Irvin Džonson, poznatiji kao Medžik, naprasno je morao da završi igračku karijeru nakon što mu je dijagnostifikovan HIV virus. Redovnim pregledima pred početak sezone 1991-92. doktori su kod Medžika ustanovili prisustvo ovog virus i on je na konferenciji 7. novembra objavio da se momentalno povlači iz košarke.

Ipak, to nije bilo sve što su ljubitelji igre pod obručima videli od ovog majstora, kada je igranje košarke u pitanju.

Medžik je nastupio na All-Star utakmici 1992. iako je već zvanično bio u penziji, navijači su glasali i rekli svoje i uprkos protivljenju nekih igrača, između ostalih i njegovih bivših saigrača, Bajrona Skota i Ej Si Grina, kao i Karla Melouna, Džonson je zaigrao na ovom meču. Poneo je zvanje najkorisnijeg igrača sa 25 poena, 9 asistencija i 5 skokova.

Bio je i član čuvenog “Dream Team”-a, na olimpijskim igrama 1992. godine, gde je prosečno beležio 8 poena i 5.5 asistencija. Nakon Olimpijade objavio je da planira da se vrati aktivnom igranju u najjačoj ligi sveta, međutim, ubrzo je odustao od te ideje, posle brojnih pritisaka i protivljenja većine tadašnjih igrača.

Nakon kratke epizode u ulozi trenera tima iz Los Anđelesa 1994. godine, svoj konačni, igrački povratak u NBA ligu dočekao je tek početkom 1996. godine, kada je ponovo obukao dres Lejkersa i u svom prvom meču protiv Golden Stejta, ušavši u igru sa klupe zabeležio 19 poena, 10 asistencija i 8 skokova. Do kraja te sezone odigrao je ukupno 32 utakmice na kojima je prosečno beležio 14.6 poena, 6.9 asistencija i 5.7 skokova.

Svoju poslednju utakmicu u NBA ligi odigrao je na današnji dan, u plej-ofu, u porazu od Hjustona, koji je slavio ukupnim rezultatom 3:1 u prvoj rundi i to je bio i konačni kraj Medžikove igračke karijere (govorimo isključivo o NBA karijeri, Medžik je kasnije igrao brojne egzibicione mečeve, a tokom 1999. imao je kraći povratak profesionalnoj košarci u Švedskoj i Danskoj).

Podelite vest: