100 najboljih igrača lige: Od 60. do 51. mesta

NBA

100 najboljih igrača lige: Od 60. do 51. mesta

NBA
Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 16.10.2024. Foto: Profimedia

Nije uopšte bilo lako, ,,rešili” smo 40 igrača, a sada vam donosimo listu od novih 10, tačnije igrače koje smo rangirali od 60. do 51. mesta. Na današnjoj listi se nalaze uglavnom ,,matori”, iskusni, prekaljeni igrači, uz par mladića koji će tek da zablistaju u godinama koje dolaze. Pa, da nastavimo!

60. Kris Midlton, Milvoki Baks

Strašno čudna sezona je iza jednog od nosioca igre Baksa. Midlton je veliki deo pretprošle sezone propustio zbog povreda, oporavljao se tokom leta i u protekloj često igrao pod restrikcijom, što zbog oporavka, što zbog sitnijih povreda oba skočna zgloba. Ovog leta je bio podvrgnut artroskopiji, kako bi počistio ostatke od tih silnih povreda i zbog toga još uvek nije nastupao u pripremnim utakmicama. Midlton je, po mnogima, bio najbolji igrač Milvokija u šampionskom nizu 2021. godine, sve dok Janis nije stavio konačan pečat u poslednjim utakmicama finala. Bez ikakve sumnje legenda tima, koji je u prethodnom periodu bio česta pojava u raznim spekulacijama po kojima bi napustio Viskonsin, ponajviše baš zbog pomenutih problema. Midlton je u prethodne dve sezone započeo tek 74 utakmice. Majstor igre na poludistanci će, ukoliko bude zdrav, biti ogromno „pojačanje“ za svoj tim ove sezone.

59. Si Džej Mekolum, Nju Orleans Pelikans

Verovatno najbolji igrač starije garde u čitavoj ligi koji nikada nije uspeo da se domogne statusa Ol-Star igrača. Prelaskom u Nju Orleans, Mekolum je postao praktično plejmejker tima. Izgledalo je to na mahove jako dobro, s obzirom da njegove organizatorske dužnosti nisu potpune, jer Vili Grin voli da koristi Ingrama i Vilijamsona kao nosioce lopte jako često. Igrao je kvalitetno i sa, kao i bez lopte, ali je domet tima ozbiljno ograničen u tom periodu, pogađate, povredama najboljeg igrača, Zajona Vilijamsona. Pelikani su, međutim, tokom leta u svoje redove doveli Dižontea Marija. Sada već bivši organizator igre Atlante će gotovo izvesno startovati na „kecu“ za Nju Orleans, pa Mekolumovo mesto u timu postaje upitno. Već je više puta dokazano da dva beka krhke građe nikako nisu recept za uspeh u NBA. Dovoljno je pogledati baš Marijeve i Mekolumove poslednje stanice, Dižonte sa Jangom u Atlanti, a Mekolum sa Lilardom u Portlandu. Sav talenat sveta, ali nedostajale su fizikalije. Pelikani, kao franšiza, kao i Grin u ulozi trenera stavljaju akcenat na visinu i dužinu po pozicijama, tako da je veoma realna solucija da ćemo Mekoluma naredne sezone, bar od nekog momenta, gledati kako ulazi u igru sa klupe.

58. Eron Gordon, Denver Nagets

Kapetan Naget. Jedan od retkih u timu Grumenja koji nije podbacio ni u prošlom plej-ofu, nakon što je 2023. odigrao ključnu ulogu u osvajanju šampionskog prstena. Od Gordona će se i ove godine očekivati da ponese veliki teret. Partner u zločinu Nikole Jokića će probati da napravi iskorak u šutu spolja. Makar i mali boljitak na tom polju doneo bi ogromnu prednost i širinu u napadu Nagetsa. To je polje na kom je najviše radio sa trenerom Krisom Briklijem tokom leta. Denver, u očima mnogih analitičara, ulazi oslabljen u narednu sezonu. Odlazak Kaldvel-Poupa ih je oštetio u nekoliko segmenta, a jedan od njih je i taj šut za 3 poena, nešto sa čim su se Nagetsi realno gledano mučili i pre odlaska KCP-a.

57. Džeret Alen, Klivlend Kavalirs

Ozbiljan posao su uradili u Klivlendu ovog leta produživši saradnju sa Alenom na dodatne tri sezone. Alen će inkasirati ukupno 131 milion dolara za narednih pet sezona, ali je on taj novac sjajnim partijama prethodne sezone, u kojoj je imao 16.7 poena, uz 10.5 skokova u proseku i zaslužio. Keni Etkonson je novi glavni trener Konjanika, a interesantno je da su on i Alen imali kvalitetnu saradnju u Bruklinu, gde je Alen bio dosta neiskusniji nego li danas. Ukoliko ga zaobiđu povrede, imaće ozbiljan uticaj u igri svoje ekipe u narednoj sezoni.

56. Brendon Ingram, Nju Orleans Pelikans

Uf, kako loš plej-of je iza bivše nade Los Anđeles Lejkersa. Povreda Zajona Vilijamsona otvorila mu je priliku da bukvalno zaradi maksimalni ugovor pod najsjajnijim svetlima. Ta svetla su bila previše za Ingrama. Lu Dort ga je stavio u mučionicu, na kraju serije je šutirao tek 36% za 2 i 25% za 3 poena. Apsolutno ispod svakog nivoa, a pogotovo daleko do maksimalnog igrača, koji je želeo da bude na još pet sezona. Videćemo kako će ovo leto pakla i muke uticati na njega, da li će ga kritike potpuno slomiti ili će iz ovog iskustva izaći jači i spremniji.

55. Kristaps Porzingis, Boston Seltiks

Pričaće navijači Kelta godinama o epizodnoj ulozi Kristapsa Porzingisa u ovogodišnjem finalu i nekoliko četvrtina u kojima je izgledao kao jedan od najboljih igrača u ligi. Iako su ga mučile povrede u finišu, dao je sve od sebe i imao veliki doprinos u osvajanju titule. Ono što se najviše istaklo u njegovoj igri u odnosu na prethodne jeste konačno korišćenje visinske prednosti, kako na visokom tako na niskom postu. Letonac je procentualno gledano bio ubedljivo najefikasniji lige u tim poljima protekle sezone, a bitnije za Kelte, preneo je sve i na plej-of utakmice.

54. Derik Vajt, Boston Seltiks

Ovaj fenomenalni košarkaš je imao ozbiljan uticaj na igru u oba pravca svoje ekipe prethodne sezone i sigurno je bio ključan šraf Bostona u osvajanju šampionskog prstena nakon 16 sušnih sezona. U proseku je beležio 15 poena, što govori o velikom doprinosu u napadu Kelta, dok njegov doprinos u defanzivi može da se ogleda u jednoj ukradenoj lopti u proseku, ali i u blokadama, jer je momak iz Kolorada predvodio ligu sa 1.2 po meču, ako pričamo isključivo o igračima na poziciji jedan i dva. Vajt iza sebe ima Olimpijske igre u Parizu, gde se okitio zlatom i sigurni smo da će to iskustvo imati uticaja na partije koje će pružati naredne sezone.

53. O Dži Anunobi, Njujork Niks

Nakon 27 mečeva u Torontu kod našeg trenera Darka Rajakovića, gde je imao više nego zapaženu ulogu, Britanac se preselio u Nikse kod trenera Tibodoa u zamenu za Bereta, Kviklija, Ačijuvu i Flina. U Njujorku je beležio gotovo iste brojke kao u Torontu, ali je procvetao u novom dresu, jer je ekipa Niksa njegovim prisustvom na parketu razbijala protivnike sa gotovo 22 razlike na 100 poseda! Ono što ga je mučilo u plejofu, mada i kroz dobar deo karijere, su povrede, što znači da će jedini ,,zadatak” ovog momka biti da bude zdrav, jer kada je zdrav njegov doprinos za ekipu je ogroman.

52. Džejlen Vilijams, Oklahoma Siti Tander

Nadolazeća zvezda Tandera je igrač za kojeg verujem da će najviše napredovati na ovoj listi do naredne sezone. Vilijams je jedan od najboljih šutera lige, bilo iz driblinga ili iz mesta, a jedina mana je zapravo što ne uzima dovoljno šuteva sa te distance. Čini mi se da je sama agresivnost prepreka broj jedan, jer je i tokom plej-of niza bilo momenata gde nije bio dovoljno uključen u utakmicu. Već smo u nekoliko navrata pisali o Tanderima i očekivanjima fanova, pa i nas samih, od njih ove sezone. Verovatno glavni pretendenti na tron Zapada trenutno.

51. Džulijus Rendl, Minesota Timbervulvs

Tek 46 utakmica odigrao je ovaj momak u dresu Niksa prethodne sezone. Poslednji meč je odigrao 27. januara, a do tada je imao vrlo dobru sezonu iza sebe, u kojoj je beležio 24 poena, uz 9 skokova i 5 asistencija u proseku. Tog 27. januara je povredio rame, koje ga je, uz sve napore da se oporavi, odvojilo od terena do kraja sezone. Ispostaviće se da je to bila njegova poslednja utakmica u dresu Niksa. Početkom ove godine, bivši igrač Lejkersa i Pelikansa trejdovan je u Minesotu, gde će, ukoliko bude zdrav, biti ozbiljno pojačanje Timbervulfsa, koji će sigurno pretendovati na sam vrh Zapadne konferencije.

Podelite vest: