Autor: Nikola Milenković Datum objave: 12.04.2019. Foto: chatsports.com

Ljubitelji neizvesnih plej-of serija i potencijalnih iznenađenja moraće da se koncentrišu na utakmice Zapadne konferencije. Na Istoku se toga neće mnogo nagledati.

Do poslednjeg dana i utakmica regularnog dela sezone čekali smo da vidimo koje će ekipe dobiti poslednje karte za ulazak u plej-of. Od pet kandidata, Bruklin, Orlando i Detroit su se našli u doigravanju, ali se verovatno tu neće mnogo i zadržati.

(FOTO: gamblingsites.net)

Milvoki Baks (60-22) – Detroit Pistons (41-41)

Transformisana ekipa Milvokija u odnosu na prošlu sezonu postala je strah i trepet u ligi. Ostvarili su 60 pobeda, imaju najbolji rekord u ligi, širok roster, a predvode ih glavni kandidati za trenera godine i najkorisnijeg igrača lige – Majk Budenholzer i Janis Adetokunbo. Sa druge strane, Pistonsi su sušta suprotnost. Overili su kartu za plej-of pobedom na poslednjoj utakmici, protiv užasnih Niksa. Na poslednjih 11 utakmica doživeli su čak 7 poraza.

Ekipa Milvokija je u top 5 u ligi po defanzivnom i po ofanzivnom rejtingu. Najkonstantniji su cele sezone, igraju strašnu košarku, izuzetna su skakačka ekipa kada je reč o defanzivnim skokovima i imaju igrača kojeg niko u Detroitu (ligi, na svetu?) ne može da sačuva – Janisa. Pitanje sa kojim će se u stručnom štabu Pistonsa mučiti je upravo to, a odgovor najverovatnije ne postoji.

Najvažnije pitanje za Pistonse je zdravlje Blejka Grifina. Zbog povrede levog kolena propustio je nekoliko utakmica na kraju sezone, uključujući i pomenutu protiv Niksa. Nejaki Njujork mogao je da se pobedi i sam, ali najbolja ekipa lige teško – sve i da svi igrači Detroita odigraju na vrhunskom nivou.

Pistonsi nemaju šta da traže u ovoj seriji. Baš kao što su ih počistili u regularnom delu, Baksi će to uraditi i sada.

Milvoki u 4.

Boston Seltiks (49-33) – Indijana Pejsers (48-34)

Odmah u startu da budemo jasni – Seltiksi će dobiti ovu seriju. Ako ste navijač Indijane i sada psujete, to je u redu ali neće promeniti stvari.

Tokom cele sezone smo čekali da nešto “klikne” u ekipi Bostona. Da pronađu ritam, počnu da igraju kako se od njih očekuje i da ostvare svoj potencijal. A po svim parametrima, prognozama i svemu ostalom, Boston je bio favorit broj jedan za osvajanje Istoka. Brojni problemi tokom sezone, promene startne petorke, razni komentari igrača, loši periodi i porazi, znatno su uticali na atmosferu u timu. Međutim, dokopali su se prednosti domaćeg terena, a u tom pohodu su dva puta savladali Pejserse u može se reći direktnim duelima za ovo dostignuće. Gordon Hejvord počeo je da igra sjajno, a startna petorka sa Bejnsom deluje odlično. Ekipa Indijane je žilava, igrali su preko svih očekivanja od gubitka Viktora Oladipa. Najbolji igrač ekipe odigrao je svega 36 utakmica i bio je to veliki gubitak za ekipu, a i za ljubitelje košarke. Sjajno su vođeni od strane trenera Nejta Mekmilana, dobri su defanzivno, produktivni ofanzivno, ali igraju loše protiv plej-of timova. Na poslednjih 19 utakmica imaju 14 poraza od timova koji su ušli u doigravanje, od čega dva od protivnika zvanog Boston Seltiksi. Istina je da je većina tih poraza bila tesna, ali neizvesne završnice su ono gde im nedostaje Oladipo. Seltiksima će faliti energija i borbenost Markusa Smarta, koji se teže povredio, ali talenat, prednost domaćeg terena i širi roster će pobediti ovu seriju.

Boston u 5.

Toronto Reptors (58-24) – Orlando Medžik (42-40)

Kako li se osećaju navijači Toronta trenutno? Tim od prošle i ove sezone su nebo i zemlja, ali očekivanja su identična – veliko finale. Može li Kavaj Lenard da uradi ono što Derozan nije? Hoće li ponovo doći do razočarenja? Ne moramo da brinemo samo o Seltiksima, tu si i Milvoki i Filadelfija itd. Sve ovo je ok, ali o tome ćemo kad džentlmenski isprate Orlando iz plej-ofa.

Dve ekipe u totalno različitim raspoloženjima ulaze u ovu seriju. Za jedne je ovo početak borbe, a za druge uspeh što su uopšte tu, prvi put posle 2012.

Starteri Orlanda ukupno imaju 33 plej-of utakmica, dok recimo Mark Gasol sam ima 59. Deni Grin i Kavaj Lenard su osvojili titulu šampiona sa Sparsima, a i Serž Ibaka se naigrao bitnih utakmica. Nema potrebe pričati u iskustvu, dakle.

Bez obzira što su podelili seriju u regularnom delu sezone, Orlando nije zalogaj koji ovaj Toronto neće lako progutati. Navijači Medžika biće zadovoljni i sa ulaskom u plej-of, verovatno će se radovati i jednoj pobedi. Ali to je sve, narode.

Toronto u 5.

Filadelfija Seventisiksers (51-31) – Bruklin Nets (42-40)

Ako se dobro sećate, pre dve sezone su ove dve ekipe bile zakucane za dno Istoka. Filadelfija je imala treći najgori, a Bruklin najlošiji rekord u ligi. Sada će igrati prvu rundu plej-ofa između sebe.

Ovo je potencijalno nazanimljivija serija na Istoku, iako Bruklin nije trebalo ni da bude u ovoj priči. Filadelfija je očigledno bolji tim, sa više talenta i većim zvezdama, ali Netsi su pokazali da mogu igrati sjajnu košarku. Povreda Džoela Embida je nešto što bi moglo da koči Sikserse. Iako imaju fenomenalnu startnu petorku, gorostasni centar je taj koji pravi razliku. Primera radi, bez Džoela Filadelfija ima skor 8-10. Ne treba trošiti reči na defanzivne i ofanzivne sposobnosti kamerunskog centra, koji je prava zver na terenu. Veliki problem i za Filadelfiju je taj što je njihova startna petorka (Simons, Redik, Batler, Heris i Embid) odigrala svega 10 utakmica zajedno (od 28 koliko su Siksersi odigrali od trejda za Herisa). U tim utakmicama skor im je 8-2.

Ukoliko Embid bude zdrav i spreman, biće noćna mora za Netse i Filadelfija neće imati problema. Ako to ne bude slučaj, Netsi bi mogli da “oznoje” favorizovanog protivnika.

Filadelfija u 6.

 

 

Podelite vest: