Šampioni preživeli dva produžetka, odlučiće 7. meč

Boston Celtics Plej-of Toronto Raptors

Šampioni preživeli dva produžetka, odlučiće 7. meč

Boston Celtics Plej-of Toronto Raptors
Autor: Uroš Živković Datum objave: 10.09.2020. Foto: nestia.com

Aktuelni šampioni ostaju u životu pobedom nakon dva produžetka, 125:122 i uspevaju da izbore odlučujući 7. meč u ovom polufinalu Istoka.

Na samom početku u prvi plan iskaču dvojica igrača koji baš i nisu među prvim opcijama u napadu u svojim timovima – Markus Smart  i Ou Dži Anunobi. Bek Seltiksa je pogodio tri vezane trojke za vrlo kratko vreme, uhvatio nekoliko lopti i standardno igrao odbranu na vrlo visokom nivou, dok je krilni igrač Reptorsa postigao 6 poena, ali i bio vrlo agresivan na skoku, u napadu pre svega i omogućio svom timu nekoliko novih poseda. Takođe je jako dobro čuvao Tejtuma koji je nastavio da se poenterski muči kroz ovu seriju, odnosno, njegovi procenti su i dalje ispotprosečni, iako on održava taj svoj prosek od 20+ poena. Džejlen Braun je, za razliku od njega odlično krenuo, raznovrsno je igrao u napadu i vrlo brzo stigao do dvocifrenog učinka. Tejtum je ipak davao veliki doprinos igri svog tima, možda ga nije išao šut, ali je bio sveprisutan na oba kraja terena. Završio je prvu deonicu sa 8 skokova i 3 asistencije.

Drugi period igre nam donosi i odgovor na pitanje večeri – u kakvom stanju je Ibaka, s obzirom na ranije najave da uopšte neće igrati zbog povrede skočnog zgloba. Krenuo je sa 3 blokade, potpuno zatvorio reket svog tima, a onda je vezao 3 trojke iz isto toliko pokušaja i praktično sam doveo Reptorse na samo 2 poena zaostatka u završnici poluvremena. Ta završna serija Toronta u poslednja dva minuta drugog dela igre je u potpunosti dala neku novu energiju igračima, kao da su ponovo stekli veru u svoje sposobnosti i mogućnosti. To se naročito mora reći ako se pogleda igra Kelta do tada, delovali su krajnje impresivno, održavali dvocifrenu razliku bez ijednog poena Kembe Vokera. Sa klupe se preuzeli Vonamejker i Vilijams, a Braun je nastavio sa svojom odličnom partijom. Kada ga već spomenusmo, startni plej Seltiksa je jedna posebna priča u ovom susretu, odnosno “flaster” odbrana koju je Nik Nurs forsirao na njemu, pa i ne treba previše da čudi što je poluvreme završio bez poena.

(FOTO: Kim Klement/USA Today)

U nastavak susreta mnogo bolje ulaze vladajući šampioni i konačno kreće i šut da ih služi. Mark Gasol najzad pogađa svoju prvu trojku u ovoj seriji, a neverovatan podatak je da je to ujedno bila i njegova prva trojka protiv Bostona, koju je postigao u dresu Toronta. Pogađa i Van Vlit, koji je do tada imao 0/6 u šutu spolja, a kada je konačno probio led, usledila je jedna njegova neverovatna sekvenca. Svirana je nesportska lična pri njegovom pokušaju za tri, on je pogodio sva tri penala, da bi onda u istom napadu pogodio i trojku, a onda kao da to nije bilo dovoljno odmah u sledećem pogađa još jednu za vezanih 9 poena u samo dvadesetak sekundi. Čitav ovaj period igre protiče u izuzetnom šutu Reptorsa, konačno je krenulo da im se vraća za sve rane promašaje, pogađaju u izuzetnim procentima i po prvi put odlaze na nešto veću prednost koja iznosi 8 poena. Mala ispravka samo – pogađaju svi u Torontu, osim Sijakama, on je nastavio sa svojom “standardno” bledom igrom.

Seltiksi u poslednju četvrtinu ulaze rešeni da već sada skinu šampiona sa trona i da nikako ne dozvole 7. meč. To se videlo već u tim uvodnim trenucima, kada su pojačali intenzitet odbrane, mnogo brže završavali akcije u napadu i ponovo su ti glavni igrači preuzeli primat u igri. Braun vezuje dve trojke i to su njegovi prvi poeni u drugom poluvremenu, nakon što je u prvom ubacio 21. Odmah za njim pogađaju i Smart i Tejtum i vraćaju minimalnu prednost na svoju stranu. Međutim, Kajl Lauri brzo vraća sa dve trojke i sam drži svoj tim u blagom vođstvu. Priključuje mu se i Anunobi koji je odigrao nekoliko fantastičnih minuta u tom delu meča. Dobar na ofanzivnom skoku, ali i u građenju defanzivnog, a i generalno, sjajan u odbrani, naročito ako se uzme u obzir da je ceo taj period proveo na petici, čuvajući dosta višeg Tajsa i odlično zatvarajući reket.

(FOTO: megasportsarena.com)

Usledilo je nekoliko grešaka i jalovih napada na obe strane i sve do same završnice na semaforu je stajalo 98:94 za Reptorse. Konačno Smart i Tajs odlučuju da nešto urade po pitanju promene rezultata i uspevaju u tome, a odlično im “pomaže” Paskal Sijakam koga možda nisu morali ni da čuvaju u samoj završnici. Nerešeno je u poslednjem minutu i tako je ostalo do samog kraja regularnog dela, nakon nekoliko zaista suludih i amaterskih napada na obe strane. Možda bi mogli te greške donekle da pripišemo i umoru igrača, ali samo donekle.

Prvi produžetak nam nije doneo ni malo lepšu igru, naprotiv, nastavilo se sa “rovovskom borbom”, kako to vole naši fudbalski komentatori da kažu, a tako bi se najbolje i mogao opisati ovaj period igre. Dve stvari vredne pomena u ovom delu igre su tek drugi pogodak Kembe Vokera na meču, ali vrlo važan, u poslednjoj sekundi napada i sjajni Norman Pauel koji nam sa vezanih 5 poena daje samo blagi nagoveštaj šta nas očekuje u drugom produžetku. Mogao je Pauel već tada da bude junak utakmice, ali je ipak promašio trojku u poslednjem napadu i odlazimo u drugi dodatni period igre.

A u njemu je nastavio gde je stao u prvom! Trojka, pa 2+1, pa poeni iz kontre i na kraju ključna dva pogođena slobodna bacanja, a sve to praćeno izuzetnom odbranom na drugom kraju terena, jednostavno, ako nekog treba izdvojiti da je bio “meč viner”, to je bez prevelike dileme Norman Pauel. Ukupno 15 poena u produžecima! Možda ne baš bez prevelike dileme, ipak je tu bio i Kajl Lauri, koji je jednim pogotkom iz dosta teške situacije, svega 12 sekundi do kraja ovog dela igre, podigao razliku na +4 i vrlo verovatno i prelomio ovaj meč.

Tejtum je uspeo da uzvrati na drugoj strani, da bi nakon već pomenutih penala Pauela, Smart pokušao da ponovo izjednači iz dosta teške pozicije, ali nije bio uspešan i Reptorsi su ipak “izrudarili” ovaj trijumf i izborili odlučujući, 7. meč.

Lauri je bio najefikasniji u svom timu sa 33 poena (12/20 iz igre, 6/10 ta tri poena), a upisao je i 8 skokova i 6 asistencija. Pauel je ubacio 23, Van Vlit je zabeležio 21 poen, 9 skokova i 7 asistencija, a Anunobi je imao dabl-dabl učinak sa po 13 poena i skokova.

Na drugoj strani Džejlen Braun 31 poen i čak 16 skokova, Smart je zabeležio svoj drugi tripl-dabl u karijeri sa 23 poena, 11 skokova i 10 asistencija, a vrlo malo je nedostajalo i Tejtumu za taj učinak, pošto je upisao 29 poena, 14 skokova i 9 asistencija.

Podelite vest: