100 najboljih igrača lige: 90. do 81. mesta

NBA

100 najboljih igrača lige: 90. do 81. mesta

NBA
Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 13.10.2024. Foto: Profimedia

Premijerni članak odbrojavanja mogli ste da pročitate juče, a danas je vreme za novih 10 igrača. Plejada mladih, dolazećih igrača. Većina njih je već ostavila određeni pečat i zaradila višemilionske ugovore, ali svakako da su kapacitet za više.

90. Deni Avdija, Portland Trejlblejzers

Čonsi Bilaps je pre par dana izjavio da je Deni Avdija najviše pokazao u dosadašnjem delu priprema od svih igrača tima. Izraelac je pre par meseci stigao u Portland u zamenu za Malkolma Brogdona, dva pika prve i dva pika druge runde. Ovo je bio očigledni znak da Blejzersi ne žele dugo da tavore na dnu Zapadne konferencije, jer u svoj sastav dodaju momka koji je odigrao sezonu života i pokazao da mu sledi duga NBA karijera, iako je posle prvih par sezona bilo mnogih koji nisu preterano verovali u njegove domete. Avdija je značajno ojačao u prvih par sezona, a prošle je najveći kvalitet pokazao u prodor igri. Uspevao je sa lakoćom da probije svoj put do obruča (4,6 pokušaja po utakmici) gde je završaavo sa preko 70% uspešnosti, procentualno među najboljim igračima lige. Njegova defanzivna polivalentnost je oduvek bila prisutna, a pomenuti dodatak mišićne mase samo je proširio njegov repertoar u odbrani. Branio je protivničke najbolje igrače sa uspehom i uspevao da se istakne iako je u sve četiri sezone igrao u poprilično lošim timovima Vašington Vizardsa.

89. Kobi Vajt, Čikago Buls

Ako je neko zaslužio da bude proglašen igračem koji je najviše napredovao u protekloj sezoni, onda je to svakako kombo-bek Čikago Bulsa, Kobi Vajt. Meksi je nesumnjivo odigrao fantastičnu sezonu, ali plejmejker Siksersa je i godinu pre igrao na nivou Ol-Star igrača. Vajt je podigao svoj prosek poena sa 9.7 na 19.1, beležio rekorde karijere i po asistencijama kao i skokovima, a pogađao je i u najboljim procentima – 44,7%. Vajt je na najbolji način iskoristio odsustvo Zeka Lavina i pozicionirao sebe kao jednog, ako ne i glavnog igrača tima u dolazećim sezonama. Biće zanimljivo gledati bekovsku kombinaciju njega i Australijanca Gidija, dva potpuno različita, ali prilično talentovana košarkaša. Bulsi za narednu sezonu sigurno nisu zacrtali neke velike domete, ali Vajt bi, ukoliko njegov napredak nastavi ovom trajektorijom, mogao već narednog leta da zahteva od uprave tima produžetak saradnje na maksimalni dozvoljeni iznos.

88. Imanuel Kvikli, Toronto Reptors

Nekoliko sezona unazad, Kvikli je važio za jednog od najboljih igrača sa klupe u čitavoj ligi, 2023. bio čak i nadomak nagrade koja je ipak otišla u ruke Malkolma Brogdona, ali je oduvek bilo jasno da ima više aspiracije. On je, u toku prošle sezone, bio deo razmene kojom je završio u Torontu. Tamo je za samo 33 utakmice pokazao dovoljno kako bi zaradio ugovor težak čak 175 miliona dolara, čime su Reptorsi jasno stavili do znanja koliko ga cene. Kvikli je izuzetno spretan sa loptom, a njegov flouter je jedan od najlepših u ligi. Nema sumnje da će navijači Toronta obožavati da ga gledaju u godinama koje dolaze, ali postavlja se pitanje da li će Kvikli ikada dostići taj nivo, da ekipa koju on nosi na leđima može da napravi nešto u doigravanju.

87. Džonatan Kuminga, Golden Stejt Voriors

Atletski fenomen Golden Stejta je prošle sezone pružio mnogo toga pozitivnog i uzvratio poverenje uprave i stručnog štaba tima. Tokom drugog dela sezone, Kuminga je beležio gotovo 20 poena u proseku i bio očigledna druga napadačka opcija tima, iza Stefa Karija. Danlivi i ekipa se nadaju da će Džonatan nakon još jednog dugačkog leta uspeti da transformiše sebe igrača Ol-Star klase, ili bar blizu toga.

86. Brendon Miler, Šarlot Hornets

Moram priznati da je Brendon Miler, iako drugi pik na draftu, prijatno iznenađenje za mene. Mislio sam da će mu trebati bar par godina da dostigne brzinu igre i razmišljanja i svoju veštinu podigne na taj nivo, ali on je to uspeo nakon nekoliko meseci i drugi deo prošle sezone odigrao fenomenalno. Šarlot ima čemu da se raduje, u kombinaciji sa zdravim Lamelom Bolom, Miler bi trebao da predstavlja glavni stub oslonac u rekonstrukciji ove franšize. Crta koja me je najviše oduševila kod Milera jeste karakter, a ako ste među malobrojnim ljudima u Srbiji koji su gledali Hornetse prošle sezone, mogli ste taj stav i mentalitet primetiti i sami.

Čarls Li, novi trener Hornetsa zavredeo je pohvale tokom priprema, a sa njim na čelu stručnog štaba i pomenutim dvojcem na parketu, čini se da zaista predstoje lepši dani u Severnoj Karolini.

85. Malik Monk, Sakramento Kings

Još jedna vrhunska sezona je iza nekadašnjeg beka Kentakija. Monk je morao zaobilaznim putem da potvrđuje svoj kvalitet u NBA ligi, nakon što mu je nesreća dodelila tada potpuno disfunkcionalni Šarlot u uvodnim godinama karijere, Monk je morao da potpiše “minimalac” sa Lejkersima, a nakon lepe sezone u Los Anđelesu stigle su i dve vrhunske u dresu Kraljeva, pa i višegodišnji multimilionski ugovor ovog leta.

Uprava Kingsa očekuje još bolje predstave ovog momka u ulozi prve izmene tima, koji će ove godine predvoditi “klupu” nakon što na istu zasednu Dieron Foks i Demar Derouzen. Kingsi imaju najveće moguće aspiracije, a Malik je ogroman deo tog projekta.

84. Majkl Porter mlađi, Denver Nagets

MPJ je odigrao najbolju regularnu sezonu karijere, ali je uprskao stvar protiv Minesote, u polufinalu konferencije. Ruku na srce, kroz šta je sve prošao u privatnom životu, apsolutno očekivan pad u igri.

Porter je izuzetno bitan igrač u šampionskoj rotaciji Nagetsa, a odlaskom Kaldvel-Poupa, njegov šut spolja postaje još bitniji faktor i moraće da “ispaljuje” više nego ikada. Pored odbrane na perimetru, KCP je bio i drugi najbolji šuter tima, a mimo Stroudera ne postoji igrač u sastavu koji bi mogao da imitira njegov stil igre ofanzivno. Iz tog razloga Majklova uloga postaje bitnija.

83. Teri Rožir, Majami Hit

Krenuo je “Scary Terry” dobro svoju epizodu na Floridi, ali je zbog povrede morao prerano da završi sezonu. Mnogi su se čudili zašto Majami nije bio aktivniji tokom leta, ali su Rajli i Spolstra potvrdili da veruju kako je najveće “pojačanje” tima oporavljeni Teri Rožir. Ekipi koja vapi za poenterima i igračima koji mogu da izrežiraju nešto ni iz čega, Teri će biti pravo malo blago.

82. Devin Vasel, San Antonio Spurs

Vembijev predviđeni partner u zločinu. Na njegovu veliku žalost, San Antonio je prošle sezone bio užasan i niko ih nije video, stoga nisu mogli da vide ovog izuzetnog mladog poentera. Ušao je u oči ljudima prošle godine, igrajući pored sada već ultra popularnog Francuza. Fantastičan, apsolutno briljantan šuter, jedan od najboljih u ligi među mlađom gardom. Mora da nabaci određene kilograme kako bi postao ubitačniji i prilikom prodora.

81. Ar Džej Beret, Toronto Reptors

Kanađanin kao da je zapeo negde u razvoju, kao da postoji neka mentalna prepreka u šutu. Sećam ga se još iz doba kada je praktično sam rešavao SAD na Svetskom prvenstvu do 19 godina. Tada sam mislio da će postati jedan od najboljih napadača lige, međutim… Radi se o jako kvalitetnom igraču, jednostavno nije, barem još uvek, dostigao te visine.

Prošle godine je doživeo užasnu porodičnu tragediju, kada mu je preminuo mlađi brat, pa bi valjalo gledati i iz njegovog ugla, košarka mu sigurno nije bila u prvom planu.

Nadamo se da će povratak u rodni grad pozitivno uticati na njegovu karijeru.

Podelite vest: