Analiza drafta, Čikago Bulsi

Analiza drafta Chicago Bulls

Analiza drafta, Čikago Bulsi

Analiza drafta Chicago Bulls
Autor: Datum objave: 19.08.2021. Foto: Chicago Tribune

38. pik, Ajo Dosunmu

Kvamdin Ajopo “Ajo” Dosunmu imao je tu sreću da na draftu bude izabran od tima iz mesta u kojem je rođen. Ovaj igrač koji može igrati na obe bekovske pozicije, ceo život je proveo na jugozapadnoj obali Mičigena, a dete je nigerijskih imigranata. Potiče od naroda Joruba iz Nigerije i njegovo ime “Ajo” na tom jeziku znači radost.

Svoju srednjoškolsku karijeru započeo je 2015. u čikaškoj školi “Vestinghaus Koledž Prep”, dok se u drugoj sezoni prebacio u školu “Morgan Park”, u kojoj je imao sjajnu srednjoškolsku epizodu.

Kada je došao dan odluke na kom koledžu će nastaviti karijeru, popularni Ajo nije imao u planu da ide iz Čikaga, tako da je očekivano izabrao Ilionis, posle kog će na draft izaći kao najbolji igrač kog je “izbacio” Čikago još od Džalila Okafora i Džabarija Parkera.

Pored raskošnog talenta, Dosunmu je na koledžu pokazao da je veoma žilav, obzirom da se u tri godine koledža susreo sa velikim brojem sitnih povredica, a sa svakom se nosio sjajno i uz minimalne izostanke se vraćao na teren. Često je igrao i rovit.

Ovaj lukavi kombo bek postavlja tempo igre kakav njemu odgovora kad god je lopta u njegovim rukama i to mu je jedna od najvećih prednosti. Takođe, krasi ga dobar ukršteni i prvi korak tako da na njega možete poslati samo brzog igrača koji će moći to da isprati. U svom napadačkom repertoaru sadrži i sjajan “krosover” uz pomoć kog pravi ogromnu prednost u odnosu na čuvare i ide na obruč na kom završava i levom i desnom rukom.  Možda nema idealnu formu šuta, ali i te kako ume da pogađa i takođe ima veoma brz izbačaj što mu je još jedna vrlina, jer često ulazi u seriju, a tada ne bira iz kojih pozicija puca. Ima korektan pregled igre i koristi svako loše iskakanje ili postavljanje odbrane da istu kazni dobrim pasom za otvoreno polaganje ili šut. Na svojoj strani terena Ajo je solidan. Čvrst, “dosadan” odbrambeni igrač koji dobro čita linije pasa i zna kada treba da udvoji, tako da često ima veliki broj ukradenih lopti. Može čuvati više pozicija kada je njegov igrač i sa i bez lopte.

Dosunmu nije preterano brz sa loptom u rukama. Iako često “nadoknađuje” brzim prvim korakom, u NBA ligi to može postati ozbiljan problem, tako da je to jedna od mana na kojoj bi morao da poradi. Ipak, najveći problem u njegovoj igri su izgubljene lopte. Ajo je u poslednjoj sezoni imao nešto više od pet asistencija u proseku, ali je ujedno u proseku gubio katastrofalne 3.3 lopte. Poprilično zabrinjavajuć podatak, tako da ako planira da u NBA ligi ima pristojnu minutažu u prvoj sezoni ove stvari će u najbržem roku morati da se dovedu u red.

Podelite vest: