Rođen je Džeri Vest

Rođen je Džeri Vest

Autor: Uroš Živković Datum objave: 28.05.2019. Foto: nba.com

Na današnji dan 1938. godine rođen je legendarni Džeri Vest, jedan od najboljih i svakako najznačajnijih igrača koji su ikada zaigrali ovu divnu igru.

(Foto: Sports Illustrated)

Svojim upečatljivim stilom igre, kao i nekim novosmišljenim potezima, fintama i načinima razmišljanja, potpuno je napravio revoluciju u najjačoj ligi na svetu i smatra se da je upravo zahvaljujući njemu igra u to vreme postala brža, atraktivnija i efikasnija!

Ono što je sigurno najupečatljivije za Džerija Vesta je da njegova silueta i dan danas krasi zvaničan logo NBA lige!

Rođen je u siromašnoj porodici, u malom mestu u Virdžiniji, otac mu je bio rudar a majka domaćica i bio je jedno od šestoro dece. Kao mali je imao velikih problema sa razvojem i imunitetom, pa je često morao da pije raznorazne vitamine, a neretko i neke jače lekove, a samim tim nije ni imao previše fizičkih aktivnosti, takoreći nikakvih. Zbog tih problema, lov i robolov su postali nešto u čemu je često uživao kao dečak, kao nešto što ne zahteva preterani napor, na preporuku doktora i bliskog okruženja, međutim, onoga trenutka kada se prvi put susreo sa magičnom konstrukcijom koša i narandžastom loptom, Vest je dobio novu opsesiju i odbijao da ga bilo šta odvoji od nje.

Opsesija, upravo tim izrazom su njegovi saigrači, kao i brojni stručnjaci opisivali njegovu ljubav prema košarci. Tu reč je prva upotrebila njegova majka, koja je imala problema svake večeri, kada je Džeri već bio tinejdžer, s obzirom da nikako nije uspevala da ga dozove sa obližnjeg terena, kad god je pokušavala, i večeru je redovno jeo nakon svih ostalih članova familije, sam, u kasno doba, nakon temeljno odrađenog šuterskog treninga.

Srednju školu je završio blizu rodnog mesta, gde je tek nakon prve godine, u kojoj ga je trener konstantno držao na klupi zbog nedovoljne visine, uspeo da se probije u košarkaški tim i čak postane i lider istog. Nakon par briljantnih godina kao srednjoškolac, imao je ponude brojnih koledža širom zemlje, ali ipak, rešio je da i dalje ostane u svom kraju i upisao je Vest Virdžinija Univerzitet, na kome je uspeo da postane jedan od najboljih koledž igrača, ikada!

Džeri Vest je čitavu svoju NBA karijeru proveo u Lejkersima, sa kojima je osvojio jedan šampionski prsten, a jednom je bio i MVP finala i to zanimljivo, ne u toj godini osvajanja trofeja, već 1969. kada su on i njegov tim poraženi u jednoj sjajnoj seriji u 7 mečeva od Bostona. Mnogi smatraju da je njegova najveća nesreća to što je igrao upravo u eri neprikosnovenih Seltiksa i da bi sigurno imao mnogo više prstenova na rukama da nije bilo Rasela, Havličeka, Džounsa i ostalih legendarnih Kelta…

(Foto: Wally Skalij/Los Angeles Times)

Ako ništa drugo, prste je šampionskim prstenjem popunio kao funkcioner. Zaista, fascinantno je koliko je iz fotelje uvek donosio sjajne odluke i 80-ih godina je harao NBA ligom sa Lejkersima, mada, moglo bi se ipak reći da se sigurno jedan od njegovih najboljih poteza dogodio nešto kasnije, jedan od možda i najboljih poteza u ligi ikada. Bio je to trejd u kom je doveo jednog poprilično nepoznatog i neafirmisanog klinca tek izašlog iz srednje škole, Kobija Brajanta, u Los Anđeles! Prethodnih godina je sarađivao i sa Golden Stejtom i mnogi smatraju da je upravo on zaslužan za dolazak Kevina Durenta među Ratnike.

Trenutno je zaposlen u funkciji savetnika u redovima gradskog rivala svojih Lejkersa, a nedavno je i produžio ugovor, s obzirom da je ponovo povukao neke odlične poteze, ili jednostavno, samo dao neke dobre savete, nije toliko ni bitno, uglavnom, od danas 81-godišnji Džeri Vest i dalje dominira ligom kao i u vreme dok je bio igrač i očigledno, ne planira da stane!

Podelite vest: