Predstavljanje draftovanih igrača, Bruklin Nets

Analiza drafta Brooklyn Nets

Predstavljanje draftovanih igrača, Bruklin Nets

Analiza drafta Brooklyn Nets
Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 06.09.2021. Foto: Brooklyn Nets

Nedraftovani, Dejvid Djuk mladji

Dejvid Djuk mladji je nedraftovani igrač sa Providens koledža, koji je potpisao ‘exibit 10‘ sa Bruklinom, odnosno trening kamp ugovor koji će mu omogućiti da tokom priprema pokuša da se dokopa preostalog ‘two-way‘ mesta. Konkurencija će mu biti predstavljeni Rejkvon Grej, jer je Zegarovski po navodima novinara otpao iz trke.

(FOTO: The Boston Globe)

Informacije koje stižu nakon Letnje lige govore da Djuk mladji ima barem podjednake šanse. Bio je fenomenalan na defanzivnoj strani terena, pogotovo na direktnom pritisku na loptu.

Dejvid je rođen 13. oktobra 1999. godine i igra na poziciji plejmejkera. Visok je 196cm, a težak 93kg, sa rasponom ruku od preko 205cm.

Prednosti

Djuk je odličan atleta, vrhunske gradje za svoju poziciju. Netsi su ga na nedavno završenoj Letnjoj ligi koristili i kao krilo. Ta defanzivna polivalentnost, dužina, hitrina i pre svega žustrina su njegovi najveći kvaliteti. Da, Djuk mladji je bio i udarna igla Providensa, ali u ovom trenutku karijere neće biti ni blizu tog protagonizma, pogotovo ne u najjačoj ligi sveta. Ofanzivno će se oslanjati na otvorene šuteve za 3 poena, trojke je šutirao sa 39% uspešnosti. Takođe, veoma je spretan u tranziciji, gde odlično koristi svoje atletske sposobnosti.

Mane

Kao prvi igrač i organizator igre svog tima beležio je 4.8 asistencija, ali na čak 3.2 izgubljene lopte. To nam daje odnos od tek 1.5 asistencija po izgubljenoj lopti. Mizerno malo. Primera radi, Monte Moris koji je rezervni plejmejker Denver Nagetsa je na poslednjoj godini fakulteta upisivao čak 6 asistencija na jednu izgubljenu. Možemo reći sa sigurnošću da u samom stratu neće biti primarna opcija zadužena za kontrolu tempa tima. Po svemu navedenom Djuk bi mogao krenuti istim putem kao još jedan igrač Providensa, poslednji odlični plejmejker sa ovog koledža – Kris Dan. Doduše, možda sam se loše izrazio “istim putem”, jer je Dan bio jako visok pik, ali mislio sam na način i opredeljenje u igri.

Situacija

Kao što sam već naveo, šanse za ostanak medju Netsima su 50-50. Uprava tima povukla je potez nuđenja kamp ugovora kako bi zadržali prava na Djuka mladjeg iako se ne izbori za status “prvotimca”, jer će u tom slučaju on igrati za razvojni tim Bruklina. Po mom ličnom mišljenju, Rejkvon i Edvards su sličan tip igrača, tako da bi malu prednost čak dao nedraftovanom Djuku mladjem – Netsi nemaju previše kvalitetnih defanzivaca na perimetru.

Podelite vest: