Rođen je Dikembe Mutombo

Rođen je Dikembe Mutombo

Autor: Uroš Živković Datum objave: 25.06.2019. Foto: nba.com

Dikembe Mpolondo Žan-Žak Vamutombo Mutombo, ili jednostavno samo Dikembe Mutombo, rođen je na današnji dan 1966. godine u Kinšasi u Demokratskoj Republici Kongo.

Imao je čak 11-oro braće i sestara i nije potrebno previše naglašavati da nije imao baš najbolje uslove za život. O njegovom odrastanju se vrlo malo zna, on sam nije nikada previše voleo da priča o tom periodu životu, samo uvek rado spomene da je u SAD došao na koledž kako bi postao doktor.

Ipak, na Univerzitetu Džordžtaun, primetio ga je trener košarkaškog tima, Džon Tompson, koji ga je ubedio da se priključi timu i to je bio prvi Dikembeov ozbiljniji susret sa organizovanom košarkom. Vrlo brzo je počeo da pokazuje da ima potencijala da postane jedan od najboljih defanzivnih košarkaša svih vremena, a na jednom susretu na svojoj drugoj godini koledža, izblokirao je čak 12 šuteva. Sa saigračem Alonzo Morningom činio je nepremostivi bedem, tačnije, par tornjeva ispod koša koje nikako nije bilo lako prebaciti, pa ni zaobići.

(Foto: Mitchell Layton/Getty Images)

U NBA ligu je stigao 1991. godine, nakon što su ga sa 4. pozicije na draftu pokupili Denver Nagetsi. Ekipa iz Kolorado je imala jednu od najlošijih odbrana u ligi i prosto su vapili za igračem kao što je Mutombo. Već u svojoj prvoj sezoni imao je izuzetan uticaj na igru svoje ekipe i prosečno je beležio 16.6 poena, 12.3 skokova i čak 3 blokade po meču, a u toj svojoj ruki sezoni izabran je i za All-Star meč.

Ukupno je proveo 18 sezona u najjačoj ligi na svetu, nastupajući, nakon Denvera, još i za Atlantu, Filadelfiju, Netse, Nikse i Hjuston. 8 puta je bio učesnik All-Star utakmica, 4 puta najbolji odbrambeni igrač lige, 3 puta najbolji bloker, a 2 puta najbolji skakač. A tu je i ono po čemu će ga verovatno svi uvek najviše pamtiti – prepoznatljivo pokazivanje prstom kada god bi blokirao neki šut protivničkog igrača.

(Foto: David Goldman/Associated Press)

Dikembe Mutombo je, nakon košarkaške karijere, izuzetno posvećen humanitarnom radu, osnovao je više organizacija koje brinu o deci u Africi, pomažu siromašnim sredinama i obezbeđuju vodu i osnovne uslove za život, a uvek je tu da pomogne i drugim udruženjima i ljudima u nevolji.

Podelite vest: