Epidemija odlazaka u Evropu – realnost ili slučajnost?

Potpisi Rubrike

Epidemija odlazaka u Evropu – realnost ili slučajnost?

Potpisi Rubrike
Autor: Datum objave: 12.10.2021.

Leto 2021.godine ostaće upisano da je uz epidemiju koronavirusa, u košarkaškom svetu pristigla još jedna, nama znatno zanimljivija, a to je epidemija odlazaka nekadašnjih NBA zvezda i talenata put starog kontinenta. Da li je u pitanju slučajnost ili praksa koja će se u godinama pred nama sve više i više izdvajati i popularizovati? To je pitanje na čiji ćemo odgovor morati da sačekamo, ali ovo leto definitivno daje nadu da ćemo na evropskim parketima u godinama pred nama gledati nekadašnje NBA asove u dosta većoj meri.

Najsvežiji primer jeste potpis nekada jednog od najtalentovanijih visokih igrača u ligi Keneta Farida, koji se nakon bezuspešnog traženja angažmana zaputio u Rusiju, u redove CSKA. Takodje ste na našem portalu mogli pročitati vest o potpisu Jogija Ferela, nekadašnjeg plejmejkera Dalasa i Sakramenta, koji svoju karijeru nastavlja u redovima Panatinaikosa. Nekadašnji prvi pik na draftu, Entoni Benet, vratio se u Evropu, u redove Hapoela iz Jerusalima, gde će mu društvo praviti Ton Mejker, a vredno napomenuti je da je u pitanju ekipa koja nastupa u FIBA Ligi Šampiona, trećem po kvalitetu takmičenju u Evropi! Nekadašnja zvezda Memfisa i Baksa OuDžej Mejo vraća se na parket posle pauze u dresu Uniksa iz Kazanja, dok se u Rusiju takodje preselio nekadašnji veliki talenat NBA parketa, Šabaz Nejpir. Od igrača koji su takodje ovog leta krenuli put Evrope treba napomenuti i Kostasa Adetokunba, mladjeg brata NBA zvezde Janisa, takodje Emanuela Mudieja, koji je krenuo put Litvanije u Žalgiris, dok su neki od povratnika u Evropu posle uspešnih ili manje uspešnih epizoda u NBA ligi Mario Hezonja, Nikolo Meli i Najdžel Vilijams Gos.

Definitivno je Evropa sve atraktivnija destinacija za igrače kojima karijera ide silaznom putanjom, makar to bio slučaj i sa nekadašnjim zvezdama lige. U prošlosti navikli smo na mladje igrače koji nisu dobili šansu u najjačoj ligi na svetu, stoga su afirmaciju tražili “preko bare”, ali ovog leta na pomolu je novi trend, koji bi mogao znatno pojačati kvalitet evropske košarke. Ko zna, možda uz iskusne NBA igrače u svojim redovima, evropske ekipe u budućnosti izbace još veći broj igrača koji će biti konkurentan na najvišem mogućem nivou.

Podelite vest: