Rođen je Bogdan Bogdanović

Rođen je Bogdan Bogdanović

Autor: Uroš Živković Datum objave: 18.08.2020. Foto: Bleacher Report

Na današnji dan 1992. rođen je jedan od najboljih srpskih košarkaša u protekloj deceniji, Bogdan Bogdanović.

Rodio se u Beogradu u kom je postepeno i gradio karijeru, prvo juniorsku, a kasnije i seniorsku. Počeo je u školi košarke ŠKK Zvezdara, da bi sa nepunih 16 godina prešao u Žitko Basket i tu počinje njegov pravi igrački napredak.

(FOTO: kurir.rs)

Na svom prvom završnom turniru juniorske lige Srbije osvaja 3. mesto, ali u potpunosti skreće pažnju na sebe svojim individualnim partijama, pošto je u tri meča tog turnira postigao ukupno 99 poena. 2010. godine nastupao je i na završnom turniru juniorske Evrolige, igrajući za FMP.

Iste godine potpisuje za Partizan i, iako se u svoje prve dve sezone nije previše naigrao, ostaće ubeleženo da je osvojio po dve titule u srpskoj ligi i kupu, kao i jednu Jadransku ligu. Svoju potpunu igračku afirmaciju doživljava pod trenerskom palicom povratnika na klupu crno-belih, Duška Vujoševića i izrasta u pravog lidera mladog tima Partizana. U leto 2014. godine izlazi na NBA draft i biva izabran od strane Finiks Sansa sa 27. pozicije.

Kako su iz uprave tima iz Arizone odlučili da Bogdan ipak ostane u Evropi i u narednom periodu, on se odlučuje za novi i veći izazov i prelazi u Fenerbahče. U ekipi iz Istambula, pod legendarnim trenerom Željkom Obradovićem, nastavlja svoj košarkaški napredak i drugu godinu zaredom biva proglašen Evroliginom zvezdom u usponu.

(FOTO: talkbasket.net)

Nakon druge sezone u Feneru, čelnici Finiksa su imali nameru da Bogdanović pojača njihov tim za narednu sezonu, međutim, on ipak odlučuje da ostane u Turskoj i da, nakon poraza u finalu Evrolige te godine, ipak pokuša još jednom da dođe do najvažnijeg trofeja na Starom kontinentu. To mu i polazi za rukom i Bogdan kao pravi lider konačno predvodi svoj tim do evropske titule.

U leto 2017. potpisuje ugovor sa Sakramento Kingsima, koji su dobili pravo na njegove usluge u noći drafta 2016. razmenom sa Finiksom. U svojoj ruki sezoni beležio je 11.8 poena po meču i bio je izabran u drugi najbolji tim novajlija lige. Prethodna sezona mu je ujedno bila i najbolja u najjačoj ligi na svetu, prosečno je beležio 15.1 poena, uz nešto ispod 40% pri šutu za tri poena i potpuno se nametnuo kao jedan od lidera mladih Kraljeva.

Pored izuzetno uspešne klupske karijere, treba napomenuti i isto tako uspešnu reprezentativnu, mada, ako pitate Bogdana, sigurno će vam reći da fali makar to jedno zlato. Sa reprezentacijom Srbije ima osvojena tri srebra sa Olimpijskih igara, Svetskog i Evropskog prvenstva.

Podelite vest: