Rođen je Kevin Garnet

Rođen je Kevin Garnet

Autor: Uroš Živković Datum objave: 19.05.2019. Foto: Rolling Stone

Na današnji dan 1976. godine rođen je jedan jedini, neponovljivi, Kevin Garnet!

Rođen je u Grinvilu, u Južnoj Karolini, gde je proveo detinjstvo i veći deo mladosti. U košarku se, kao sport, zaljubio u osnovnoj školi, a prvi put je ovu igru ozbiljnije zaigrao tek u srednjoj. Prve tri godine srednje škole pohađao je u Moldinu, nedaleko od svog rodnog mesta, da bi se za završnu godinu preselio u Čikago, zbog tuče koja je bila na rasnoj osnovi u kojoj je učestvovao, leto pre maturiranja.

U toj završnoj godini na Feragat Akademiji u Čikagu predvodio je svoju ekipu do skora od 28-2 i bio je izabran za najboljeg srednjoškolskog igrača u SAD po izboru časopisa USA Today. Po završetku te godine odlučuje da se prijavi za NBA draft, između ostalog i iz razloga što nije imao dovoljno ostvarenih bodova po američkim standardima obrazovanja da bi mogao da konkuriše za neki od prestižnijih koledža.

To mu svakako nije predstavljalo veliki problem, kada je košarka u pitanju, i izabran je kao 5. pik od strane Minesota Timbervulfsa. Kevin Garnet je tako postao prvi igrač još od 1975. godine koji je direktno iz srednje škole zaigrao u NBA ligi, a u to vreme bio je i najmlađi igrač ikada koji je nastupio u najjačoj ligi na svetu.

Za Timbervulfse je u prvom mandatu igrao 12 sezona, sa manje ili više uspeha, a 2004. je kao član ovog tima poneo i MVP priznanje. Ipak, osim te sezone kada su igrali finale konferencije, sa Minesotom nikada nije uspeo da dogura dalje od prve runde doigravanja i konačno je u leto 2007. godine prelomio da je došlo vreme za rastanak, ako želi nešto više da postigne u karijeri.

Prelazak u Boston označio je početak nove ere i za Garneta i za Seltikse, a svakako su i on i njegov novi tim bili gladni pobeda, uspeha i trofeja. U Bostonu je odigrao 6 sezona u kojima je osvojio jedan šampionski prsten i još jednom igrao u finalu. Nakon te izuzetno uspešne epizode u Seltiksima, zajedno sa Polom Pirsom trejdovan je u Bruklin (u čuvenom trejdu od koga su se Netsi tek relativno skoro oporavili i konačno ponovo počinju da liče na ozbiljnu franšizu, nakon skoro 6 godina), za koji je igrao do početka 2015. godine kada se napokon vratio među svoje Vukove u kojima je i završio karijeru nepunih godinu i po dana kasnije.

Kevin Garnet je u NBA ligi nastupao 21 sezonu. Odigrao je ukupno 1462 utakmice, na kojima je prosečno beležio 17.8 poena, 10 skokova, 3.7 asistencija i skoro 1.5 blokadu. Uz već pomenuti prsten i MVP trofej, 15 puta je nastupao na All Star mečevima, 4 puta je bio član najbolje petorke lige, isto toliko puta i najbolji skakač, dok je jednom proglašen najboljim defanzivcem. Osvojio je i zlatnu medalju sa reprezentacijom na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine.

Podelite vest: