Njujork Niksi su došli do svoje prve titule

Njujork Niksi su došli do svoje prve titule

Autor: Uroš Živković Datum objave: 08.05.2019. Foto: picsart.com

Jedna od najpopularnijih franšiza u NBA ligi, Njujork Niksi, na današnji dan 1970. osvojili su prvi od svoja dva trofeja u najjačoj ligi na svetu.

Bila je to najsjajnija era ovog tima, neke od najvećih legendi koje su Medison Skver Garden nazivale svojim domom, nastupale su upravo u tom periodu kada su i osvojene jedine dve titule u istoriji kluba.

Niksi su te večeri u 7. meču velikog finala savladali favorizovane Lejkerse, predvođene legendama Viltom Čejmberlenom, Džerijem Vestom, Eldžinom Bejlorom. Mada, treba priznati da ni Njujorčani tada nisu bili sa manjkom talenata. Volt Frejžer, poznatiji kao Klajd Frejžer, Vilis Rid, Dik Barnet, Bil Bredli… Neka od najvećih imena ove franšize čiji dresovi u natrpirodnoj veličini krase svodove najpoznatije hale na svetu!

Legendarni Frejžer je u tom odlučujućem meču predvodio svoj tim sa 36 poena (fenomenalnih 12/17 iz igre i perfektnih 12/12 sa penala), uz čak 19 asistencija i 7 skokova, Dik Barnet je ubacio 21, Bredli 17.

Jedan od junaka ovog finala bio je Vilis Rid, tadašnji kapiten Niksa, koji je na tom meču postigao samo 4 poena, zbog teže povrede butnog mišića, koju je zaradio u 5. meču, zbog koje nije igrao u 6. i nije trebalo da nastupa ni u ovom odlučujućem, ali je ipak stegao zube i u takvom stanju odigrao čak 27 minuta, a njegovi tadašnji saigrači su kasnije više puta isticali da ih je upravo on inspirisao i motivisao da pruže svoj maksimum.

Podelite vest: