Predstavljanje draftovanih igrača, Bruklin Nets

Analiza drafta Brooklyn Nets

Predstavljanje draftovanih igrača, Bruklin Nets

Analiza drafta Brooklyn Nets
Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 06.09.2021. Foto: Brooklyn Nets

29. pik, Dejron Šarp

Dejron Šarp je rodjen u Grinvilu, savezna država Severna Karolina, 6. novembra 2001. godine. Svoju omladinsku karijeru započeo je u srednjoj školi u rodnom mestu, da bi u poslednjoj godini školovanja napravio kratak pit stop na čuvenoj Monteverde akademiji u Majamiju. Tamo je bio član jedne od najboljih srednjoškolskih ekipa u istoriji, u sezoni 2019/20, koju su pored njega do statusa neporaženog tima vodili prvi pik sa ovogodišnjeg drafta – Kejd Kaningem, četvrti pik – Skoti Barns, kao i izbor Voriorsa – Mozes Mudi. Šarp je usput zavredeo učešće i zvanje Mekdonaldsovog i Džordanovog “All-Star” igrača. Nakon odlaska u Majami, vratio se na univerzitet Severne Karoline, gde je gradio poslednji deo CV pred draft.

(FOTO: Brooklyn Nets Twitter)

Prednosti

Najveći kvalitet novog centra Bruklina je motor, energija – neiscrpna energija. Šarp ne staje, bukvalno. U kombinaciji sa odličnim čitanjem uglova, odnosno osećajem za skok, prava je napast nakon promašaja saigrača. Verovatno najbolji ofanizvni skakač čitave klase. Usput, Bruklin dobija jedno čvrsto telo. Igrača kakvog su tražili u Diandreu Džordanu, ali očigledno nisu dobili. Nekoga ko će fizički moći da se suprotstavi bitnijim silama lige (čitaj Jokić, Embid, Tauns) Šarp je već sada ozbiljan fizički primerak. Ne samo to, pokazao je potencijal prilikom preuzimanja nižih i bržih igrača. Moraće da poradi na stavu, ali svakako činjenica da i u lošijem položaju uspeva da isprati protivnika govori dosta. Pored skakačkih nedostataka, tačnije atletskih, čista sila njegovog tela i odlična svesnost u odbrani govore da bi mogao u budućnosti da donese Netsima i zaštitu reketa, nešto što im žestoko fali. Pozitivan korak jeste to što je na letnju ligu stigao znatno “zategnutiji” nego što je to bio slučaj na koledžu, što govori ponešto o radnim navikama. Ofanzivno je pokazao odredjeni kvalitet kao dodavač, pre svega što se “high-low” asistencija tiče. Tu se njegov trenunti repertoar više manje završava, ali postoji solidan prostor za napredak.

Mane

Iako smo pominjali da neprestano radi, da je aktivan i dosadan na skoku, Šarp nije atleta od koga zastaje dah. Nije to ni osobina koja mora da odredi smer njegove karijere, mnogo više cenimo trud i zalaganje koje donosi, ali valja napomenuti da navijači Netsa ne trebaju da očekuju “skakavca” tipa Robert Vilijams, Mičel Robinson, pa i Nikolas Klakston. Šarpov arsenal ofanzivnih poteza nije preterano širok, u stvari sušta je suprotnost. Trenutno je ograničen na asistiranje sa visokog posta, pa kako je to nešto u čemu oseća da je dobar, želi prečesto da dodje do sličnih situacija iz kog razlog zna da pogreši iz brzopletosti. Nije to toliko problem prepoznavanja situacije čini mi se, koliko jednostavna želja da doprinese na svoj način. Korigovaće se i to kada bude u stanju više da ponudi. A čini se da će imati, jer koliko god ljudi neverovali i brinuli, po svemu vidjenom iako je trenutno neprecizan, nema apsolutno nikakvih problema sa njegovom mehanikom. Tačnije postoji sitan, prilikom izbačaja pomoćna ruka mu malo više stoji iznad lopte, ali to nije nešto što se ne može ispraviti za jedno leto. Defanzivno je mnogo učinkovitiji, a opet ima prostora za napredak, pre svega u defanzivnom stavu o kom je bilo reči. Umesto da “sedi”, Šarp se mnogo više naginje u napred gornjim delom tela, što sigurno utiče na balans.

Situacija

Zanimljivo da u ekipi ovakvog kalibra dva ‘rukija‘ mogu da se nadaju minutima, ali to jeste slučaj. Pored pomenutog Klakstona i eventualnih minuta Blejka Grifina na centru, Netsi po svemu sudeći neće imati peticu. Diandre Džordan će veoma je moguće napustiti Bruklin, po navodima Šon Marks i ekipa su čak nudili timovima i pik prve runde “prilepljen” uz Džordana u ‘trejdu‘ kako bi preuzeli njegov ugovor. Dobra stvar za Šarpa.

Podelite vest: