Druga runda: Milvoki – Boston

Boston Celtics Milwaukee Bucks Plej-of

Druga runda: Milvoki – Boston

Boston Celtics Milwaukee Bucks Plej-of
Autor: Nikola Milenković Datum objave: 23.04.2019. Foto: nbcsports.com

Obe ekipe su završile posao “čišćenjem” u prvoj rundi i posle uručenih metli svojim protivnicima, Milvoki i Boston prelaze na tešku artiljeriju. 

(FOTO: weei.radio.com)

Rat dolazi.

Možda vam to zvuči kao rečenica iz popularne serije “Igra prestola” ali van Martinovog carstva, ratne sekire su otkopane i u Milvokiju i Bostonu.

Dve ekipe sastale su se u prvoj rundi plej-ofa prošle sezone, kada su Seltiksi bez Kajrija Irvinga i Gordona Hejvorda odneli pobedu u 7 utakmica. Ekipa iz Masačusetsa je kasnije stigla do finala konferencije, gde su poraženi od Lebronovih Kavsa. Od tada se mnogo toga promenilo.

Na klupu Milvokija dolazi Majk Budenholzer, koji uspeva da transformiše ekipu za vrlo kratak period. Ispodprosečna šuterska ekipa, koja je bila na 25. mestu po broju pokušaja šuteva za tri poena, seli se na mesto br. 2 u ovoj kategoriji. Po defanzivnom i ofanzivnom rejtingu, Baksi su u top 5 u ligi.

A sve što se dešava u timu zavisi od jednog igrača – Janisa Adetokunba. Grčki košarkašaš je vodeći kandidat za najkorisnijeg igrača regularnog dela sezone. Odličan je defanzivac, a ofanzivno je verovatno najdominantniji igrač trenutno u ligi. Lako probija reket i rešava protivničke odbrane sam ili izbacuje pas svojim šuterima.

Sekundarne napadačke opcije dolaze u vidu Krisa Midltona i Erika Bledsoa, koji, takođe, mogu defanzivno da odgovore čuvajući više pozicija. A dolasci Bruka Lopeza i Nikole Mirotića omogućavaju treneru Budenholzeru da igra sa visokim igračima, a da Janis i dalje ima četvoricu šutera oko sebe.

Pobedili su na 60 utakmica, igrali su konstantno dobro tokom cele sezone i ukratko rečeno – Milvoki Baksi su preko noći postali sila.

Sa druge strane, protivnik “tima koji je najbolji” je u stvari ekipa koja je projektovana da bude najveća sila Istoka. Ljubitelji košarke i analitičari širom sveta su već videći Seltikse kao nove izazivače Golden Stejta u velikom finalu, a tim koji sa klupe predvodi Bred Stivens nije nimalo ličio na izazivača.

Tokom cele sezone igrali su toplo-hladno, a sve oči košarkaškog sveta bile su uprte u Seltikse. Svi su čekali kada će u Bostonu da “klikne”. Bred Stivens menjao je startne petorke, igrači su iznosili prljav veš u javnost, dolazilo je do nesuglasica u svlačionici itd. Na kraju, Seltiksi su nekako uspeli da se domognu prednosti domaćeg terena i kao 4. odu u doigravanje. Čekala ih je Indijana, koju su lakše nego što se očekivalo “počistili”. Ali sada ih čeka mnogo ozbiljniji izazov.

U prošlogodišnjem duelu, Baksi su bili drugačija ekipa pa su Seltiksi iskoristili prednost domaćeg terena i odneli pobedu. Povrede Kajrija Irvinga i Gordona Hejvorda (bez kojeg su Seltiksi igrali cele sezone) dovele su do toga da se istaknu neki drugi mladi igrači, koji su odgovorili izazovu.

Glavno pitanje za Seltikse u ovoj seriji biće – kako zaustaviti Janisa Adetokunba. Primarni defanzivac na njemu bi trebalo da bude Al Horford, a u pomoć bi trebalo da stižu Bejns i Odželej, koji je vodio duele sa Janisom prošle sezone u plej-ofu, a nije mnogo igrao protiv Pejsersa.

Ukoliko se Bred Stiven odluči da startuje sa Horfordom na petici, tu nastupa Bruk Lopez, koji bi svojim šutem za tri poena mogao da izvlači Horforda iz reketa i to bi ostavljalo mnogo prostora za Janisa.

(FOTO: sbnation.com)

Sa druge strane, Erik Bledso će imati pune ruke posla sa Kajrijem Irvingom. Šampion sa Kavsima iz 2016. godine je konačno počeo da deluje kao lider, a njegovo iskustvo biće od izuzetnog značaja za godinu dana iskusnije mlade igrače Seltiksa. Jedna od ključnih stvari biće Gordon Hejvord. Bivši igrač Jute propustio je celu prošlu sezonu zbog stravične povrede. Ove godine u plej-ofu je na četiri utakmice za Seltikse igrao sjajno. Videćemo da li Hejvord može biti iks faktor za tim Bostona.

Ekipa Seltiksa je iskusnija, a protiv Indijane su delovali kao mnogo bolji tim nego što su to bili u regularnom delu sezone. Što bi se reklo – na trenutke Boston deluje kao najbolja ekipa na Istoku, što defanzivno, što ofanzivno.

Samo, protivnik im jeste najbolji tim na Istoku, u obe kategorije.

U regularnom delu sezone Baksi su slavili 2:1, ali ovo je plej-of i rat počinje.

Podelite vest: