Potencijalno astronomske cifre nakon novog kolektivnog dogovora

NBA

Potencijalno astronomske cifre nakon novog kolektivnog dogovora

NBA
Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 15.10.2021.

Kolektivni dogovor igrača i vlasnika NBA lige uskoro ističe, a plan je da se u pregovore uđe ponovo narednog leta. Jedna od glavnih tema kao i uvek biće budžet timova, odnosno salary cap.

Poznato je da košarkaši zarađuju astronomski novac, ali to je realno gledano kap u moru u odnosu na cifre koje zarađuju vlasnici timova. Tu kao i uvek dolazi do spora. Sledeći pregovori biće u toliko teži jer bi liga do tada trebalo da potpiše novi ugovor sa televizijskom kućom.

Po trenutnoj proceni Forbsa, NBA liga će od narednog ugovora zaraditi preko 75 milijardi dolara, odnosno nešto preko 8.3 milijarde godišnje. Ova cifra mogla bi da podigne ukupni salary cap na čak 171M$ godišnje. Budžet za sezonu koja dolazi je nešto preko 112M$.

Po trenutnom kolektivnom ugovoru najbolji igrači timova mogu zarađivati 35% ukupnog budžeta tima, u slučaju pomenutog budžeta početna godina ugovora vredela bi oko 60M$.

Postoji šansa da nakon novog televizijskog dogovora liga postavi ustaljeno podizanje budžeta godišnje od po 15 miliona dolara po ekipi.

Podelite vest: