Silni Boston načeo šampiona!

Boston Celtics Plej-of Toronto Raptors

Silni Boston načeo šampiona!

Boston Celtics Plej-of Toronto Raptors
Autor: Uroš Živković Datum objave: 30.08.2020. Foto: nba.com

Seltiksi su krenuli silovito – 112:94, za početnu prednost u polufinalu Istočne konferencije protiv Reptorsa.

Kompletna kontrola igre Bostona, od početka do kraja meča. Brz i tečan napad, odlična i agresivna odbrana, a svakako im je na ruku išlo i katastrofalno šutersko veče igrača Toronta.

Loše je krenulo za vladajuće šampione, koji se upisuju na semafor tek nakon 3 minuta igre. Na drugoj strani, raznovrsni napadi, preko Džejlena Brauna i Markusa Smarta, dok u odbrani Seltiksi odlično rotiraju i ne dozvoljavaju otvorene šuteve. Danijel Tajs se tu možda najviše ističe, a odlično je gradio skok i stvarao velike probleme Marku Gasolu na oba kraja terena. Stvari se nešto menjaju ulaskom Ibake, koji brzo vezuje dve trojke, ali osim njega niko drugi drugi nije napadački raspoložen. To se naročito može reći za Paskala Sijakama, koji ne samo da je previše forsirao, nego je pravio i neke neshvatljive greške, pa je tako već u prvom periodu igre imao 3 faula.

Seltiksi nastavljaju sa dobrom odbranom i još boljim napadom i odlaze na velikih +18, a sve to uz samo 2 poena Džejsona Tejtuma, koga su Reptorsi stalno udvajali, ali je on uvek imao dobrih rešenja i pronalazio slobodne saigrače. Markus Smart je, pomalo neočekivano, preuzeo njegov poenterski učinak i sa 10 poena, bez promašaja iz igre, bio najefikasniji pojedinac u tim trenucima. Smart je u prvoj deonici ubacio dve trojke, isto koliko je dao u čitavoj seriji protiv Bruklina.

Nik Nurs je očigledno morao mnogo toga da menja, pa tako u drugu deonicu ulazi sa petorkom u kojoj su Gasol i Ibaka zajedno na terenu. To vrlo brzo daje rezultata i odbrana Reptorsa konačno liči na onu koja ih je krasila tokom cele sezone. Serijom od 10:0 spuštaju razliku na jednocifrenu, međutim, nije to predugo potrajalo. Problemi su i dalje bili na drugoj strani terena gde igrači Toronta jednostavno ne mogu ništa da pogode. Sredinom druge deonice su imali tačno 10 promašaja iz igre zaredom! Čak se može reći i da su imali sreće što razlika nije previše porasla, ali odbrana je i dalje odrađivala svoj deo posla, jako dobro.

Ne smemo da zaboravimo ni dobru igru i Seltiksa u defanzivi, s tim što je njihov napad ipak uspevao ponešto i da realizuje i krajem druge četvrtine je već slutilo da bi sve moglo biti rešeno, naročito ako do kraja ostane takva situacija. Jedini koji je tada u redovima Toronta uspevao nešto drugačije da uradi u napadu, osim šuta spolja, bio je Ou Dži Anunobi. On je jednostavno promenio napadačku taktiku i ako već šut nikako nije služio, krenuo je da bude mnogo agresivniji ka košu, na samom obruču. Van Vlit i Sijakam su poluvreme završili zajedno šutirajući 2/16, kao i 0/7 za tri poena.

Da stvar bude još gora po Reptorse, Kemba Voker pogađa trojku u poslednjoj sekundi prvog poluvremena i razlika je ponovo velikih +17.

U nastavku utakmice, šampioni pokušavaju svim silama da se vrate, kako rezultatski tako i igrom. Uspevaju u nekoliko navrata da priđu na nešto prihvatljiviji zaostatak, ali Kelti svaki put uspešno odbijaju sve te napade i prosto deluje da drže sve konce ove utakmice u svojim rukama. Svaki put bi uzvraćali mini serijom, ili još čvršćom odbranom i preko Tejtuma i Vokera držali rivale na sigurnoj rezultatskoj distanci.

Kao da Torontu Kembina trojka u poslednjoj sekundi poluvremena nije bila dovoljna, morao je i Tejtum da ih dotuče sa zvukom sirene na kraju trećeg perioda.

Jednostavno, ovaj meč je komotno mogao da se završi već početkom trećeg perioda. Da ne budemo baš previše surovi pa da kažemo i već krajem prvog, ali bila je ovo potpuna kontrola igre od strane Seltiksa, a to se samo nastavilo i u drugom poluvremenu i sa odbranom kakvu su igrali, uz katastrofalno šutersko veče glavnih igrača Reptorsa, ubedljiva pobeda nijednog trenutka nije dolazila u pitanje.

Teško je bilo koga posebno izdvojiti kod Kelta, svi su izuzetno odrađivali sve svoje zadatke i adaptirali se situaciji na terenu po potrebi. Smart i Tejtum su ubacili po 21, Voker je imao 18, kao i 10 asistencija, Braun je završio sa 17 poena, a posebno bi trebalo istaći Danijela Tajsa, koji zabeležio 13 poena i čak 15 skokova.

U poraženom timu, svi su zakazali. Možda su nešto manje loši od ostalih bili Ibaka i Anunobi, ali glavne uzdanice vladajućih šampiona su totalno podbacile. Lauri, Van Vlit i Sijakam su zajedno za tri poena šutirali 3/19, cela ekipa je spolja imala svega 25% i sa takvim procentima zaista nisu imali šta da traže na ovom meču.

Tačan termin druge utakmice ove serije još uvek nije poznat, ali će se ona svakako odigrati za dva dana.

Podelite vest: