Portland je osvojio svoju jedinu titulu u istoriji

Portland je osvojio svoju jedinu titulu u istoriji

Autor: Stefan Stanković Datum objave: 05.06.2019. Foto: nba.com

Bila je to jedna od onih sjajnih sportskih priča, pa i životnih, jedan od onih snova koji se ipak ostvare i dožive i na javi.

Portland Trejlblejzersi su te 1977. po prvi put u istoriji franšize zaigrali u doigravanju, i to samo godinu dana nakon katastrofalne sezone u kojoj su bili poslednji u svojoj diviziji, i odmah su došli i do šampionskog prstena i to ni manje ni više nego protiv favorizovane Filadelfije, predvođene Džulijusom Irvingom.

Na početku te sezone Lenija Vilkinsa je na klupu zamenio Džek Remzi, dok je promenjen i veći deo sastava tima, ali ono što je za Blejzerse ipak bilo najvažnije od svega – legendarni Bil Volton je konačno bio u potpunosti zdrav!

(Foto: Portland Monthly)

Upravo je Volton pružio jednu neverovatnu partiju u tom 6. meču finala protiv izrazitih favorita i već viđenih novih šampiona, Seventisiksersa, odigranom na današnji dan i svakako je najzaslužniji za osvojenu titulu. Zabeležio je 20 poena, 23 skoka, 7 asistencija i nestvarnih 8 blokada! Tih 8 blokiranih šuteva je i dan danas rekord velikih finala, koji su kasnije samo uspeli da izjednače, ali ne i premaše, još samo nekolicina igrača.

Treba odati priznanje i ostalim košarkašima čuvene “Blejzermanije”, koji su u stopu pratili svog lidera, a najviše su se istakli Bob Gros sa 24 poena i 8 skokova, kao i Lajonel Holins sa 20 poena, 8 skokova i 4 ukradene lopte.

Na drugoj strani, Siksersima nije pomogla ni doktorska partija Doktora Džeja, koji je ubacio 40 poena, uz jako dobrih 17/29 iz igre, a upisao je i 8 asistencija i 6 skokova. Džordž Mekginis je zabeležio 28 poena i 16 skokova.

Podelite vest: