“Najvreliji” meč finala ikada i ledeni Leri Bird

“Najvreliji” meč finala ikada i ledeni Leri Bird

Autor: Uroš Živković Datum objave: 08.06.2019. Foto: USA Today

Da, bio je to zaista najvreliji meč kada su finala NBA lige u pitanju i ne, nije se radilo uopšte o “usijanoj atmosferi”, nego prosto o usijanoj hali i uslovima koji, blago rečeno, i nisu bili baš najadekvatniji.

Igrao se 5. susret finala između večitih rivala, Seltiksa i Lejkersa, na današnji dan pre 25 godina. Neposredno pred početak meča, u hali je izmerena temperatura od preko 36 stepeni Celzijusa, a nezvanično, tokom samog susreta, ova brojka je prešla granicu i od 40 stepeni!

Nije bio u pitanju nikakav kvar na klima uređajima, jednostavno, Boston Garden koji je u tom trenutku bio star 56 godina, nije ih ni imao.

Razne anegdote se prepričavaju i dan danas povodom ove utakmice, bilo je tu i padanja u nesvest i skidanja na tribinama, jedan od sudija nije bio u stanju da sudi drugo poluvreme od malaksalosti, a muku su mučili i najstariji igrači ovih timova, Karim Abdul-Džabar i Robert Periš. Ipak rezultat je ono što se najviše pamti i u ovom velikom rivalstvu, to će oduvek biti ono najvažnije, nebitno u kakvim uslovima se igralo.

I da, pamtiće se ipak i partija Lerija Birda, ili kako su ga neki saigrači nakon ovog duela prozvali “Ledeni Leri”. Bird je u pobedi Bostona ubacio 34 poena, uz fenomenalnih 15/20 iz igre, a kada je upitan da prokomentariše nehumane uslove i nepodnošljivu vrućinu, samo je kratko u šali odgovorio:

Nije mi smetalo. To me je samo nateralo da trčim brže, tako sam stvarao svoj sopstveni vetar.

Seltiksi su, osim u ovom meču, na kraju slavili i u celoj finalnoj seriji, nakon 7 utakmica, a upravo je legendarni Bird tada poneo zvanje najkorisnijeg igrača finala.

Podelite vest: