Rođen je Peđa Stojaković

Rođen je Peđa Stojaković

Autor: Stefan Stanković Datum objave: 09.06.2019. Foto: heightline.com

Predrag Peđa Stojaković, rođen je 9. juna 1977. godine u Slavonskoj Požegi gde je i proveo detinjstvo i deo mladosti.

Kao mali oprobao se u mnogim sportovima – karateu, fudbalu, rukometu, a na insistiranje majke oprobao se čak i u plesu. Tek kada je naglo porastao i sa visine gledao i vršnjake i ostale članove familije, opredelio se za bavljenje košarkom.

Sa 14 godina, morao je sa porodicom da prebegne za Beograd, gde upisuje trgovačku školu u kojoj je zaigrao u košarkaškoj sekciji. Vrlo brzo su ga primetili brojni skauti, a najbrži su bili u Crvenoj Zvezdi i sa samo 15 godina, postaje član prvog tima. Među crveno-belima se zadržao godinu i po dana, i tako mlad imao je neke upečatljive partije, osvojio je i šampionsku titulu, da bi onda sa svega 16 godina postao član grčkog Paoka, koji je tih godina igrao značajnu ulogu u Evroligi.

(Foto: Petras Christodulou/BC Paok)

I sam je više puta isticao kako je Solun njegov grad, kako se tu oseća mnogo više kao kod kuće nego u Beogradu, iako voli i srpsku prestonicu, a sigurno je da su na to uticale godine provedene u Paoku.

Peđa je u Paoku doživeo svoju potpunu igračku afirmaciju. Logično, njegov razvoj je išao postepeno, nije odmah postao jedan od najboljih šutera Evrope, ali je napredak iz godine u godinu bio impozantan. Draftovan je sa svega 19 godina i tada donosi vrlo pametnu odluku da ne ode odmah “preko bare”, nego da ostane makar još jednu godinu na usavršavanju u Evropi.

Kada je konačno postao član Sakramenta nije odmah izbio u prvi plan. Gotovo dve godine ulazio je u igru sa klupe, koristio svaki minut, vredno radio, da bi onda već u svojoj prvoj sezoni koju je igrao kao starter beležio preko 20 poena po meču. Suvišno je govoriti o popularnosti koju su tada imali Kingsi u Srbiji i regionu, a svakako da ostaje prevelika žal svima nama, što se taj tim nikada nije okitio šampionskim prstenjem.

Stojaković je ipak uspeo da dođe trofeja i to u svojoj poslednjoj igračkoj sezoni, kada je kao član Dalasa imao neke izuzetne partije u plej-ofu i makar donekle ispravio kosmičku, da ne kažemo ligaško/sudijsku nepravdu koju je doživeo sa Kingsima protiv Lejkersa.

(Foto: Ronald Martinez/Getty Images)

Osim Sakramenta i Dalasa, u najjačoj ligi na svetu nastupao je još i za Indijanu, Nju Orleans i Toronto.

Predrag Stojaković će zauvek ostati upamćen kao jedan od najboljih šutera u NBA ligi ikada. Mnogi stručnjaci prethodnih godina vole u šali da kažu, gde bi mu bio kraj da je nastupao u današnjoj ligi i sa sadašnjim stilom igre i zaista, moglo bi o tome i te kako da se diskutuje…

Uz šampionski prsten NBA lige, kao nešto najznačajnije u karijeri, sa reprezentacijom tadašnje Jugoslavije osvojio je po jedno zlato na Svetskom i Evropskom prvenstvu, a ima i jednu bronzu sa Evropskog, dok je te 2001. godine kada su se puleni Svetislava Pešića ubedljivo i lako popeli na krov Evrope, bio proglašen i najkorisnijim igračem turnira.

Na All-Star vikendima dva puta je bio pobednik u brzom šutiranju trojki, a 3 puta učesnik centralnog događaja, odnosno meča u kome nastupaju najbolji igrači lige.

Podelite vest: