100 najboljih igrača lige: 100. do 91. mesta

NBA

100 najboljih igrača lige: 100. do 91. mesta

NBA
Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 12.10.2024. Foto: Profimedia: Klej na medijskom danu u Dalasu

Postavili smo ispred sebe zadatak ovog leta – rangirati najbolje među najboljima, u najkvalitetnijoj ligi sveta, a taj zadatak se ispostavio mnogo težim nego što smo očekivali. Sada, 11 dana pred start nove sezone krećemo sa odbrojavanjem i u narednih deset, dnevno ćemo predstavljati baš po toliko igrača, sve dok ne dođemo do onih koji prave najveću razliku i pometnju u protivničkim ekipama.

100. Ostin Rivs, Los Anđeles Lejkersi

(Profimedia: Ostin Rivs i Maks Kristi)

Kada god nosite dres slavnog tima iz Los Anđelesa mnogo više očiju će vas posmatrati nego kada igrate u dresu bilo kog drugog tima lige. Rivs je uspeo tu pažnju da iskoristi, zaradi ozbiljan ugovor, ali po našem mišljenju nije još uvek dovoljno pokazao da bi bio bolje kotiran na ovoj listi. Odlikuje ga vešta kontrola lopte i tela, snalažljivost u uskim prostorima, ali i onaj sve manje popularan kvalitet iznuđivanja prekršaja. U ligu nije ušao kao veliki šuter, ali postao je pretnja iz daljine i nekoga koga ne smete ostaviti samog. Ove sezone, pod palicom Džonatana Kleja iliti Džej Džej Redika, Rivs će imati jednog kreativnog trenera koji je bio u sličnim situacijama kroz karijeru. Novi iskorak bi ga definitivno plasirao mnogo više na listi naredne sezone.

99. Bobi Portis, Milvoki Baks

(Profimedia: Bobi Portis na utakmici protiv Indijane)

Čovek energija. Portisov najveći kvalitet donosio je prevagu Baksima u nekim bitnim utakmicama prethodnih sezona, pa čak i u plej-of okruženju. Bobi će i narednu sezonu početi kao potpora Janisu i Bruku Lopezu u rotaciji visokih igrača Doka Riversa. Njegova uloga prvog poentera sa klupe biće od velikog značaja naredne sezone, kada će Milvoki pokušati da povrati prevlast na Istoku. U dugoj NBA sezoni Janisu će biti potrebna pomoć, a tu se ne sme preterano osloniti samo na sada već vremešne Lilarda i Midltona, Bobijeva rola će u mnogome uticati na uspeh tima.

98. Klej Tompson, Dalas Meveriks

Daleko je zenit karijere jednog od najboljih šutera u istoriji košarke, što Klej Topmson svakako jeste, ali i u ovim poznim godinama sigurno je da će profitirati od prostora koji će stvarati pažnja usmerena ka Luki Dončiću i Kajriju Irvingu. Iz tog ugla gledano, integracija Tompsona u trenutni sastav tima, ofanzivno izgledao kao potez koji povlačite bez razmišljanja. Prepreke će doći na drugom kraju terena. Kako sam Klej kaže, nikako se ne sme reći da je 17 poena u proseku na 39% uspešnosti u šutu za 3 poena loše, ali Tompson je izgledao prilično tromo u većem delu prošle sezone, možda i nezainteresovano, izrevoltirano, zbog čitave situacije oko novog ugovora. Obrni okreni, nova sredina i sveža situacija sigurno će pozitivno uticati na njegove igre.

Nema apsolutno nikakve veze sa onim što ćemo gledati naredne sezone, ali ne možemo da propustimo priliku da još jednom podelimo snimak one neverovatne četvrtine protiv Kingsa, kada je pogodio 13 od 13 šuteva iz igre, 9 trojki, za čak 37 poena.

97. Kigan Mari, Sakramento Kings

Krilni centar Sakramento Kingsa u nekoliko navrata prošle sezone najavio je da ima potencijal za više… Potencijal za ozbiljnog napadača u ovoj ligi i možda čak igrača koji će u jednom trenutku “pojuriti” učešće na Ol-Star utakmici. Konstantnost i ta činjenica da nije još uvek pokazao dovoljno drskosti da preuzem više odgovornosti su prepreke na tom putu. Prošle sezone je čak četiri puta brojao preko 30 poena na utakmici, a protiv Džezera, u decembru, ubacio je i rekord karijere – 47 poena. Sam prosek od petnaestak poena po utakmici govori da je bilo i mnogo onih, nezapaženih partija. Kraljevi su bili deo mnogih pregovora o razmenama tokom leta, a kako obavešteni novinari prenose, čelni ljudi kluba nisu ni pomišljali da Marija uključe u neku od njih.

96. Kem Tomas, Bruklin Nets

Najniže mesto na listi za jednog od igrača koji je prošle sezone postizao makar 20 poena u proseku, ali stvar je jasna, Tomas još uvek treba da pokaže da ove brojke nisu samo prazne, već da mogu da utiču i doprinesu pobedama njegovog tima. Kem je zaista nadaren strelac, jedan od igrača sa najboljim skok-šutem u ligi, ali je u istom mahu i košarkaš koji nije pokazao mnogo naklonosti za timsku igru ili bilo kakav vid požrtvovanosti. Bruklin je ekipa koja će naredne sezone verovatno biti jedna od najgorih u ligi, ali i pored toga što neće ponovo stići do nekog većeg broja pobeda, Tomas može pokazati napredak u pomenutim poljima.

CAM THOMAS had 44 PTS (16/23 FG) & 5 AST in 29 MINS off the bench in the Nets 24-point comeback win 🔥pic.twitter.com/yy34HokOsA

95. Tobajas Heris, Detroit Pistons

Toliko dugo omalovažavani i kritikovani Tobajas Heris promenio je tim ovoga leta i uputio se natrag u Detroit. Sigurno da je deo tih kritika zaslužio, ali je i igra Filadelfije bila tako konstruisana da njegovi kvalitetni prethodnih godina, a pogotovo prošle, nikako nisu dolazili do izražaja. Heris je za svoju visinu izuzetan pik & rol igrač i iz tih situacija može da ubitačan, što kao poenter, što kao kreator za druge. Prošle godine bio je sveden ipak na polučučanj u ćošku terena i milost ili nemilost saigrača. Verujemo da će ove godine Tobajas ponovo pokazati da zna da igra košarku i da ćemo ga naredne sezone gledati na mnogo višoj poziciji. Pripremne utakmice potvrđuju teoriju da će biti jedan od lidera tima i odigrati mnogo bolje negoli prethodnih godina.

94. Aleks Karuzo, Oklahoma Siti Tander

Karuzo je jedan od onih igrača čiji se učinak ne može nikako meriti prostom statistikom. Njegovo požrtvovanje, inteligencija i odbrana, obično na najboljem protivničkom igraču, ne mogu se propisno izmeriti brojkama. Oklahoma Siti Tanderi napravili su značajan korak ka statusu konkurenta za titulu, kada su letos poslali Džoša Gidija u Čikago i tim potezom u svoj sastav dodali nekadašnjeg igrača Lejkersa. Sada sa Karuzom i Luom Dortom imaju zaista paklen defanzivni dvojac, a kada se uzme u obzir da ostatak ekipe na tom polju ne kaska nikako, ovo poprima obrise jedno zaista impresivnog tima. Karuzo će, u kojoj god ulozi bio, startera ili igrača sa klupe, donositi kvalitet Tanderima iz utakmice u utakmicu. Njegov doprinos nazire se već na ovim pripremnim utakmicama, gde je pokazao koliko dobro može da uspori igrača sa loptom na perimetru, kao i kakav tajming ima za pomoć saigračima.

93. Džejlen Sags, Orlando Medžik

Izuzetan iskorak napravio je Džejlen Sags protekle sezone, potvrdio napredak i u plej-of seriji protiv Klivlenda, čime je praktično zacementirao svoje mesto u jezgru Orlanda u godinama koje dolaze. On će, uz Bankera i Vagnera biti igrač oko kojeg će biti građena ekipa Medžika. Sags je od samog ulaska u ligu bio izuzetan defanzivac, a taj pritisak na loptu i “dosadno” pritiskanje protivnika na perimetru dodatno je pojačao u prošloj sezoni. Za one koji nisu previše pratili Orlando protekle sezone, evo nekoliko isečka iz utakmice sa Denverom, na kojoj je napravio pravi pakao od života Džamalu Muriju.

Ipak, najveći vetar u leđa dobio je samopouzdanjem na ofanzivnom delu terena. Igrao je izuzetno dobro, staloženo, a šutirao je značajno bolje negoli u prvim sezonama. Taj napredak potvrdioje i u plej-ofu, gde je dodatno podigao poenterski prosek. Orlando je dolazeća sila na Istoku, a Sags će biti jedan od bitnijih šrafova u toj ekipi.

92. Džejlen Džonson, Atlanta Houks

Krilni centar Atlante je čini se tek zagrebao po površini svog potencijala i to je bilo dovoljno da probudi nadu u taboru Hoksa. Džonson jedva da je igrao u prve dve sezone. Prevashodno je Mekmilan bio taj koji je teško, teško davao minute ovom mladiću, ali čekanje se isplatilo. Džejlen je odigrao sezonu karijere po svim statističkim parametrima i potvrdio da uz nerealne fizičke predispozicije ide i zavidan košarkaški talenat.

 

Hoksi su ga mnogo češće koristili kao kreatora sa loptom, dobijao je mnogo prilike da bude nosilac iste u tranziciji i to se isplatilo sa finim prosekom asistencija, 3.6 po utakmici, zaista lepa cifra za igrača koji nije primarni organizator igre. Prvi korak brzine munje, snaga, sila, moć, tako bi mogao da se opiše njegov atleticizam, koji je žarko nedostajao ovoj ekipi Atlante već godinama unazad. Mnogi su videli ovu ekipu iz Džordžije kao jednu od onih koja će ovog leta ući u totalnu rekonstruckiju tima, pogotovo nakon “odlaska” Marija, ali u tom potezu ne bi bilo ni mnogo logike jer Hoksi ne poseduju svog pika na narednom draftu, tako da možemo očekivati od Džonsona, da uz Trea i Bogija, kao i prvog pika Risašea, pojuri doigravanje u sezoni koja nam predstoji. Nema sumnje da se Atlanta nada novom iskoraku ovog momka koji će u decembru napuniti tek 23 godine.

91. Herbert Džouns, Nju Orleans Pelikans

Po najnovijim informacijama, Herb Džouns će startovati kao centar Nju Orleans Pelikana u narednoj sezoni.

Očigledan pokušaj Vilija Grina i stručnog štaba da dodatno rašire teren Zajonu Vilijamsonu, ali i činjenica da u taboru tima iz Luizijane toliko veruju u njegove defanzivne sposobnosti trebala bi da vam govori dovoljno o njegovim kvalitetima. Po mom mišljenju, radi se o igraču koji je već godinama sam krem lige što se odbrane tiče, a pre par meseci je konačno stigla i potvrda u vidu javnih nagrada, kada je uvršten u najbolju defanzivnu petorku lige. Džouns je košarkaš koji nikada neće imati širok ofanzivni repertoar, ali se radi o prilično pouzdanom šuteru iz mesta i igraču koji je savršeno oblikovan da bude potpora “zvezdama” tima. Videćemo kako će se snaći na centru, verujemo da će protiv boljih napadača biti tu ozbiljnih muka, ali i da Grin ima spremne timske zadatke u tim situacijama. Mimo utakmica protiv Denvera i Filadelfije, nema puno timova koji svojim centrima spuštaju lopte na niski post, što znači da bi strategija sa Džounsom na centru mogla da donese fine rezultate tokom regularne sezone.

Toliko za danas, sa odbrojavanjem nastavljamo sutra, a usput vam spremamo i veliko iznenađenje u narednim danima u saradnji sa Arena Sport televizijom!

Podelite vest: