Evropljani pokupili glavne nagrade, Janis MVP, Luka najbolji ruki!

NBA

Evropljani pokupili glavne nagrade, Janis MVP, Luka najbolji ruki!

NBA
Autor: Uroš Živković Datum objave: 25.06.2019. Foto: Fox Sports

Iako je NBA sezona zvanično završena pre nešto više od nedelju dana, eto, konačno smo dočekali da saznamo i ko je najkorisniji igrač, ko najbolji ruki, ko najbolji trener…

Odmah na samom početku da kažemo da je Luka Dončić najbolji novajlija u NBA ligi za prethodnu sezonu!

To je ujedno bila i prva dodeljena nagrada ove večeri i to je nagrada koja je svakako najviše zanimala ljude sa naših prostora i reklo bi se da nismo razočarani izborom, ni najmanje. Još jednom, da ponovimo, Luka Dončić je proglašen najboljim rukijem u protekloj sezoni!

Možda je posle dodele tog priznanja trebalo otići na spavanje, pa se probuditi čitava dva sata kasnije kada je tek proglašavan i MVP lige, s obzirom da je čitava ova manifestacija protekla u pravom holivudskom maniru, sve je više ličilo na dodelu Oskara, nego na dodelu nagrada za najbolje pojedince u minuloj NBA sezoni, ali to je, jednostavno, bilo i očekivano, šoubiznis je šoubiznis, nebitno u kojoj profesionalnoj sferi.

Ipak, kraj programa je konačno došao i njegovo finale su svi željno iščekivali – proglašenje najkorisnijeg igrača lige.

MVP NBA lige za sezonu 2018-19. je Janis Adetokunbo!

Mnogi će reći da se to znalo od samog početka večeri, s obzirom da se Džejms Harden, kao jedini konkurent, nije uopšte ni pojavio na ovoj svečanosti. Ipak, ma koliko je borba između ove dvojice bila neizvesna do samog kraja, treba odati priznanje mladom Grku i reći da je sasvim zasluženo osvojio ovaj trofej. Janis je ove sezone prosečno beležio 27.7 poena, 12.5 skokova, 5.9 asistencija, 1.5 blokadu i 1.3 ukradene lopte i vodio je svoj tim do najboljeg skora u ligi!

Adetokunbo je tek drugi evropski igrač koji je proglašen za najkorisnijeg nakon, naravno, Dirka Novickog!

Za najboljeg trenera proglašen je Majk Budenholzer, šef stručnog štaba Milvokija koji je svoju ekipu, na čelu sa Janisom, predvodio do tog najboljeg omera u ligi sa 60 pobeda i 22 poraza, kao i do finala Istočne konferencije i potvrdio je da ga svi smatraju najboljim trenerom ove sezone, pošto su ga pred početak doigravanja i kolege izabrale za najboljeg među njima.

Najbolji 6. igrač je, sasvim očekivano, drugu godinu zaredom, Lu Vilijams. “Sweet Lou” se tako izjednačio sa Džamalom Krofordom i oni su jedina dva igrača u istoriji koji su ovo priznanje odnosili po tri puta.

Najbolji odbrambeni igrač je, takođe kao prethodne godine, Rudi Gober. Ovo je možda i jedno od najvećih iznenađenja večeri, s obzirom da se očekivalo da ovo priznanje dobije Pol Džordž, ipak, Francuz je zaokružio dominaciju evropskih igrača na ovogodišnjoj dodeli nagrada i upisao svoje ime među najveće legende lige koje su dva ili više puta bile proglašavane za najbolje defanzivce.

Igrač koji je najviše napredovao je Paskal Sijakam. Sjajni Kamerunac, koji se nedavno okitio i šampionskim prstenom, je zaista imao sezonu iz snova u kojoj je napravio neverovatan iskorak i prosečno beležio 16.9 poena, 6.9 skokova i 3.1 asistenciju, za razliku od prethodne kada je imao 7.3 poena, 4.5 skokova i 2 asistencije po utakmici.

Poseban deo večeri bio je posvećen Leriju Birdu i Medžiku Džonsonu, koji su dobili priznanja za životno delo. Bilo je zaista lepo videti i slušati ove dve legende šta imaju da kažu, a bilo je lepo videti i u publici sve njihove bivše saigrače koje su u svojim govorima spomenuli.

Od ostalih, ne toliko bitnih nagrada, treba pomenuti priznanje za najboljeg saigrača, koje je dobio Majk Konli, dok je Bredli Bil dobio priznanje kao neko ko je najviše zaslužan za humanitarni rad i pomoć siromašnim zajednicama. Najbolj funkcioner je Džon Hurst, iz Milvokija, najborbeniji igrač je Marksu Smart, dok su navijači kao jedan od “hajlajta” godine izabrali vanserijsku partiju Derika Rouza kada je ubacio 50 poena.

Podelite vest: