Rođen je Toni Parker

Rođen je Toni Parker

Autor: Uroš Živković Datum objave: 17.05.2019. Foto: theairball.com

Na današnji dan 1982. godine rođen je jedan od najboljih francuskih košarkaša svih vremena. Zapravo, bez ikakve sumnje, najbolji Francuz ikada!

Zanimljivo zvuči to, Francuz, s obzirom da je Toni Parker rođen u Brižu, u Belgiji, otac mu je Amerikanac, a majka Holanđanka.

Ipak, odrastao je u Francuskoj, tamo napravio i prve košarkaške korake, zahvaljujući nikom drugom do Majklu Džordanu, koji ga je fascinirao, iako mu je prva ljubav bila fudbal, ali gledajući Džordana na vrhuncu, shvatio je da je njegov životni poziv ipak vezan za košarku.

Pre drafta 2001. godine, Parker je bio na probnom treningu u San Antoniju. Greg Popovič i dan danas često voli to da priča, celu tu situaciju oko draftovanja Parkera, kako su Sparsi tada mislili da je taj mladi momak previše mekan i da nema tu građu i konstituciju za NBA ligu i nakon tog probnog treninga poslat je kući. Ipak, nešto je navelo legendarnog trenera da malo dublje zađe u analizu igre ovog momka i gledajući neke snimke koje su mu poslali brojni skauti, rešio je da Toniju pruži još jednu šansu. U drugom pokušaju mlađani Francuz je ostavio nemerljivo bolji utisak i Popovič je video nešto u njemu, zbog čega i jeste jedan od najboljih trenera svih vremena, i rešio je da je taj sićušni, žgoljavi mladić ipak vredan rizika.

Izabran je kao 28. pik i jedna nova, trofejna era San Antonio Sparsa je mogla da počne!

Toni Parker je za svojih 17 godina kao član ekipe iz Teksasa 4 puta bio šampion NBA lige. Bio je i MVP finala 2007. godine, dok je 6 puta učestvovao na All-Star mečevima.

Prošlu sezonu proveo je u Šarlotu za koji je prosečno beležio 9.5 poena i 3.7 asistencija, a nedavno je izjavio da još uvek nije odlučio da li će nastaviti sa igranjem i da su šanse 50:50.

Podelite vest: