Rođen je Kavaj Lenard

Rođen je Kavaj Lenard

Autor: Stefan Stanković Datum objave: 29.06.2019. Foto: Toronto Star

Pre tačno 28 godina u Los Anđelesu je rođen jedan od najboljih igrača današnjice, Kavaj Lenard.

Čitavo svoje detinjstvo i mladost proveo je u rodnom gradu, odrastajući uz četvoro braće i sestara, a u El Eju je pohađao i srednju školu, tačnije obe srednje škole. Ubrzo nakon početka srednjoškolskog obrazovanja u Kenjon Springs školi, prebacio se u Martin Luter King ustanovu, gde je konačno pokazao sav svoj talenat i potencijal i zablistao punim košarkaškim sjajem. U završnoj godini prosečno je beležio 22.6 poena i nešto preko 13 skokova i poneo je prestižno zvanje za mlade igrače “California Mr. Basketball“.

(Foto: Scott Kurtz/Associated Press)

Na žalost, 2008. godine, kada je imao nepunih 17 godina, dogodio se jedan nemili događaj koji je zauvek promenio Lenarda i njegov pogled na svet. U jednoj pucnjavi u perionici čiji je bio i vlasnik, ubijen je njegov otac. Počinioci nikad nisu otkriveni, a sam Kavaj je više puta isticao kako mu je sve to izuzetno teško palo, da ga je sve to mnogo promenilo kao osobu i da je upravo taj događaj glavni razlog zašto retko iskazuje svoje emocije na terenu, pa i u javnosti.

Njegov beg od realnosti i tugovanja bila je, naravno, košarka. Nakon završene srednje škole, upisuje se na Univerzitet u San Dijegu, gde nastavlja svoj razvoj i već u prvoj godini skreće na sebe pažnju brojnih NBA skauta. Predvodio je svoje Asteke do skora 25-9, a proglašen je i najkorisnijim igračem na završnom konferencijskom turniru.

(Foto: Ethan Miller/Getty Images)

U drugoj godini na koledžu svrstan je u drugi najbolji tim u SAD-u, kad su univerzitetski igrači u pitanju i po završetku te godine odlučuje da skrati svoje školovanje i prijavi se za NBA draft.

Izabran je kao 15. pik 2011. godine od strane Indijana Pejsersa, međutim, već u noći drafta trejdovan je u San Antonio i njegova NBA karijera je i zvanično mogla da počne.

Kavaj Lenard već sada ima blistavu karijeru iza sebe, iako mu je tek 28 godina i može na najvišem nivou da nastupa sigurno bar još nekoliko. Dvostruki šampion lige i dvostruki MVP finala. Takođe dva puta i najbolji odbrambeni igrač lige. Uz Majkla Džordana i Hakima Olajdžuvona jedini igrač u istoriji koji je uspevao da bude najbolji defanzivac lige i najkorisniji igrač finala.

(Foto: Ben Margot/Associated Press)

Trenutno sve fanove i ljubitelje NBA lige najviše zanima kakva je Kandžina budućnost. Šta će odlučiti ovog leta, hoće li ostati u Torontu, ili će se vratiti u rodni Los Anđeles? Možda će se preseliti i u Njujork, očigledno je da mu i Istočna konferencija sasvim odgovara. Sigurno je da i on dosta razmišlja o tome svakodnevno, ali ne sumnjamo da makar danas daje sebi malo oduška, uživa u slavljeničkom raspoloženju i ne misli o svojoj narednoj destinaciji ni malo.

Podelite vest: