Rođen je Dirk Novicki

Rođen je Dirk Novicki

Autor: Uroš Živković Datum objave: 19.06.2019. Foto: USA Today

Na današnji dan 1978. godine rođen je jedan veliki majstor, legenda, idol mnogim zaljubljenicima u igru pod obručima, jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena, ako ne i najbolji, Dirk Novicki!

Rođen je u Vurcburgu, jednom prelepom gradiću u Nemačkoj u jednoj sportskoj porodici. Otac mu se profesionalno bavio rukometom, majka košarkom, a starija sestra u mladosti atletikom, da bi kasnije i ona prešla na košarku. Sam Dirk je u početku, kao klinac dosta lutao, želeo je da se bavi rukometom kao njegov otac, bila je tu i ljubav prema fudbalu, ali je zbog izrazite visine već u mlađim danima odlučio da se bavi nekim sportom u kome će mu to donositi određenu prevagu. Za početak, to je bio tenis, ali na sreću svih nas, pa i na njegovu, pre svega, to nije dugo potrajalo i žgoljavi, džigljasti, plavkasti momčić ipak odlučuje da pređe na košarku.

(Foto: ballnroll.com)

Započeo je u podmlatku lokalnog kluba u rodnom mestu i vrlo brzo ga je primetio nekadašnji nemački košarkaš Holger Gešvindner, koji se ponudio da radi s njim individualno, kako bi mladi Dirk što brže napredovao. To se ispostavilo kao pun pogodak i Novicki se već sa 16 godina priključuje prvom timu. Već u svojoj drugoj sezoni u seniorskoj košarci uspeva da dođe do proseka od dvocifrenog broja poena po utakmici i sve više skreće pažnju na sebe od strane brojnih stručnjaka i skauta.

U svoje poslednje dve sezone u Vurcburgu postao je poznat košarkaškoj javnosti širom cele Nemačke. Bio je proglašen najboljim igračem u zemlji, a tadašnji selektor reprezentacije, Dirk Bauerman, je rekao kako Nemačka nije imala takvog igrača u poslednjih 10-ak, 15 godina, pa možda čak i nikada. Iako je bilo velikog interesovanja, odlučio je da odbije ponude raznih koledža i da direktno iz srednje škole, tačnije po završetku vojnih obaveza, ode u NBA ligu.

(Foto: Holger Sauer/Getty Images)

Zbog tog obaveznog služenja vojnog roka, Dirk nije mogao da učestvuje na raznoraznim pripremnim draft kampovima i turnirima, ali je ipak dobio dozvolu da učestvuje, prvo na jednom egzibicionom turniru, gde je prosto raspametio Čarlsa Barklija svojom igrom i koji je pokušao, doduše bezuspešno, da ga vrbuje za svoj koledž, a nastupio je i na jednom meču najtalentovanijih mladih igrača iz celog sveta, gde je potpuno oduvao konkurenciju i ubrzo počeo da se kotira sve više i više na predstojećem draftu.

Draftovan je od strane Milvokija sa 9. mesta, ali je odmah trejdovan u Dalas u razmeni više timova i jedna od najboljih i najdužih NBA karijera ikada je mogla da počne!

(Foto: Glenn James/Getty Images)

Dirk Novicki je u najjačoj ligi na svetu odigrao 21 sezonu i to svaku samo u jednom dresu, za jedan tim – svoj voljeni Dalas i po tome je rekorder po broju odigranih i sezona, kao i utakmica za jedan isti tim. Sve uspehe koje je ostvario kao igrač Mevsa je zaista teško pobrojati, oni najvažniji su svakako šampionski prsten iz 2011. godine i zvanje najkorisnijeg igrača finala. Bio je i MVP i u regularnom delu sezone par godina ranije, dok je u prvu petorku lige uvršten 4 puta. Ima i čak 14 nastupa na All-Star mečevima.

(Foto: Vernon Bryant/Dallas Mavericks)

Od nedavno je u, i više nego zasluženoj penziji i po nekim prvim snimcima i informacijama, živi upravo penzionerskim životom, makar životom sportskog penzionera, uz pivo i opuštanje, odmaranje i manjak treniranja, ali i po neki povremeni rekreativni teniski ili fudbalski meč.

Srećan 41. rođendan jednoj velikoj košarkaškoj legendi i još većem čoveku i osobi!

Podelite vest: