WNBA vs NBA – Jedan sport, dva sveta

NBA

WNBA vs NBA – Jedan sport, dva sveta

NBA
Autor: Igor Selaković Datum objave: 18.09.2021. Foto: usatoday.com

Tokom svoje duge istorije, igra pod obručima je evoluirala nebrojeno mnogo puta, a to nastavlja da čini i dan danas. Uporedo sa razvojem društva, razvijala se i ova igra koju toliko volimo, te je tako NBA, liga koja drži primat u svetu košarke, 1996. godine osnovala i ligu za suprotni pol.

Ženska NBA liga startovala je 1997. godine, a prvu zvaničnu utakmicu odigrali su Los Anđeles Sparks i Nju Jork Liberti. Od tada je prošlo 25 godina, liga je stasala, ali je jaz između muške i ženske lige bivao sve veći. Pre svega, najveće nezadovoljstvo proizilazilo je iz enormnih razlika u zaradama igrača i igračica dveju liga. Poslednjih godina, najviše se polemisalo oko toga da li su razlike u zaradi opravdane i da li devojke zaslužuju više? Na oba pitanja, odgovor može biti potvrdan, ali ovo je pre svega, jedna velika igra brojki i srž problema seže mnogo dublje.

Dajana Torusi, Kendis Parker, Briena Stjuart i Ejdža Vilson su jedne od najboljih košarkašica WNBA lige i sveta, ali veliki broj ljudi nema pojma ko su ove devojke. Razlog tome je jednostavan – ženska košarka ne privlači dovoljno veliki broj očiju javnosti. Posledica manje gledanosti jeste upravo manja zarada. Međutim, kada kažemo zarada, ne mislimo samo na plate igrača i igračica, veći problem jeste procentualna raspodela prihoda lige, što su i same košarkašice u više navrata napominjale. NBA košarkaši dobijaju 50% od ukupnih prihoda lige, dok za WNBA to nije bio slučaj. Bar ne do skoro.

Prethodne godine, nakon što su iskazale svoje nezadovoljstvo, košarkašice su uspele da izdejstvuju novi CBA, odnosno novi kolektivni sporazum.

Time je načinjen veliki korak napred ka stvaranju jednakosti između dve lige. Primarni cilj bio je da se procenat prihoda, sa 20% podigne na 50% i time izjednači sa raspodelom u NBA. Novim sporazumom, upravo to je i učinjeno, a isti je stupio na snagu ove sezone. Ostim toga, sporazum je poboljšao i već postojeće benefite, pre svega one koji se odonose na majčinstvo i planiranje porodice.

Bez obzira na sve pozitivne promene, razlika između dve lige je još uvek velika, a postavlja se pitanje kako i da li je moguće podići WNBA na nivo NBA lige?

Podelite vest: