Bruklin Netsi: Oni nisu ni trebali da budu ovde

Brooklyn Nets Plej-of

Bruklin Netsi: Oni nisu ni trebali da budu ovde

Brooklyn Nets Plej-of
Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 08.04.2019. Foto: nba.com

Godina je 2016. Bruklin Netsi već neko vreme trpe posledice najgoreg trejda u istoriji košarke. Bili King je zamenio blisku budućnost tima za nekoliko plejof pobeda i godinu dana možda korektne sezone Pola Pirsa.

Netsi zapošljavaju Šona Marksa kao generalnog menadžera i kreću u reizgradnju tima bez i jednog svog pika sve do 2019. godine. Prvi potez Marksa bio je zapošljavanje čoveka koji je spreman da zasuče rukave, donese disciplinu i čvrstu ruku jednom mladom timu. Dobio je sve to u Keniju Etkinsonu.

(Foto: Nets Daily)

Prvih par sezona novih Netsa bile su očekivano mučne. Kvalitet tima nije bio ni blizu osrednjih timova lige, ali je na svakoj utakmici i u svakom trenutku bilo vidljivo šta Etkinsonova ekipa želi, njegov tim se u svakom trenutku pridržavao svojih zadataka.

Netsi su u sezoni 16/17 pobedili na samo 20 utakmica. U sezoni 17/18 stali su na 28. U poslednjoj utakmici trenutne sezone u Majamiju će tražiti pobedu broj 42. Uspeju li u tome, ostvariće čak 50% pobeda više u odnosu na godinu pre.

Od samog početka u Bruklinu, Marks i Etkinson su imali jasan cilj – kultura i karakter.

Svaki igrač koji je kročio u trening centar Netsa morao je prvo da prodje taj filter. Filter koji je Marksu pomogao da u nekoliko navrata pogodi džekpot.

Najveću vrednost Netsi su u tim momentima imali u trojici veterana – Bruku Lopezu, Bojanu Bogdanoviću i Tadeusu Jangu. I koliko god da pomenuta trojka trenutno igra na visokom nivou, nema spora koliko je Bruklin dobio time što je ove momke zamenio što za pikove, što za igrače koji će u budućnosti nositi igru tima. Netsi su zauzvrat dobili Diandjela Rasela, Kerisa Leverta i Džereta Alena. Okosnicu tima u narednoj deceniji, ako sve bude išlo po planu.

(Foto: ESPN)

Možda još bolji potezi uprave tima bili su potpisivanje dvojice slobodnih igrača, Spensera Dinvidija i Džoa Herisa. Dinvidi je trenutno jedan od najboljih igrača u ligi koji meč počinju sa klupe, a Džo Heris je sebe izgradio u sjajnu napadačku opciju i vrhunskog šutera. Marks je uspeo i da jednog Džastina Hamiltona trejduje, a zauzvrat dobije Demarea Kerola i pikove koji će kasnije postati Rodions Kurucs i Džanan Musa.

(Foto: Jesse D. Garrabrant / Getty Images)

Netsi su ovu sezonu počeli u solidnom ritmu ali iako je nada za plejof pozicijom verovatno postojala, niko nije smeo baš javno da izrazi svoje želje. Iste ambicije su doživele veliki udarac kada je Keris Levert, do tada verovatno najbolji igrač tima, doživeo tešku povredu. Bruklin Netsi nakon tog momenta gube 8 uzastopnih utakmica. Sumnjalo se da će Levert i duže odustvovati, medjutim vratio se u finišu sezone, na vreme da pripomogne timu u ovom poslednjem naletu.

Malo ko se nadao da će iz ovog izaći nešto dobro, ipak… U novonastaloj situaciji Diandjelo Rasel bio je primoran da izbije u prvi plan. Do tada redovno u raskoraku sa Etkinsonom, Rasel čak često i nije završavao utakmice na terenu, to je činio dvojac Dinvidi – Levert. Sudbina je htela da Diandjelo dobije novu šansu i iskoristio je. Kako je samo iskoristio.

Ne samo da je neverovatno napredovao u svakom košarkaškom smislu, već je napravio veliki iskorak i što se sazrevanja tiče. Postao apsolutni lider ovog tima i igrač bez koje se igra Netsa prosto ne može zamisliti. Koliko je samo puta u prethodnih nekoliko meseci preuzeo sav teret na sebe, koliko pua odlučio utakmicu u korist Bruklina. Za sve ovo nagradjen je i prvim nastupom na “All Star” utakmici.

Netsi su sinćnom pobedom u Indijani izborili vizu za plejof. U narednoj utakmici boriće se čak za šesto mesto Istoka.

Bez pikova, ruglo lige, na ivici provalije. Grupa ljudi uradila je neverovatan posao. Za samo tri godine tim koji je obeležen kao sigurno najgori u narednoj deceniji lige stigao je na veliku scenu.

Oni nisu trebali ni da budu ovde, ali tu su i niko ih se neće rešiti tako lako.

Podelite vest: