100 najboljih igrača lige: Od 30. do 21. mesta.

NBA

100 najboljih igrača lige: Od 30. do 21. mesta.

NBA
Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 19.10.2024. Foto: Profimedia

Još samo 4 dana do početka NBA lige! Oseća se polako u vazduhu, tu je, stiže!

30. Pol Džordž, Filadelfija Seventisiksersi

Već nekoliko godina unazad Džordž važi za jednog od boljih igrača lige, a prethodne sezone je u dresu Klipersa imao i više nego dobre brojke, postizavši 22.6 poena u proseku, uz 47% šuta iz igre i 41.3% za tri poena. Od ove sezone, bivši igrač Indijane i Oklahome, činiće ubitačni trio sa Džoelom Embidom i Tajrisom Meksijem, a Siksersi će biti pretendenti za sam vrh Zapada. Poznato je da Džordž poseduje kako ofanzivne, tako i defanzivne kvalitete, a verujemo da će mu prijati to što će biti nešto rasterećeniji što se napada tiče, gde neće biti prva opcija.

29. Dejmijen Lilard, Milvoki Baks

Dejm se pomalo i mučio prethodne sezone, iako su mnogi očekivali nešto bolje partije ovog momka u svojoj novoj ekipi. Postizao je manji broj poena nego prehodnih nekioliko sezona u Portlandu, što je i očekivano, jer je Janis Adetokumbo alfa i omega u ekipi Milvoki Baksa, ali su i procenti šuta bili niži u odnosu na prethodnu sezonu, što je za nas neočekivano, jer nije sav fokus protivničkih odbrana bio na njemu, što je bio slučaj dok je bio prva violina Blejzersa. Nakon jedne godine ,,upoznavanja” sa Janisom, mislimo da će Lilard, ukoliko ga zdravlje posluži, pokazati da je i dalje igrač top klase.

28. Lauri Markanen, Juta Džez

Juta i te kako računa na ovog momka, a tome svedoči i novi, petogodišnji ugovor vredan čak 220 miliona dolara! Finac, koji je pre Jute nastupao za ekipe Klivlenda i Čikaga, koji ga je izabrao sa sedme pozicije na draftu 2017. godine, poseduje zavidan kvalitet, sada već i iskustvo, jer će mu ovo biti sedma sezona u najjačoj ligi na svetu. Pretprošle sezone je svojim partijama zaslužio da bude izabran za igrača koji je najviše napredovao u ligi i to je, uz veoma dobre partije prethodne sezone, bila preporuka čelnicima Jute za novi astronomski ugovor. Markanen poseduje ozbiljan igrački kvalitet, u to nema sumnje, postoji i prostor za napredak u njegovoj igri i Finac će sigurno biti prva violina svoje ekipe. Da li će to biti dovoljno za neku ozbiljniju rolu na Zapadu ekipe iz Solt Lejk Sitija, ostaje nam da vidimo.

27. Džamal Muri, Denver Nagets

Kao i u slučaju Dejma Lilarda, od reprezentativca Kanade se očekivalo više u prethodnoj sezoni. Ako govorimo o regularnom delu sezone, on je bio na solidnom nivou, ali što se tiče doigravanja, tu je podbacio jako. Uprkos veoma bitnim pogocima u samim završnicama, morao je dosta bolje i mišljenja smo da je, između ostalog, njegov slabiji učinak koštalo ekipu Nagetsa šanse za odbranu titule. U odnosu na regularni deo sezone, gde je zbog povrede propustio 23 utakmice, sami procenti šuta bili dosta, dosta slabiji. Uprkos tome, mislimo da Džamal poseduje zavidan kvalitet i da su povrede koje su ga mučile prethodne sezone bile faktor za nešto slabije partije u plej-ofu. Ove godine očekujemo iskorak u odnosu na prethodnu sezonu i kvalitetne partije, kojima bi dosta pomogao najkorisnijem igraču lige, odnosno svojoj ekipi.

26. Bem Adebajo, Majami Hit

Iako se od njega ne očekuje da puni protivnički koš, Adebajo uglavnom isporuči svojih dvadesetak poena za veče, što je veoma dobro za momka kome to nije primarna stvar na terenu. Njegov zaštitni znak i ono po čemu je poznat je sjajna igra na defanzivnom delu terena, gde je u mogućnosti da brani gotovo sve igrače u ligi. Iako još uvek nije proglašen za najboljeg defanzivca sezone, Adebajo je sigurno u samom vrhu elitnih defanzivaca lige. Ono što možda možemo da očekujemo od ovog momka naredne sezone je da nešto više koristi šut za tri poena, što bi definitivno bila ozbiljna nadogradnja za ovog sjajnog košarkaša.

25. Dieron Foks, Sakramento Kings

Zamislite da toliko verujete u svoje košarkaške sposobnosti da ste spremni da odbijete dvogodišnji produžetak saradnje, vredna čak 105 miliona dolara?! E, to je Dieron Foks učinio ovog leta i kockao se na sebe. Foks bi odabirom u jedan od “All-NBA” timova mogao narednog leta da potpiše super-maks ugovor, koji je mnogo, mnogo vredniji od ovog koji su Kingsi ponudili proteklog leta. Dieron će ove sezone imati još jednog saigrača, ozbiljnog kalibra, koji dodatno podiže njihov ofanzivni potencijal – Demara Derouzena. Videćemo kako će se uklopiti ovaj dvojac, Foksova munjevita brzina sa Demarovim metodičkim pristupom.

24. Džimi Batler, Majami Hit

Džimi je odigrao jako slab finiš prošle sezone, nije ličio na sebe, a razlog nije bio poznat do skoro. Batler je izgubio oca u martu, a jasno je da u tom momentu košarka postaje manje bitna. Koliko se moglo pročitati između redova, ulazi u novu sezonu prilično motivisan, a dodatni razlog je i činjenica da mu je ovo poslednja godina ugovora sa Majami Hitom. Rajli je odbio da mu da produžetak ugovor već ovog leta, pa se čini da Batler kreće u novo dokazivanje.

23. Paolo Bankero, Orlando Medžik

Retko se dešava da mladi igrači poput Paola Bankera na ovako kvalitetan način odigraju svoj prvi plej-of. Bankero je izgledao kao da je u doigravanju lige makar peti put, pravio je razliku na terenu u svakom pogledu i Orlando očigledno ima ozbiljan stub na koji može da se osloni u godinama koje dolaze. Medžik je proteklog leta potpisao i Franca Vagnera na dugogodišnji ugovor, što je očigledan znak da veruju u dvojac Evropljana. Naredne sezone će biti za jednog prekaljenog veterana, šampionskog kova, Kaldvel-Poupa, koji će sigurno doneti intenzitet u odbrani, ali i širinu u napadu koja je preko potrebna.

22. Tajris Meksi, Filadelfija Seventisiksers

Stigao je Pol Džordž, ali verujemo da to neće ni najmanje poremetiti ulogu Tajrisa Meksija, momka čije je uspon astronomski i koji je praktično u svaku novu sezonu otkada je u ligi ulazio značajno kvalitetniji. Radi se očigledno o velikom radniku, koji svako leto iskoristi da nadogradi sebe. Meksi je poneo veliki teret i tokom plej-ofa, te pokazao da je igrač za zaista velika dela. Ove godine će ofanzivni teret biti veći, jer su iz uprave tima već najavili da će Embid biti maksimalno pošteđen zbog sve učestalijih povreda.

21. Zajon Vilijamson, Nju Orleans Pelikans

Čovek kojeg povrede iz sezone u sezonu sprečavaju da bude mnogo više na ovoj listi. Povrede kojima, ruku na srce, i sam podosta kumuje. Kako upućeni kažu, Zajon je uspeo da skine još nekoliko kilograma ovog leta, sve u cilju olakšanja tereta sopstvenom telu. Kada igra, Vilijamson je praktično nezaustavljiva sila, a protekla sezona bila mu je ubedljivo najbolja u karijeri. Nažalost, prošlosezonska priča imala je poznat scenario, u plej-in utakmici protiv Lejkersa, koja je možda i utakmica karijere ovog momka, doživeo je povredu zadnje lože zbog čega nije mogao da pomogne svom timu u okršaju sa Oklahomom. Ova sezona nameće se kao ključna u njegovoj karijeri. Vreme je da pokaže da može da odigra sezonu bez velikog broj povreda i bude dostupan za svoj tim.

Podelite vest: