Rođen je Patrik Juing

Rođen je Patrik Juing

Autor: Stefan Stanković Datum objave: 05.08.2019. Foto: nba.com

Patrik Juing je rođen na današnji dan 1962. godine, u Kingstonu, glavnom gradu Jamajke.

(Foto: nba.com)

Do svoje 12. godine živeo je u rodnom gradu, kada se seli nedaleko od Bostona, u gradić Kembridž. Tek tada je imao svoj prvi kontakt sa košarkom, pošto se na Jamajci bavio kriketom i fudbalom, kao mnogo popularnijim sportovima na ovom ostrvu, od košarke.

Ipak, ni ti kasni počeci ga nisu sprečili da se razvije u jednog od najboljih i najtraženijih srednjoškolskih igrača u čitavoj zemlji, a naročito je impozantan bio taj njegov spoj visine i izuzetne pokretljivosti i bilo je očigledno da će se brojni koledži otimati za njega.

Nakon brojnih vrbovanja, obavljenih razgovora sa školama, njihovim trenerima, obilazaka objekata po čitavoj zemlji, Juing odlučuje da pred maturiranje i završetak srednje škole potpiše takozvano Pismo namere i obaveže se da će pohađati Džordžtaun Univerzitet. Tu svoju odluku je saopštio u Bostonu, na jednoj konferenciji, što je izazvalo razočarenje i negodovanje brojnih okupljenih navijača, koji su se nadali da bi sjajni mladi centar mogao da ostane u “svom” Masačusetsu i pohađa neki od koledža u Bostonu.

Kako je kasnije ispričao u jednom intervjuu, osim Džordžtauna, jedino je ozbiljnije razmatrao odlazak u Severnu Karolinu. Samo ta dva koledža su i ušla u njegov najuži izbor, međutim, prilikom jedne posete ovom univerzitetu, bio je svedok okupljanja ozloglašenog Kju Klaks Klana, koji je u ovom regionu imao jakog uticaja i nije teško pogoditi da ga je taj nemili događaj i definitivno usmerio ka Džordžtaunu i legendarnom treneru Džonu Tompsonu.

(Foto: Associated Press)

Iako je imao ponuda da i ranije dođe u NBA ligu, ipak je proveo sve 4 godine na koledžu i smatra se jednim od najboljih koledž igrača svih vremena. U te 4 godine, čak 3 puta je vodio svoje Hojase do završnog turnira, a 1984. su bili i šampioni, što je i dan danas jedina NCAA titula u istoriji Džordžtauna. Tada je bio proglašen i najboljim igračem završnog turnira.

U najjaču ligu na svetu je konačno stigao 1985. godine i to sasvim očekivano kao 1. pik na draftu, na kome su ga pokupili Njujork Niksi i jedna uspešna i blistava NBA karijera je i zvanično mogla da počne.

(Foto: The New York Post)

Patrik Juing će zasigurno ostati upamćen kao jedan od onih igrača koji se nikada nisu okitili šampionskim prstenom, a da su to i te kako zaslužili. Ne treba naročito napominjati da je svim tim legendarnim igračima koji su na vrhuncu karijera bili tokom 90-ih, najveći peh bio što su tu bili neprikosnoveni Bulsi predvođeni Njegovim Letećim Visočanstvom. I fenomenalni Juing je imao isti taj problem, poput Barklija, Melouna, Stoktona, Milera…

Ipak, nakon 18 sezona, od kojih 16 u Niksima, 11 All-Star nastupa, 2 odigrana Velika finala, NBA karijera Patrika Juinga će se oduvek smatrati jednom od najboljih ikada. Njegov dres sa brojem 33 će zauvek krasiti svodove najpoznatije dvorane na svetu, postigao je više poena nego bilo koji drugi igrač koji je nastupao za Nikse, ikada, član je i košarkaške Kuće Slavnih, a tu su i 2 zlatne medalje sa Olimpijskih igara, od kojih jedna sa čuvenim Drim timom, kao makar blaga zamena za šampionski prsten.

Nakon igračke karijere, koju je završio u Orlandu 2002. godine, brzo je započeo i trenersku, kao pomoćnik u Vašingtonu, da bi kasnije radio i u Hjustonu, Orlandu i Šarlotu. Od 2017. godine obavlja ulogu glavnog trenera na svom matičnom, Džordžtaun Univerzitetu.

(Foto: Nick Wass/Associated Press)

Srećan 57. rođendan jednom od najboljih centara koji su ikada zakoračili na košarkaške terene!

Podelite vest: