100 najboljih igrača lige: Od 40. do 31. mesta

NBA

100 najboljih igrača lige: Od 40. do 31. mesta

NBA
Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 18.10.2024. Foto: Profimedia

Sezona se primiče, lista odmiče, što znači da nema mnogo priče. Približavamo se najboljim među najboljima!

40. Evan Mobli, Klivlend Kavalirs

Ako bih morao da izaberem jednog igrača koji će da “klikne” i odigra Ol-Star sezonu, to je krilni centar Klivlend Kavalirsa. Mobli je već sada ozbiljan defanzivac, pokretan i, iako na prvi pogled ne izgleda tako, prilično čvrst. Njegova najveća boljka je šut spolja, sigurno i segment igre na koji je stavio akcenat ovog leta.

Mobli je letos potpisao rani produžetak ugovora sa Kavsima, po kojem će za pet sezona zaraditi vredan čak 224 miliona dolara, tako da u taboru tima iz Ohaja sigurno željno iščekuju taj ofanzivni iskorak.

 

39. Paskal Sijakam, Indijana Pejsers

Paskal Sijakam je u toku prošle sezone, posle dugog niza godina, čak i šampionskog prstena, napustio Kanadu i postao novi igrač Indijana Pejsersa. Njegovi kvaliteti savršeno su se poklopili sa lepršavom i brzom igrom tima i liderom Tajrisom Haliburtonom. Imali su tu nesreću da je Hali u velikom delu sezone “vukao” povredu zadnje lože, ali su i sa tim problemom uspeli da stignu do finala Istoka već u prvoj sezoni. Paskal je čitavo leto proveo trenirajući sa svojim saigračima, pogotovo mlađom gardom, što je očigledan pokušaj da se izgradi dodatna hemija unutar tima. Pejsersi su dobro pozicionirani za pokušaj da Paskalu i Haliju pridodaju još jednog igrača sličnog renomea, pa bi valjalo obratiti pažnju na njih u narednoj sezoni.

 

38. Alperen Šengun, Hjuston Rokets

Super talentovani Turčin je igrao gotovo perfektnu sezone, sve do povrede kolena koja ga je prerano poslala na pauzu. Uzimao je polako konce igre Raketa u svoje ruke, dirigovao sa niskog posta, postizao poene, izazivao ogromnu pažnju protivnika i razigravao saigrače. Momak čiji je idol naš Nikola Jokić je očigledno veliki deo svoje igre formirao ugledajući se na MVP-ja lige. Oni koji su gledali ovaj meč, koji ćete videti u video sažetku, s razlogom veruju da se radi o momku koji će veoma uskoro postati i Ol-star igrač. Tada je prosto razneo Viktora Vembenjamu, koji je samo nekoliko meseci kasnije ostao zamalo kratak titule najboljeg defanzivca lige.

37. Domantas Sabonis, Sakramento Kings

Pogon Sakramento Kingsa, čovek koji takođe ubira plodove Jokićeve revolucije u NBA ligi, po kojoj treneri sve više igraju kroz svoje centre i koriste ih kao neki vid protočnog bojlera. Litvanac je nalazio izuzetna rešenja, pogotovo sa visokog posta, a saigrači su se iz večeri u veče hranili njegovim odličnim dodavanjima. Sabonis ubira plodove rada sa ofanzivnim genijem, kakav je Majk Braun. Pored najbolje sezone karijer što se tiče uhvaćenih skokova, Domas je podelio i najviše asistencija u proseku. Nije ni čudo što je stigla ozbiljna pohvala od strane lige, kada je uvršten u treću petorku lige.

36. Dezmond Bejn, Memfis Grizlis

Razarač Memfisa, a ujedno i jedna od najmekših ruka lige, od ove sezone – kao što smo već nekoliko puta napomenuli, ponovo će sa svojim partnerom u zločinu, Dža Morentom, krenuti u pohod ka vrhu Zapada. Bejn je prava haubica, igrač kojem jako malo vremena treba da “opali” van linije za tri poena. Može da napravi širinu u napadu tima samom pojavom, a može i da kreira za sebe. Očekujemo ga ponovo na nivou Ol-Star igrača, iako će na Zapadu biti poprilična gužva u tom pogledu.

35. Demar Derouzen, Čikago Buls

Veliki majstor košarke, doktor magistar poludistance i još uvek jedan od igrača koje ćete prve birati kada treba da se “izmisli” koš ili isti postigne za pobedu. Biće jako, jako zanimljivo videti kako će Majk Braun implementirati Derouzenov metodički, pomalo usporeni pristup, u svoju filozofiju koja je naklonjena mnogo bržoj košarci. U svakom slučaju, ne može škoditi da imate jednog više vrhunskom ofanzivca u svom sastavu. Ukoliko bi morali da izdvojimo jednu brigu koja se tiče trenutnog sastava Kingsa, to je da nam se čini da je sastav isuviše ofanzivno orijentisan. Nema dovoljno kvalitetnih defanzivaca, što bi mogao biti problem, pogotovo kada one bitnije utakmice, kojima se u upravi tima nadaju, dođu na dnevni red.

 

34. Drejmond Grin, Golden Stejt Voriors

Svesni smo da postoji veliki broj ljudi koji se neće složiti da Drejmond Grin bude ovako visoko pozicioniran. Čovek skandal, provokator i najomraženiji lik svih navijača protivničkih ekipa, ali… I u ovim godinama, radi se o jednom od apsolutno najboljih defanzivaca lige, pride veoma inteligentnom košarkašu, koji je uspevao da “lomi” protivničke odbrane i u utakmicama u kojima je postizao po samo nekoliko poena. Mnogi će kazati da je lako kada igrate sa Stefom – sigurno da jeste, ali niko sa njim nije igrao tako kao Drejmond Grin. Ratnici su u nekoj svojoj verziji poslednjeg plesa, čini nam se da tim neće još dugo izgledati ovako, to jest biti u istom sastavu, ali pored Karija, jedina sigurna figura je svakako Drejmond Grin.

 

33. Kejd Kaningem, Detroit Pistons

Konačno! Kejd ulazi u sezonu zdrav, ali i sa mnogo, rekli bih kompaktnijom ekipom oko sebe. Mnogo onoga što je Kaningem radio u prethodnim sezonama moglo bi da se podvede pod datoteku “Prazna statistika”, ali tim koji je bio formiran oko ovog momka, bivšeg prvog pika na draftu, bio je krajnje kritičan. Ove sezone će to izgledati nešto bolje, ne verujemo da će biti dovoljno za plej-of, ali će se sigurno ogledati u mnogo većem broju pobeda. Nije ni taj plej-of u ovom trenutku glavni cilj tima, Kaningem je mlad, napunio je tek 23 godine. Bitniji kratkoročni ciljevi tima morali bi biti udaranje temelja i postavljanje ispravnih postulata u građenju jedne istinski sportske kulture tima, u gradu koji vapi za ozbiljnom košarkom već godinama.

 

32. Lamelo Bol, Šarlot Hornets

Nekako se ovo nameće kao presudna sezona za Lamela Bola, govoreći o tome kako će biti posmatran širom lige. Radi se o jako kvalitetnom igraču, momku koji kreativnošću, lucidnim potezima i kontrolom igre “savija” protivničke odbrane. Međutim, imao je puno problema sa povredama u dosadašnjem delu karijere i zbog toga nije uspevao da doprinese onoliko koliko se očekivalo, u vidu timskog uspeha. Ove sezone Šarlot se čini kao jedan jako zanimljiv tim, sa dosta kvalitetnih poentera i kreatora, nešto što im je možda najviše falilo kako bi rasteretili Bola u prethodnim sezonama. Lamelo će ove godine po prvi put igrati sa steznicima na zglobovima koji su ga žarko mučili u pomenutom periodu, pa se nadamo da će to biti boljitak i olakšanje za talentovanog plejmejkera.

 

31. Tre Jang, Atlanta Hoks

Jang je, po mom mišljenju, igrač kod kojeg je jaz između kvaliteta na dve strane terena verovatno najveći u ligi. Ofanzivno, radi se o neverovatnom motoru, jednom od retkih igrača-sistema u ligi, momka koji može da probije bilo koga i nakon toga jednako kvalitetno pogodi ili asistira, ali je u istom mahu ogroman zalogaj za njegov tim sakriti ga na odbrambenom delu terena. Moraće Trej, jednostavno, ukoliko uopšte želi i ukoliko je gladan tih timskih uspeha da dobrano zagrize na defanzivnom delu terena. Da pre svega pokaže želju da bude bolji u tom delu igre, jer je to prevashodno ono što je nedostajalo.

 

Podelite vest: