NBA će se vratiti… Ali kada?

NBA

NBA će se vratiti… Ali kada?

NBA
Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 18.03.2020. Foto: Complex

U potpuno nerealnom, više filmskom, razvoju dogadjaja od pre par dana – čini se kao nedelja – sportski svet je stao. Da ne zalazimo u lekarske upute, većinu predloga doktora ste već pročitali. Držaćemo se sporta, držaćemo se NBA lige. Shodno tome… Šta i kako dalje?

Liga je zvanično suspendovana na mesec dana, ali po svemu što smo videli, nije realno očekivati da će se liga nastaviti sredinom aprila. Pandemija koronavirusa verovatno će trajati značajno duže.

U suštini, niko zapravo ne zna koliko će pauza trajati. Uspešnost borbe protiv pandemije jedino je merilo i jedini pokazatelj kada će se liga vratiti, ali po trenutnim informacijama timovi se spremaju na pauzu u trajanju od 3 meseca. Po tom scenariju nastavak lige nije realan pre sredine juna.

Ukoliko se očekivanja obistine, NBA će po svemu sudeći nastaviti dalje bez navijača u arenama. Prvi problem predstavljaće dostupnost sportskih centara u periodu koji jednostavno nije namenjen najjačoj košarkaškoj ligi na svetu. U skladu s time liga je već počela da prikuplja informacije o dostupnosti arena/hala. S obzirom da je veoma moguće da će termini u regularnim arenama timova biti popunjeni drugim sadržajem, u obzir dolaze i hale razvojnih timova, kao i trening sale najboljih timova sveta. “Olakšavajuća” okolnost u ovom slučaju biće činjenica da će se mečevi, kao što smo naveli, igrati bez prisustva publike.

Razvojna “G” liga je otkazana, tako da će arene tih timova biti dostupne. Pored mesta odigravanja mečeva, liga se mora izboriti sa delom koji pripada televiziji. Pogotovo što navijača na licu mesta neće biti, to moraju biti arene koje će adekvatno pokriti televizijski prenos.

Kada sve ovo bude rešeno, ostaje pitanje – kako će se igrati? Postoji nekoliko opcija:

  • Liga se nastavlja tamo gde je prekinuta, nakon čega idemo u plejof. Po nekim navodima, Adam Silver i uprava lige nemaju problema sa završetkom lige i duboko u avgustu. Tako da bi prva opcija bila nastavak regularne sezone sredinom juna, početak plejofa sredinom jula i završetak lige, tačnije NBA finale krajem avgusta. U ovoj soluciji prva runda plejofa igrala bi se najverovatnije na 3 dobijene utakmice, za razliku od standardnih 4. Najveći minus kod ove opcije jeste učešće igrača na Olimpijskim igrama, koje po svemu sudeći neće biti otkazane. Momci koji se budu borili za šampionsko prstenje teško da će učestvovati na najvažnijem sportskom samitu u Tokiju.
  • Liga bi se nastavila sredinom juna, ali bismo išli direktno u plejof. Po trenutnom rasporedu ekipe koje se nalaze ispod crte završile bi sezonu, ostalih 16 startovali bi sa prvom rundom doigravanja. Ovo je možda i najrealnija opcija jer bi se koliko toliko sačuvao redosled bitnih dogadjaja tokom leta/jeseni. U ovom slučaju finala bi se igrala početkom avgusta, draft bi se održao krajem istog meseca. Tržište slobodnih igrača počelo bi prvog septembra, letnja iliti jesenja liga u ovom slučaju 10. septembra. Početak naredne sezone, naravno, bio bi pomeren. Trening kamp bi bio otvoren desetog decembra, a start lige po ovom rasporedu sledio bi 25. decembra, na katolički božić.

  • Jedna zanimljiva solucija jeste nastavak sezone direktno sa plejofom, ali doigravanje u kojem bi učestvovale sve ekipe. Ili ekipe koje su matematički još uvek u trci, medjutim, zbog manje komplikacija opcija sa učešćem svih ekipa bila bi realnija. U tom slučaju dve najuspešnije ekipe konferencija, Milvoki Baksi i Los Andjeles Lejkersi, prekočili bi prvu rundu plejofa. Ovaj format najviše bi podržali u San Francisku. Golden Stejt Voriorsi bi verovatno do nastavka sezone bili kompletni, te iako nisu ekipa iz prethodnih sezona, bilo bi zanimljivo videti koliko daleko mogu da doguraju.
  • Najmanje realna opcija, u slučaju nastavka šampionata, bila bi da liga skrati jednostavno regularni deo sezone za nekoliko mečeva. To jest, ovo je opcija za koju se najmanje zvaničnika zalaže. Ipak, po našem mišljenju ima više logike od suvog ulaska u plejof. Ekipe bi dobile bar po nekoliko utakmica da se vrate u kakav takav takmičarski ritam. Zamislite na šta bi utakmice ličile nakon 3 meseca pauze i nakon toga skok pravo u ono najbitnije? Pričamo o sportistima, ne mašinama.
  • Opcija o kojoj svakako svi najmanje želimo da razmišljamo jeste kraj šampionata. U slučaju da pandemija koronavirusa potraje tokom čitavog leta, NBA bi bio završen, a šampion ne bi bio krunisan.

Verujemo da su fanovi složni, neka se liga ove sezone vrati – kako bilo! Pišite nam u komentarima na društvenim mrežama, da li imate ideju kako biste vi rešili ovaj problem NBA lige? Ili se pak slažete sa nekim od najčešće pominjanim?

 

 

Podelite vest: