Rođen je Alen Ajverson

Rođen je Alen Ajverson

Autor: Stefan Stanković Datum objave: 07.06.2019. Foto: slamonline.com

Na današnji dan 1975. godine rođen je jedan, jedini, neponovljivi, Alen Ajverson!

(Foto: Gerard Rancinan/Sports Illustrated)

Rodio se u Hemptonu, u Virdžiniji i odrastao je samo sa majkom, koja je u trenutku njegovog rođenja imala svega 15 godina i živeli su u poprilično teškim uslovima.

Još kao mali pokazivao je da je izuzetno talentovan za sport, a ono što je malo poznato je da je u srednjoj školi bio lider i košarkaškog i tima američkog fudbala. Sa obe ekipe je uspevao da osvoji nacionalni šampionat.

Sa 18 godina bio je akter jednog nemilog događaja, u jednoj kuglani u rodnom mestu, kada se sa još nekolicinom drugova sukobio sa momcima koji su bili iz drugog kraja, kao i sa obezbeđenjem i trebalo je da zbog toga provede čak 15 godina u zatvoru. Na svu sreću, usled nedostatka dokaza, kazna je prvo smanjena na 5 godina, da bi mladi Ajverson odslužio ipak samo 4 meseca i dobio priliku da završi srednju školu, doduše u specijalnoj ustanovi, koju su pohađali samo problematični učenici.

(Foto: nba.com)

Ništa od ovoga nije odvuklo skaute Univerziteta Džordžtaun, kao ni tadašnjeg trenera, Džona Tompsona, zahvaljujući kome je dobio punu sportsku stipendiju. Nakon dve izuzetno uspešne godine na koledžu, prijavljuje se za NBA draft, na kome je izabran kao 1. pik od strane Filadelfije.

“The Answer” je imao izuzetnu karijeru u najjačoj ligi na svetu i na veliku žalost svih pravih ljubitelja košarke, ostao je jedan od onih vanserijskih igrača koji nikada nisu uspeli da se okite šampionskim prstenom. Najveće uspehe doživeo je upravo sa Siksersima, sa kojima je nastupao i u jednom velikom finalu, a upravo te sezone u kojoj su se domogli finala lige, proglašen je i najkorisnijim igračem. Igrao je još i za Denver, Detroit, Memfis, kao i jedno kratko vreme za turski Bešiktaš. Pored MVP trofeja, 3 puta je bio član najbolje petorke lige, 4 puta najbolji poenter, a 3 puta najbolji kradljivac lopti. 11 puta je nastupao na All-Star mečevima, a njegov dres sa brojem 3 zauvek će krasiti svodove njegove omiljene hale u Filadelfiji.

Ovom velikom majstoru želimo srećan 44. rođendan, a vama bi preporučili da mnogo više i opširnije o životu ovog mađioničara pročitate u našoj rubrici Biografije.

Podelite vest: