Pakost u Palati

NBA

Pakost u Palati

NBA
Autor: Ivan Lečić Datum objave: 12.10.2021. Foto: IndyStar

Tog 19. novembra 2004. godine, niko nije mogao ni sanjati da će utakmica između dve sile Istoka, dva protivnika iz finala istočne konferencije prethodne sezone, emitovana na nacionalnoj frekvenciji, prerasti u događaj koji se smatra za najsramotniji u dugoj istoriji NBA lige. Ali ni ovaj nemili događaj nije se desio sasvim slučajno.

Uvod u “Pakost u Palati”

U sezonu 2004/05, Detroit Pistonsi su ušli kao NBA šampion, pobedivši u finalu Los Anđeles Lejkerse. Ta finalna serija je najbolji opis kako igre Detroita, tako i ličnosti igrača koji su tu ekipu nosili do prstena. Njihov stil igre koji su činili tvrda odbrana i fizikalnost na ivici faula pokazao se kao odličan odgovor ekipi Lejkersa, koju su predvodili Kobi Brajant i Šekil O’Nil. Jedan od glavnih aktera “Pakosti u Palati”, Ben Valas , poznat pod nadimkom Big Ben, fantastično je čuvao moćnog Šeka koji je u toj finalnoj seriji zabeležio najmanje brojke u svoja poslednja 4 finala. Naravno, ogroman doprinos su imali i ostali saigrači, između ostalih Čonsi Bilaps, Ričard “Rip” Hamilton, Tejšon Prins i Rašid Valas. Vredi pomenuti da je deo te ekipe bio i Darko Miličić, koga je Detroit izabrao kao drugog pika na prethodnom draftu, posle LeBrona Džejmsa, a ispred Dvejna Vejda, Krisa Boša i Karmela Entonija. Kao ruki Darko nije imao veliku minutažu, ali ostaje zapamćen kao deo ove čuvene generacije.

Sličan stil igre je imala ekipa Indijana Pejsersa, koja je imala najbolji rezultat lige, 61-21, do koga su došli ponajviše radi tvrde igre. Predvodnici ekipe Indijane su bili Ron Artest, danas poznatiji kao Metta World Peace, Džermejn O’Nil, Al Herington i Redži Džekson. Te sezone, utakmice regularnog dela između ove dve ekipe su bile takve da se uvek osećala neka zla krv u vazduhu. Ta zla krv je izašla na videlo u šestoj utakmici finala Istoka, kada je na 3 minuta i 57 sekundi do kraja četvrte četvrtine, pri rezultatu 59:59, Ron Artest udario laktom u lice Ričarda Hemiltona koji se kretao prema košu. Ovaj prekršaj, koji je okarakterisan kao flagrant je dao vetar u leđa ekipi Detroita, koja je kasnije odnela pobedu i obezbedila kartu u NBA finale.

“Pakost u Palati”

Naredne sezone Pejsersi pojačani Stivenom Džeksonom započeli su sezonu sa 6 pobeda i 2 poraza. Očekivalo se od njih da će pokazati da su najbolji tim Istoka, možda čak i cele lige. Posebno se isticao Ron Artest. Pored toga što su protivnici osećali nelagodnost kada bi morali da napadnu Aretsta, on se pobrinuo da se isto osećaju kada bi on napao njih. Prethodnu sezonu je imao 18 poena u proseku, proglašen je za najboljeg defanzivca lige, učestvovao je na All Star-u i bio deo trećeg All-NBA tima. U prvih 6 utakmica sezone 2004/05 je beležio blizu 25 poena, 6 skokova i 3 asistencije. Činilo se kao da je ovo sezona u kojoj će zacementirati svoje ime u NBA istoriju i postati jedan od najboljih igrača lige. To se na kraju ispostavilo tačno, ali način na koji je zacementiran u NBA istoriju niko nije mogao da pretpostavi. Naizgled obična utakmica između Pistonsa i Pejsersa uskoro dobija novu dimenziju.

Ben Wallace is fouled…

Poslednji minut utakmice, Stiven Džekson pogađa slobodna bacanja i vodi Indijanu na 15 poena prednosti nad šampionom, na njihovom domaćem terenu u Palati Auburn Hill (Palace of Auburn Hills). Vazduh je gorio tokom utakmice, pa je tako Rip Hemilton udario laktom Džamala Tinslija u leđa, pa nakon toga na minut i po do kraja utakmice Big Ben prilikom blokade polaganja šalje Artesta u konstrukciju koša.

Događaj koji lomi utakmicu se dešava na 47 sekundi do kraja meča. Ben Valas prima loptu u post i kreće prema košu, kada Ron Artest pravi jak faul sa leđa. Faul sam po sebi nije bio opasan po Valasa niti drugačiji od većine faula koji su karakteristični za igru obe ekipe. Frustracija i nervoza kod Valasa je kulminirala, smatrao je da ovakav faul nije potreban pri trenutnom rezultatu. Pošao je prema Artestu i udario ga sa obe šake u lice. Obe klupe su poletele u teren da razdvoje igrače i spreče dalju katastrofu. To im je donekle i uspelo, jer su smirili Bena Valasa. Ron Artest se udaljio iz gužve i iz nekog samo njemu poznatog i logičnog razloga, legao je na komentatorski sto. Da je legao negde drugo, možda ovo ne bi ispao skandal kakav jeste.

Artest is in the stands!

Dok je ležao, navijači su ga prozivali i upućivali reči raznog sadržaja, na koje je Artest kao NBA igrač već navikao i nisu ga pogađale. Ono što ga je pogodilo je bila plastična čaša napunjena pićem koju je na njega bacio fan Detroita, Džon Grin. Razjareni Artest je skočio u tribine i uhvatio pogrešnog čoveka, koji mu se pravdao da to nije on učinio. Tada ga sa leđa u polugu hvata upravo Džon Grin, dok ostali fanovi gađaju Artesta čašama.
Stiven Džekson je uletio posle Artesta i počeo da tuče fana koji je gađao Artesta zarobljenog u polugi. Obezbeđenje je došlo i odvuklo igrače sa tribina uz mnogo muke i napora.

Ron Artest has got a look that’s really scary right now

Dok se sve ovo dešavalo, emitovanje na nacionalnoj frekvenciji je i dalje trajalo. Nakon što je izgledalo da će se situacija malo smiriti, dva fana Pistonsa su uletela na teren. Pošli su za Artestom koji je ištao prema svlačionici. Jednog od njih je Artest udario šakom u lice, a drugog je šakom okrznuo Džermejn O’Nil. Sreća je pogledala O’Nila koji se okliznuo prilikom zaleta za udarac i nije ozbiljnije povredio fana čime je izbegnuta možda ozbiljnija povreda. Kasnijim gledanjem snimka se zaključilo da je O’Nil u slučaju uspešnog udarca, uzimajući u obzir brzinu zaleta i snagu igrača, mogao čak i ubiti čoveka na licu mesta. Obezbeđenje je odvodilo igrače Indijane u svlačionicu, dok ih je publika gađala i obasipala
raznim grickalicima i pićem tokom njihovog prolaska do tunela.

Život posle

NBA je suspendovala Artesta, Džeksona, O’Nila i Valasa.

Artest je najduže suspendovan, morao je da propusti ostatak sezone i tako je izgubio skoro 5 miliona dolara. Stiven Džekson je propustio 30 utakmica i izgubio 1.700.000 dolara. Džermejn O’Nil je prvobitno trebao da propusti 25 utakmica, ali kazna je smanjena na 15 i tako je izgubio 4.111.000 dolara. Njih trojica su takođe odslužila 1 godinu uslovne kazne, platili još 250 dolara kazne, morali da se bave društveno-korisnim radom (Artest i Džekson po 60 sati, a O’Nil 100) i idu na terapije za kontrolu besa. Ben Valas je suspendovan na 6 utakmica i izgubio je 400.000 dolara.

Dan danas ovaj nemili događaj se smatra za najgori i najsramotniji momenat u istoriji NBA lige. Ovo se može uzeti kao jedan od pokazatelja kakvo je tada vreme bilo i koliko je košarka drugačija u odnosu na onu danas. Vrlo je moguće da će ovo ostati kao sramota broj jedan u istoriji lige, pošto je jako teško da se ikada više u istoj sezoni, pa čak i deceniji, susretnu igrači kao što su učesnici “Pakosti u Palati”.

Podelite vest: