Rođen je Pau Gasol

Rođen je Pau Gasol

Autor: Uroš Živković Datum objave: 06.07.2019. Foto: nba.com

Na današnji dan 1980. godine u Barseloni je rođen jedan od najboljih evropskih košarkaša koji je ikada zaigrao u najjačoj ligi na svetu.

Ne samo da je jedan od najboljih nego i jedan od najtrofejnijih, ali i najdugovečnijih.

Pau je rođen u Barseloni, u jednoj sportskoj porodici, tačnije košarkaškoj, s obzirom da su oba roditelja igrala profesionalno i samim tim, može se reći da su u samom startu, od malih nogu, i on, ali i njegov mlađi brat, bili predodređeni za velike sportske karijere, kako to obično i biva u takvim familijama.

(Foto: Francesc Adelantado/Marca)

Čitavo svoje detinjstvo i mladost je proveo u rodnom gradu, karijeru je započeo u školskom timu, Ljoru, da bi ubrzo svoj prvi ugovor potpisao sa Korneljom. Već sa 16 godina uzima ga Barselona, kao što uostalom decenijama već rade u ovom klubu sa svim talentovanim klincim u gradu i okruženju. Počeo je u juniorskom timu, a za seniore je debitovao sa 18 godina i to ne sa velikom minutažom. U svojoj drugoj sezoni u Barseloni dobio je i nešto veću priliku, da bi u svojoj poslednjoj bio neizostavni član prvog tima, MVP španske lige, jedan od najboljih mladih igrača u Evropi, a prosečno je beležio 12.4 poena i 5.8 skokova.

Nakon te sezone izlazi na draft i tamo ga biraju Memfis Grizlisi, koji su praktično tek preselili franšizu u ovaj grad iz Vankuvera i svaki navijač ovog tima će vam reći da je sve to predstavljalo jednu simboliku, tačnije, jedan novi početak za ceo tim i dolazak mladog i izuzetno talentovanog Gasola je sve to samo dodatno ulepšao.

(Foto: Salvio J. Menendes/Marca)

Izabran je kao 3. pik 2001. godine i u tom trenutku bio je najviše plasirani igrač na draftu ikada koji nije pohađao američke škole (bilo srednju, bilo koledž).

Proglašen je najboljim rukijem te sezone i u Memfisu je proveo ukupno 7 nezaboravnih godina u kojima je bio ubedljivo glavni igrač tima. Nakon toga, seli se u Los Anđeles gde ipak doživljava svoje najveće klupske uspehe u karijeri. Dvostruki je NBA šampion sa Lejkersima i u tim pohodima na titulu bio je jedan od najvažnijih šrafova tima iz Grada Anđela, uz jednog od najboljih igrača svih vremena, Kobija Brajanta.

(Foto: Cary Edmondson/US Presswire)

Reprezentativne trofeje i medalje bolje i da mu ne brojimo, to bi svakako potrajalo. Evropski šampion tri puta, svetski jednom, dva srebra sa Olimpijskih igara… I još brojna srebra, bronze, MVP nagrade!

Srećan 39. rođendan jednom velikom šampionu i majstoru ove igre koji, iako se trenutno oporavlja nakon operacije stopala, ne planira da stane i želja mu je da igra u NBA ligi i naredne sezone!

Podelite vest: