Nova sezona, novi format

NBA

Nova sezona, novi format

NBA
Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 22.12.2020. Foto: Behind the Buck Pass

Najkraći period izmedju dve NBA sezone ikada, čini se kao da su Lejkersi podigli “Leri O’Brajan” trofej pre samo nekoliko dana. Ali ne bunimo se. Sezona 2020-21 biće po mnogo čemu specifična, a mi ćemo kroz najbitnije stvari proći u današnjem tekstu.

Želja čelnika lige jeste da i igrači koji se budu našli u finalu lige mogu da nastupe na Olimpijskim igrama, tako da je plan da eventualni sedmi meč velikog finala bude održan 22. jula, nekoliko dana pre početka košarkaškog turnira na OI. Iz tog razloga, ali i specifično kratke pripreme, te rizika od povreda, ove sezone timovi neće igrati 82, već 72 utakmice u regularnom delu sezone. Sa timovima i suprotne konferencije sastaće se po dva, a timovima iz svoje tri puta tokom sezone.

Velika razlika u odnosu na završetak prošle sezone je što se timovi vraćaju svojim dvoranama, za razliku od ‘mehura’ koji je napravljen u Orlandu. Svi, osim Toronta koji će svoje mečeve igrati u Tampi, s obzirom da je granica izmedju SAD-a i Kanade još uvek zatvorena.

Računali su u upravi lige i na eventualna odlaganaja zbog korone. Iz tog razloga nije izbačen kompletan raspored, što je uobičajno, već polovina. Kraj prvog dela sezone biće 4. marta, kada će se sagledati mečevi koji eventualno nisu održani i pre drugi deo sezone biti integrisani u raspored.

Tih pet dana do drugog dela sezone računaće se kao “All Star” pauza, iako uobičajnih manifestacija neće biti. Liga će ipak dodeliti nagrade u tom smislu, te će “All Star” postave biti proglašene.

Nastavak sezone biće 11. marta i trajaće sve do 16. maja kada se regularni deo završava. Tu dolazimo do nove velike promene u formatu lige. Naime, nakon što je ocenjeno kao veliki uspeh u mehuru, liga će prisvojiti mini turnir dopune doigravanja. Timovi od sedme do desete pozicije u svojim konferencijama boriće se za poslednja dva mesta i to tako što će sedmi i osmi tim igrati meč kojim će odlučiti sedmoplasiranu ekipu, dok će poraženi u tom duelu igrati za osmo mesto na tabeli protiv pobednika duela izmedju devetog i desetoplasniranog tima na kraju regularnog dela sezone.

Početak plejofa očekuje se 18. maja i trajaće najkasnije do pomenutog 22. jula, kada ćemo dobiti šampiona NBA lige.

Nadamo se da smo vas propisno pripremili za ono što sledi – neka igre počnu!

 

Podelite vest: