Najčuvenija Medžikova partija u karijeri

Najčuvenija Medžikova partija u karijeri

Autor: Datum objave: 16.05.2019. Foto: Sports Illustrated

Košarkaši Los Anđeles Lejkersa su tog 16. maja 1980. godine igrali 6. meč velikog finala protiv Filadelfije.

Uoči polaska u Filadelfiju, dan pre odigravanja utakmice, atmosfera u timu je bila daleko od pozitivne i možda je samo jedan mladi momak bio optimista pred ovaj susret. Uprkos prednosti od 3:2, razlog za pesimizam je bio taj što je najbolji igrač i lider ovog tima, Karim Abdul-Džabar, u 5. meču povredio članak i ne samo što nije mogao da putuje sa ekipom na naredni meč, nego je i ova cela finalna serija za njega bila završena.

Mladi momak koji nije bio previše zabrinut zbog povrede legende kluba, bio je Irvin Džonson, poznatiji kao Medžik. On je u avionu seo na Karimovo standardno mesto, samo namignuo treneru i rekao dovoljno glasno, da ga svi saigrači čuju: “Nemojte nšta da strahujete, I Džej (E.J. – njegovi inicijali) je tu!”

42 poena (14/23 iz igre, 14/14 sa penala), 15 skokova, 7 asistencija, 3 ukradene lopte…

Ruki koji je poneo zvanje MVP finala! Ruki čijih 42 poena je i dan danas rekord velikih finala, kada su novajlije u pitanju. Ruki koji je na tom meču igrao apsolutno sve pozicije, od startnog centra, gde je počeo meč, do plejmejkera, pozicije na kojoj se oduvek najbolje snalazio.

Legendarna partija, legendarnog igrača – Irvina Medžika Džonsona!

Podelite vest: