Orlando je izabrao Šeka sa 1. mesta na draftu

Orlando je izabrao Šeka sa 1. mesta na draftu

Autor: Uroš Živković Datum objave: 24.06.2019. Foto: nba.com

Na današnji dan 1992. godine održan je draft na kome se mesecima unapred znalo ko će biti 1. pik. I pre nego što je bilo odlučeno koji tim će birati sa prve pozicije, bilo je sigurno da će taj tim izabrati Šakila O’Nila.

Tada ubedljivo najveća zvezda koledž košarke željno je iščekivana na draftu te godine, a priliku da ga izabere i od njega odmah napravi NBA zvezdu, dobila je ekipa Orlando Medžika.

(Foto: nba.com)

Šek je proglašen rukijem godine, i više nego očekivano, a i zasluženo, naravno, i već u svojoj prvoj sezoni u najjačoj ligi na svetu istakao se kao jedan od najboljih centara lige, a već tada je slutilo da bi mogao da postane jedan od najboljih visokih igrača koji su ikada zaigrali ovu igru.

Neverovatne atletske sposobnosti, klasičan “old school” stil igre na niskom postu, kao i, pre svega, neopisivi talenat koji je bio toliko uočljiv i koji je iz godine u godinu samo dodatno pretvarao u suvi kvalitet i sve veću dominaciju pod obručima, doveli su do toga da se o Šeku od samog početka njegove karijere govori samo u superlativima.

O’Nil je u Orlandu proveo 4 godine. Može se svakako reći da je na Floridi igrao sa dosta uspeha, možda bi neko rekao da nije osvojio prsten, ali nije se to tada od Šeka i Orlanda toliko ni očekivalo, čak naprotiv, pre bi se moglo reći da je on sam od sebe to mnogo više očekivao nego bilo ko u klubu i oko njega.

(Foto: Barry Gossage/Getty Images)

Ipak, i sa Medžikom je odigrao jedno veliko finale u kome je počišćen od strane Hakima Olajdžuvona i Hjustona i koliko god da mu je taj poraz teško pao, onaj koji se dogodio u finalu Istoka samo godinu dana kasnije, takođe “metlom”, bio je presudan i Šakil tada i definitivno odlučuje da mora da promeni sredinu i da će na Floridi teško moći u svojoj skorijoj budućnosti da dođe do šampionskog prstena.

Tog leta, 1996. godine potpisuje za Lejkerse i verujem da ne treba previše naglašavati kakvu karijeru i kakve sve uspehe je imao u Los Anđelesu!

Ipak, iako je sa tom ekipom doživeo najveće uspehe u svojoj karijere, a tamo je i definitivno, do kraja igrački sazreo, ne treba zaboraviti Šekovu izuzetno uspešnu epizodu u Orlandu i njegov prvi tim, a naročito bi trebalo pamtiti ovaj dan, odnosno datum, kada je ovaj gorostas, jedan od najboljih centara svih vremena, i zvanično postao deo najbolje košarkaške lige na svetu.

Podelite vest: