Ko će biti MVP? Sve što treba da znate o večerašnjoj dodeli nagrada…

NBA

Ko će biti MVP? Sve što treba da znate o večerašnjoj dodeli nagrada…

NBA
Autor: Datum objave: 24.06.2019. Foto: The Morning Call

Večeras je dodela najvažnijih individualnih priznanja u NBA ligi, za proteklu sezonu, i konačno ćemo saznati ko će poneti zvanje najkorisnijeg igrača, ko će biti proglašen najboljim novajlijom, defanzivcem, a ko će biti najbolji trener.

Biće to jedan svojevrstan spektakl koji se u ovakvom obliku održava 3. put. I ove godine će se manifestacija održati nedaleko od Los Anđelesa, u mestu Santa Monika, voditelj programa će biti Šakil O’Nil, a sav prihod od prodatih ulaznica, donacija i reklama će ići u humanitarne svrhe.

(Foto: Ethan Miller/Getty Images)

Da vas ne bi previše opterećivali statistikom i brojkama koje su kandidati beležili tokom ove sezone, u nastavku teksta ćete moći da vidite koje su nagrade u pitanju, ko su nominovani igrači (treneri) i po neku zanimljivost vezanu za tu nagradu, ili najuspešnije igrače u tim kategorijama. Pa, da krenemo redom sa predstavljanjem nagrada i finalista koji su ušli u najuži izbor.

MVP trofej

  1. Janis Adetokunbo (Milvoki Baks)
  2. Pol Džordž (Oklahoma Siti Tander)
  3. Džejms Harden (Hjuston Rokets)

– Ukoliko osvoji nagradu večeras, Adetokunbo će postati tek drugi Evropljanin kome je to pošlo za rukom. Prvi je, naravno, Dirk Novicki, u sezoni 2006-07.

– Ako pak to bude Džejms Harden, biće 12. igrač u istoriji koji je uspevao da bude MVP u dve uzastopne sezone.

– Najviše ovih trofeja u istoriji ima Karim Abdul-Džabar, čak 6, dok ih po 5 imaju Bil Rasel i Majkl Džordan.

– Derik Rouz i Karl Meloun su najmlađi, odnosno najstariji osvajači ove nagrade. Rouz je bio najkorisniji igrač lige sa 22 godine, a popularni Poštar sa 35.

Najbolji novajlija

  1. Diandre Ejton (Finiks Sans)
  2. Luka Dončić (Dalas Maveriks)
  3. Tre Jang (Atlanta Hoks)

– Neko će ponovo u šali reći da će ovu nagradu osvojiti Ben Simons, “večiti ruki”, a jedna zanimljivost vezana za Simonsa je da je on prošle godine, kada je proglašen najboljim novajlijom, postao 5. igrač koji je poneo to priznanje, a da nije nastupao u sezoni u kojoj je draftovan. Pre njega to su bili Džeri Lukas, Leri Bird, Dejvid Robinson i Blejk Grifin.

– Luka Dončić ima priliku da postane tek drugi Evropljanin koji je bio najbolji ruki u sezoni, nakon Pau Gasola 2001-02.

– Malkolm Brogdon je u sezoni 2016-17. proglašen za najboljeg novajliju i on je jedini igrač u istoriji lige kome je to uspelo, a da je draftovan u drugoj rundi. On je bio izabran tek sa 36. pozicije na draftu.

Najbolji odbrambeni igrač

  1. Janis Adetokunbo (Milvoki Baks)
  2. Pol Džordž (Oklahoma Siti Tander)
  3. Rudi Gober (Juta Džez)

– Dikembe Mutombo i Ben Valas su najviše puta uspevali da osvoje ovu nagradu, obojica po 4, a Mutombo je jedini kome je to uspelo nastupajući za više timova.

– Majkl Džordan i Hakim Olajdžuvon su jedini igrači koji su u istoj sezoni uspevali da osvoje ovu nagradu i MVP trofej. Mogu li večeras da im se pridruže Janis ili Džordž, koji su finalisti u obe ove kategorije?

– Poslednji bek, ili niski igrač, koji je bio najbolji defanzivac lige bio je Geri Pejton, još u sezoni 1995-96.

– Dvajt Hauard je jedini igrač u istoriji koji je 3 puta zaredom bio najbolji odbrambeni igrač lige. On je to učinio u rasponu od 2009. do 2011. godine.

Najbolji 6. igrač

  1. Montrezl Herel (Los Anđeles Klipers)
  2. Domantas Sabonis (Indijana Pejsers)
  3. Lu Vilijams (Los Anđeles Klipers)

– Džamal Kroford je jedini uspevao 3 puta da osvoji ovo priznanje. Lu Vilijams večeras ima priliku da se po tom broju izjednači s njim. Takođe, njih dvojica su jedini igrači koji su to uspevali da učine nastupajući za više timova.

– U poslednje vreme ovo nije nagrada koju osvajaju visoki igrači i reklo bi se da Sabonis i Herel nemaju baš čemu da se nadaju. Bekovi su nagradu za najboljeg igrača sa klupe uzimali poslednjih 7 godina zaredom i čak 11 u poslednjih 12.

– Bil Volton i Džejms Harden su jedini u istoriji uspevali da osvoje i ovu nagradu i MVP trofej.

Igrač koji je najviše napredovao

  1. Dieron Foks (Sakramento Kings)
  2. Dianđelo Rasel (Bruklin Nets)
  3. Paskal Sijakam (Toronto Reptors)

– Janis Adetokunbo bi večeras mogao da postane prvi igrač ikada koji je osvajao ovu nagradu i MVP trofej. To će se dogoditi ako bude bio proglašen najkorisnijim igračem, naravno, pošto je 2016-17. bio igrač koji je najviše napredovao.

– 6 od poslednjih 8 osvajača ovog priznanja su uspevali da zaigraju i na All-Star meču.

– Ko god da večeras ponese ovo priznanje, postaće prvi igrač svog kluba kome je to pošlo za rukom. Ni Netsi, ni Kingsi, ni Reptorsi u svojoj istoriji nisu imali osvajača ove nagrade.

Najbolji trener

  1. Majk Budenholzer (Milvoki Baks)
  2. Majk Meloun (Denver Nagets)
  3. Dok Rivers (Los Anđeles Klipers)

– Trojica legendarnih trenera su po 3 puta osvajali ovu nagradu i oni su rekorderi, a to su Pet Rajli, Greg Popovič i Don Nelson.

– Pet Rajli je jedini koji je to uspevao da učini trenirajući 3 različita kluba – Los Anđeles Lejkerse, Njujork Nikse i Majami Hit.

– Nikada nijedan trener nije uspeo da u dve godine zaredom osvoji ovu nagradu, a to se neće desiti ni ovoga puta, s obzirom da prošlogodišnji pobednik, Dvejn Kejsi, nije u užem krugu kandidata.

– Leri Bird je jedini čovek u istoriji NBA lige koji bio proglašavan najbolji trenerom, najkorisnijim igračem i najboljim funkcionerom.

Kada smo već spomenuli Lerija, on i Medžik Džonson će večeras dobiti nagrade za životno delo. Biće to prvi put ikada da se ova nagrada dodeli dva puta u istoj godini.

Od ostalih, nešto manje značajnih nagrada koje će se dodeliti, tu su: nagrada za najboljeg saigrača, nagrada za fer-plej i nagrada za doprinos zajednici. Ova priznanja, iako možda ne toliko bitna, su igračima ipak posebno draga, s obzirom da ih dodeljuju sami igrači, odnosno, ovo su priznanja za koje glasaju isključivo košarkaši koji nastupaju u NBA ligi, a ne novinari, treneri, ili neka stručna komisija.

Dodela nagrada počinje u 3h iza ponoći po našem vremenu, a o svim dobitnicima priznanja ćete, naravno, moći da se obavestite na našem sajtu.

Podelite vest: