Sparsi su vratili trofej kući!

Sparsi su vratili trofej kući!

Autor: Uroš Živković Datum objave: 23.06.2019. Foto: expressnews.com

Na današnji dan 2005. godine odigran je 7. susret velikog finala između San Antonija i Detroita u kome su Sparsi slavili 81:74 i tako stigli do svoje treće titule šampiona NBA lige u istoriji franšize.

(Foto: twitter/NBA)

Ekipa iz Teksasa je tako vratila trofej u svoje vitrine, nakon samo godinu dana, s obzirom da su i 2003. godine bili šampioni.

Oni su pehar i prstenje preuzeli natrag upravo od, tada vladajućih šampiona, Detroit Pistonsa, koji su tih godina imali zaista jednu sjajnu generaciju predvođenu Čonsijem Bilapsom, Ripom Hamiltonom, ali i nepremostivim bedemom, Valas tandemom pod košem Ben – Rašid.

Ipak, predvođeni čovekom koji je, kao i te 2003. poneo zvanje MVP finala, Timom Dankanom, te Tonijem Parkerom i Manuom Đinobilijem, koji je tada još uvek, verovali ili ne, imao poprilično kose, Sparsi su uspeli da izađu kao pobednici u jednom izuzetnom finalu, tvrdom, sa puno oštre igre, gde su pretežno odbrane dominirale, pa s toga i ne treba da čudi mali broj poena koji je viđen na svakom meču.

(Foto: Bill Smith/Wirelmage)

Izuzetno značajan doprinos imali su i Brus Bouven sa svojom prepoznatljivom, fantastičnom borbenošću i odbranom, dok su sa klupe odlično pripomagali Robert Ori i Brent Beri, naročito pri šutu iz daljine.

U tom poslednjem susretu Dankan je bio najefikasniji igrač utakmice sa 25 poena, a ostvario je i 11 skokova, dok ga je u stopu pratio Đinobili sa 23, uz solidan šut iz igre 8/13, trojke 2/2, a zabeležio je i 5 skokova i 4 asistencije. Ori je sa klupe dodao 15 poena (4/7 iz igre), uz 5 skokova.

Kod vladajućih šampiona niko nije previše iskakao u tom finalu, bila je to jedna timska igra gotovo u svakom meču, a naročito niko nije posebno istupio u tom poslednjem susretu, što ih je, uz sve pohvale za tu timsku igru i karakter ekipe, možda i koštalo odbrane titule, možda bi sve bilo drugačije da je makar jedan igrač preuzeo na sebe više odgovornosti… Hamilton je ubacio 15, Bilaps 13, Ben 12, a Rašid Valas 11 poena.

Podelite vest: