Ajzea Tomas i “onih” 53 poena

Boston Celtics Plej-of Washington Wizards

Ajzea Tomas i “onih” 53 poena

Boston Celtics Plej-of Washington Wizards
Autor: Nikola Milenković Datum objave: 02.05.2019. Foto: theundefeated.com

Na sestrin rođendan priredio je svetu nezapamćenu predstavu i upisao je svoje ime zlatnim slovima u istoriju Boston Seltiksa. On je Ajzea Tomas, mali čovek sa velikim srcem.

(FOTO: nba.com)

Datum je 2.5.2017. Utakmica između Bostona i Vašington Vizardsa je završena. Pobedili su Seltiksi posle produžetaka i poveli sa 2:0 u seriji u polufinalu Istočne konferencije. Visok svega 1.75 cm, plejmejker Bostona Ajzea Tomas daje intervju posle najbolje utakmice svoje karijere u kojoj je ubacio 53 poena:

“Danas je mojoj sestri rođendan. Srećan rođendan. Napunila bi 23 godine. Sve što radim je zbog nje, ona me gleda tako da je sve ovo zbog nje.”

Dan pre početka plej-ofa, posle regularne sezone u kojoj su Seltiksi bili najbolji tim na Istoku i sa 1. pozicije ušli u doigravanje, Tomasu je ubijena sestra. Ajzea nije propustio otvaranje protiv Bulsa, a vodio je svoj tim u  6 pobeda u plej-ofu (uključujući i pomenutu, istorijsku) do sestrinog rođendana.

Ne bismo smeli ni da se zapitamo koliko snage je potrebno za to.

Na prvoj utakmici protiv Vizardsa izgubio je zub i bile su potrebne dve operacije da bi se to saniralo. Nekoliko sati pre nego što će razmontirati Vizardse, Ajzea je razmišljao da ne igra. Muka mu je bilo od dve oralne operacije, nije imao energije ni snage da se izbori sa danom. Ali ipak jeste.

Ušao je u susret vidno motivisan. Pogađao je sa distance, probijao odbranu Vizardsa, i kako je njegov tadašnji saigrač Džae Krauder izjavio “Za njega nije bilo rešenja to veče”.

U poslednjem napadu Seltiksa na utakmici Ajzea je uzeo loptu i probio odbranu Vizardsa. Bio je fauliran i našao se na liniji za slobodna bacanja. Vizardsi su vodili 114:112 i Tomas je morao da pogodi oba. I jeste.

Postigao je 29 poena u poslednjoj četvrtini i produžetku. Ljudi u TD Gardenu bili su u transu, komentator na TNT-u se drao “Ajzea Tomas je mašina”, saigrači su mu davali loptu, znali su da će pogoditi…

Vodio ga je duh njegove sestre.

Seltiksi su otišli u finale konferencije te sezone gde su ih dočekali Lebronovi Kavsi. Ajzea je tokom te serije povredio kuk i njegova karijera kreće silaznom putanjom.

Seltiksi su ga tokom njegovog oporavka trejdovali upravo u Klivlend, gde je odigrao svega 15 utakmica ali su prava na njegove usluge prosleđene u trejdu sa Lejkersima.  Posle 17 utakmica u dresu Jezeraša, Tomas je odlučio da ode na operciju kuka koji ga je mučio.

U julu 2018. potpisao je za Denver, za koji je debitovao tek u februaru ali je ubrzo ispao iz rotacije i čini se da se njegova karijera u Nagetsima završila.

 

 

Podelite vest: