Geri Pejton je kao 2. pik sa drafta stigao u Sijetl

Geri Pejton je kao 2. pik sa drafta stigao u Sijetl

Autor: Datum objave: 27.06.2019. Foto: espn.com

Na današnji dan 1990. godine održan je draft na kome su Sijetl Supersoniksi kao 2. pika izabrali Gerija Pejtona.

Kako se to obično kaže, ostalo je istorija… Pa, svakako da ova floskula važi i u ovom slučaju, Pejton jeste izuzetno važan deo istorije Soniksa, jedan je od najboljih igrača koji su ikada igrali u ovom gradu, sa najdužim stažom i sigurno jedan od najomiljenijih.

(Foto: Nathaniel S. Butler/Getty Images)

On je u Sijetlu proveo 12 punih sezona i veći deo 13. pre nego što je trejdovan u Milvoki u zamenu za Reja Alena. Svih 9 svojih All-Star nastupa zabeležio je kao član ovog tima, 2 puta je bio i član najbolje petorke lige, ali se jedna sezona posebno ističe u njegovoj karijeri – sezona 1995-96.

Geri Pejton je te godine bio najbolji defanzivac lige (i dan danas on je poslednji igrač koji je poneo to priznanje, a da je igrao na bekovskoj poziciji), bio je i najbolji kradljivac lopti, ali ono što je ipak bilo najvažnije od svega, predvodio je Sonikse do velikog finala.

(Foto: Vincent LaForet/Associated Press)

Na žalost, tamo su ih preslišali neprikosnoveni Bulsi u 6 mečeva, ali su Pejton, Kemp i ekipa pružili zaista dostojan otpor i kako je sam pominjao više puta, bio je to neverovatan uspeh i njegov lično i čitavog tima, ali ostaje velika žal što se tada nisu okitili šampionskim prstenjem, naročito nakon što su na putu do finala počistili vladajuće šampione, Hjuston Roketse, a u finalu konferencije slavili protiv velikih rivala, Juta Džeza. Ipak, protiv “povratnika” Džordana i njegovog Čikaga, jednostavno, nije se moglo.

Nastavio je Pejton sa dobrim igrama i nakon trejda u Milvoki, nije to ni malo sporno. Kao veteran je konačno došao i do šampionskog prstena, sa Majamijem, pre toga je nastupao i za Boston, sa Lejkersima igrao još jedno finale, ali, reklo bi se da to nije bilo to, nije to bio taj prepoznatljivi dres Supersoniksa i nije to bio taj “The Glove”, jedan maestralni plej jedne kultne franšize čija međusobna ljubav na prvi pogled je otpočela baš na današnji dan pre 23 godine.

Podelite vest: